Quantcast
Channel: Blog auto-testdrive-2018
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Test Drive Dacia Sandero 0.9 TCe 90 CP Laureate

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive

După ce am fost prezenți la inaugurarea oficială a noilor modele Dacia în România din data de 13 noiembrie, astăzi am avut prilejul să testăm noua generație a modelului Sandero 2012 Laureate, echipat cu motorul turbo pe benzină de 900 cmc.

1. Prezentare generală
 
Prețurile pentru noul model vor porni de la 6.990 euro (TVA inclus), iar modelul Sandero Stepway va începe ca preţ de la 10.800 euro (TVA inclus).
 
Începând cu noul model, putem beneficia de sistemul multimedia de navigație cu touch-screen, tapițerie din piele, asistență la parcarea cu spatele și chiar sistemul ESP în standard.
 
Dacia își prezintă noua mașină în următorul mod "design atrăgător, interior modern, spațiu generos, finisări de calitate, și în plus totul la un preț accesibil", iar noi tindem să îi dăm dreptate, cel puțin în prima parte.
 
Dacia Sandero
Noua înfățișare a modelului Dacia Sandero
 
Noul design este un mare pas înainte, blocurile optice ducându-ne cu gândul la modelele nemțești și configurând pentru următorii ani noua identitate Dacia.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție echiparea Laureate propulsată de noul motor turbo în 3 cilindri de 898 cmc. Puterea maximă dezvoltată este de 90 CP la 5.250 turații/minut iar cuplul maxim dezvoltat este de 135 Nm la 2500 rpm.
 
Motorul este suficent de agil pentru a nu crea probleme în momentul executării unei depășiri, iar cutia de viteze este corect etajată. Trebuie remarcată silențiozitatea aceastei motorizări - fapt datorat desigur cilindreei scăzute, zgomotul facându-se resimțit abia spre  3500 de rotații.
 
Sandero pe sosea
O apariție plăcută pe șoselele României
 
În ceea ce privește strict motorizarea, diferențele sunt sesizabile față de vechile echipări 1,4 MPI sau chiar 1,6 MPI atât în ceea ce privește rafinamentul și consumul, de luat în calcul fiind și taxele și impozitele aferente noului motor de sub 1000 cmc.
 
Consumul declarat de Dacia se situează la 6,6 litri/100 km în mediul urban, 4,6 litri în afara localităților și 5,3 litri/100kmîn cazul unui consum mixt. Noi am reușit un consum mixt de 5,8 litri/100km ceea ce se apropie de cifrele oficiale. Accelerația până la viteza de 100 de km/oră se realizează în circa 11 sec, iar mașina poate atinge o viteză maximă de 169 km/oră-cifre mulțumitoare pentru publicul țintă căreia se adresează noua Sandero.
 
3. Confort interior
 
Noul interior preia foarte multe funcții de la fratele mai mare Logan 2. Astfel, avem o nouă planșă de bord modernă, ce poate cuprinde în funcție de echipare comenzi pe volan, sistem de navigație și multimedia cu ecran tactil, Bluetooth și priză USB (preț 300 euro cu TVA inclus), funcție ECO-mode, asistență la parcare cu spatele, limitator de viteză, volan îmbrăcat în piele (400 euro cu TVA inclus-ultimele 3 opțiuni). 
 
O mare noutate pentru Sandero este posibilitatea comandării tapițeriei din piele "Carbone Fonce": piele naturală pe partea centrală a scaunelor și artifială pe lateralul acestora pentru un preț de 600 euro cu TVA.
 
Dacia Sandero - interior
Sandero vine cu o nouă planșă de bord
 
În ceea ce privește siguranța, deși nu au fost executate încă testele EuroNCAP ne putem aștepta la rezultate bune datorită prezenței standard a celor 4 airbag-uri (șofer, pasager și tip cortină față) și a sistemelor ABS, ASR și ESP. În 2008 modelul anterior a obținut 3 stele, o clasare medie, care sperăm să fie îmbunătățită anul acesta. 
 
Capacitatea portbagajului este similară modelului anterior, respectiv 320 de litri, suficient pentru clasa din care face parte noul Sandero. Bancheta spate poate fi fracționată și rabatată în proporție de 1/3-2/3 în mod identic pe toate variantele de echipare.
 
4. Motorizări/Prețuri
 
Sunt disponibile 3 versiuni de echipare: ACCES - preț de start 6990 euro; AMBIANCE - preț de start 7900 euro și LAUREATE care pornește de la 9000 euro TVA inclus.
 
Cele 4 versiuni de motorizare oferite momentan sunt următoarele: 1.2 16V 75 CP / 0.9 TCe 90 CP pentru benzinăși 1,5 DCI 75 CP respectiv 90 CP pentru pasionați de motoare diesel
 
Motorul Renault/Dacia 0,9 TCe
Noul motor turbo pe benzina (TCe 0,9 l)
 
Cum era de așteptat, variantele pe motorină vor fi cele mai scumpe ajungând în cazul echipării de top la 10.900 euro pentru motorul de 75 CP și 11.500 euro pentru diesel-ul de 90 CP.
 
Modelul prezent in test are un preț final de 10.700 de euro, fiind vorba de echiparea Laureate + opțiunile Media Nav (sistemul de navigație și multimedia cu touch screen de 7 inch) și vopseaua metalizată pentru care se mai percep 300 euro (TVA inclus).
 
Trebuie precizat că Dacia oferă pentru fiecare model din gama sa o garanție de 36 de luni sau 100.000 km.
 
5. Concluzii
 
Noua Dacia Sandero este o mașină corectă din toate punctele de vedere, ce oferă motorizări și opțiuni atractive la un preț aflat sub concurență: Chevrolet Aveo care pornește de la 10.700 euro, Kia Rio 10.097 euro, Renault Clio 11500 euro etc.
 
Chiar dacă vor exista voci care vor spune ca un Sandero care depășește 12.000 euro este o mașină scumpă, momentan la acest nivel de dotări nu există alternativă mai bună.
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

5

Interior: 

6

Motorizări: 

7

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

n/a
 
Review-ul a fost realizat cu sprijinul Poliserv - Dealer Autorizat Dacia, Str. Strandului nr. 146 Ploiești / Tel/Fax: 0244593585 Mobil: 0720880922
 

Test Drive KIA Cee’d 1.6 DSL CITY 2012

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
Joi, 6 decembrie, Moş Nicolae ne-a lăsat dimineaţă o maşină în ghete şi astfel am avut prilejul să testăm noua generație KIA Cee’d 2012 City, echipată cu motorul turbo diesel de 1,6l și 128 CP. 
 
1. Prezentare generală
 
Avem în față noul Cee’d 2012. Design-ul exterior este complet schimbat. Mașina din test vine în dotare cu lumini de zi cu tehnologie LED, care îi schimbă complet aspectul și o face ușor de confundat cu un model german din clasa premium.
 
Pentru pasionații mărcii, trebuie menționată persoana care a semnat design-ul şi pentru noul model: cunoscutul Peter Schreyer, un veteran în industria automobilelor, care a fost între anii 1994-2002 șeful de design al AUDI. Asta spune foarte multe, iar rezultatelor se pot observa cu ochiul liber când privim noul Cee’d.
 
Kia Cee'd 2012
 
Grila față întunecată face parte din pachetul Style, care este standard dacă alegem nivelul de echipare City. Noi credem că schimbă frumos aspectul frontal și conferă mașinii o notă de sportivitate.
 
Mașina a fost echipată cu jante pe 17 inchi, care aduceau în mod evident un plus aspectului vizual și care, cel puțin teoretic, îmbunătățesc ținuta de drum. La exterior Cee’d se evidențiază și prin grilele cromate ale proiectoarelor, rama de aceeași nuanță  a suprafețor vitrate, sau prin tips-ul cromat al evacuării.
 
2. Comportament rutier
 
Kia ne pune la disponziție pentru modelul Cee’d 4 motorizări, două pe benzină și două diesel, ce oferă puteri între 90 și 135 CP. Fiecare dintre acestea dispune din standard de tehnologia Start/Stop care îmbunătățeste consumul de combustibil.
 
Cu toate acestea, considerăm că 135 CP sunt mult prea puțini pentru gama din care face parte modelul și mai ales dacă ne raportăm la concurență. Deși există zvonuri pentru un model ProCee’d de 200 CP, nu trebuie să uităm că Ford-ul oferă deja pe Focus două motorizări pe benzină de 1.6 litri de 160 CP, respectiv 180 CP; Opel Astra beneficiază de motorul turbo de 1.6 litri benzina 180 CP, sau diesel-ul de de 2 litri și 165 CP etc.
 
Astfel, la capitolul motorizări disponibile, Kia are cel mai mult de pierdut pentru că nu reușeste încă să facă față concurenței.
 
Să revenim însă la testul nostru. Am avut la dispoziție propulsorul diesel de 128 CP și 260 Nm începând de la 1.900 rpm.
 
Kia Cee'd in miscare
 
Mașina se conduce ușor, motorul face față depășirilor efectuate rapid, dar nu promite senzații de sportivitate. Pentru un propulsor diesel este destul de silențios, dar  nu trebuie să vă așteptați la un comportament sportiv din partea noului Cee’d. Cei 128 de cai își fac treaba bine, răspund prompt, dar accentul este totuși pus pe un comportament economic. Acest propulsor consumă oficial 4.1 litri la 100km în regim mixt și 3.7 litriîn cazul în care se merge preponderent extraurban. Este evident că acestea sunt cifre optimiste, posibile doar în cazuri favorabile de trafic, viteză, conducător auto.
 
Consumul nostru pe ruta București-Ploiești dus-întors a fost de 5.9 litri, în condițiile în care s-a  mers foarte constant, fără accelerații bruște și utilizând deseori a 6-a treaptă de viteză. Un consum ridicat, dar nu trebuie uitat că mașina de test nu avea nici 4000 de km la bord.
 
Referitor la treptele de viteză, computer-ul de bord are opțiunea de a va indica când să treceți în treapta superioară. Acest lucru se întâmplă însă mult prea devreme, încă de pe la 1.800 rpm, astfel că mașina rămâne fără vlagă și deseori trebuie retrograt într-o treaptă inferioară. Ni s-a întâmplat chiar ca în treapta a 4-a la aproximativ 3000 de ture, computer-ul să  ne indice să trecem în viteza a 6-a.
 
Suspensia este un compromis bun între confort și stabilitate, cu un oarecare accent pus pe prima dintre acestea. Se simte prezenţa suspensiei independente spate, modelul coreean apropiindu-se destul de mult de noul Ford Focus spre exemplu, însă cu un mic pas în urmă, insesizabil la utilizarea normală al autovehiculului. Cu toate că maşina era echipată cu jante pe 17” confortul pasagerilor nu are cu nimic de suferit.
 
Kia Cee'd 2012 - jante 17 - anvelope Yokohama W.drive
Maşina încălţată cu anvelope de iarnă Yokohama W.drive
 
Am sesizat însă mici zgomote venind din partea suspensiei spate la trecerile peste denivelări, gropi sau șine de tramvai. Să sperăm că nu sunt reminescenţe ale unor probleme sesizate în trecut de posesorii modelului anterior de Cee'd.
 
Pentru direcţie se pot seta trei moduri: Sport, Normal și Confort, dar diferențele dintre ele nu sunt atât de notabile.
 
3. Confort interior
 
Prima reacție când urcăm în mașină este de uimire și entuziasm. Nu ne așteptam ca un Kia să arate atât de bine. Și puteți fi siguri că suntem sinceri când spunem asta, pentru că aceeași reacție ca a noastră au mai avut-o încă 3 persoane care au admirat interiorul mașinii, toate posesoare de mărci premium.
 
Trebuie menționat că mașina beneficia de pachetul LUX care cuprinde piele, consolă centrală ”piano black” (un mare plus din punctul de vedere al aspectului, însă fiind un magnet pentru praf şi zgârieturi), scaune reglabile electric și multe altele. Începem să ne familiarizăm cu interiorul mașinii și toate funcțiile acesteia și observăm imediat trapa electrică panoramică, cu 2 moduri de deschidere, ce se întinde pe întreaga dimensiune a plafonului. Prezenţa plafonului panoramic ridică însă problema spaţiului pentru cap la pasagerii de pe bancheta spate - cei mai înalţi de 1,75m vor începe să se simtă cam “cu capul în tavan”.
 
Kia Cee'd 2012 interior
 
Să revenim la planșa de bord - noul interior este ”driver oriented”, toate comenzile fiind întreptate spre poziția de conducere, o tendinţă din ce în ce mai des întâlnită la producătorii auto - nou lansatul VW Golf 7 are la rândul lui consola centrală îndreptată spre şofer.
 
Foarte multe dotări, diverse funcții, dar asta înseamnă automat și o mulțime de butoane care aglomerează interiorulși pot deruta conducătorul auto. Numai volanul beneficia de 14 comenzi, puțin cam multe pentru gustul nostru - ne-a luat cam 10 minute să ne dăm seama cât de cât ce face fiecare buton iar după 5 minute de condus uitasem de la care din butoane se navighează prin meniul computerului de bord. Este adevărat că după câteva mii de km parcurşi cu maşina probabil te familiarizezi cu fiecare buton şi comandă.
 
Vitezometrul ”Super Vision” este digital, fiind practic un ecran LCD care prezintă şoferului toate informațiile necesare, pornind de la consumul instant şi alte informaţii uzuale pentru un computer de bord până la când să schimbi treapta de viteză, activarea sistemului Cruise Control, modul de setare al direcției, pornirea încălzirii în volan, şi multe altele. De menţionat faptul că la variantele de echipare inferioară vitezometrul este clasic iar computerul de bord trece şi el la varianta simplă, cu afişaj matricial.
 
Kia Cee'd 2012 - Super Vision
 
Am avut la dispoziție și sistemul automat de parcare laterală care costă 260 euro fără TVA. Totuși, trebuie să precizăm că aceasta nu a reușit să identifice nici un loc disponibil, oricâtă rabdare am avut într-o parcare aproape goală.
 
A venit iarna, așă că trebuie neapărat să bifăm pe lista de opționale scaunele și volanul încălzit. Au fost extrem de utile, ținând cont că temperatura exterioară era de -2 grade atunci când am plecat dimineaţă cu mașina. Acestea au un preț de 177 de euro cu TVA inclus.
 
Consola centrală e dominată de sistemul media cu touchscreen și navigație. Beneficiem și de Bluetooth, care și-a facut treaba excelent - am reușit să ne conectăm telefonul foarte repede la sistem și să facem primul apel fără probleme. Calitatea sunetului transmis este mulțumitoare.
 
Kia Ceed 2012 - multimedia
 
Sistemului audio al mașinii nu avem ce reproșuri să-i aducem. Cele 8 difuzoare își fac treaba cu brio, touchscreen-ul este intuitiv și rulează foarte rapid prin meniuri. Navigația a fost utilă în București sau pe DN1, dar în momentul în care am intrat pe drumuri mai puțin cunoscute se vede că hărţile nu au o acoperire 100% pentru România.
 
Zgomotele sunt aproape inexistente la interior, tot ce se aude fiind motorul diesel, fără să fie însă deranjant. La viteze mai mari îşi face prezenţa totuşi zgomotul produs de vânt, în mod surprinzător mai pronunţat în partea din spate – iniţial am crezut că am uitat unul din geamurile spate puţin deschis.
 
4. Motorizări/Prețuri
 
Pentru noul model sunt disponibile 4 versiuni de motorizări:
 
·         1.4 GSL. Putere maximă 100 CP/5.500 rpm, cuplu maxim 138 Nm/4.200 rpm. Transmisie manuală cu 6 trepte. Viteză maximă 182 km/h. Accelerație 0-100 km/h 12.8 sec. Consum mixt 6 litri/100 km.
·         1.6 GDI. Putere maximă 135 CP/6.300 rpm, cuplu maxim 164 Nm/4.850 rpm. Transmisie manuală cu 6 trepte/automată cu dublu ambreiaj T/M. Viteză maximă 195 km/h. Accelerație 0-100 km/h 9.9 sec pentru cutia manuală/10.8 pentru cutia automată. Consum mixt 5.8 litri/100 km.
·         1.4 DSL. Putere maximă 90 CP/4000 rpm, cuplu maxim 220 Nm/1.500-2.750 rpm. Transmisie manuală cu 6 trepte. Viteză maximă 170 km/h. Accelerație 0-100 km/h 13.5 sec. Consum mixt 4.1 litri/100 km.
·         1.6 DSL HP. Putere maximă 128 CP/4000 rpm, cuplu maxim 260 Nm/1.900-2.750 rpm. Transmisie manuală cu 6 trepte/automată cu dublu ambreiaj T/M. Viteză maximă 197 km/h. Accelerație 0-100 km/h 10.9 sec pentru cutia manuală/11.7 pentru cutia automată. Consum mixt 4.1 litri/100 km 6MT/5.5 litri/100 km 6AT.
 
Kia Cee'd 2012 - CRDI 128 CP
 
Şi 3 versiuni de echipare:
 
1.      BEST
·         Motor benzină 1.4 GSL 6 MT 100CP.  Preț cu discount 13.856 euro. Preț Remat 11.326 euro (prețurile includ TVA).
·         Motor benzină 1.6 GSL 6 MT 100 CP. Preț cu discount 14.806 euro. Preț Remat 12.276 euro (prețurile includ TVA).
·         Motor diesel 1.4 DSL 6 MT 90 CP. Preț cu discount 15.771 euro. Preț Remat 13.241 euro (prețurile includ TVA).
·         Motor diesel 1.6 DSL 6 MT 128 CP. Preț cu discount 16.506 euro. Preț Remat 13.976 euro (prețurile includ TVA).
Dotările importante de menționatîn această echipare sunt următoarele: oglinzi exterioare electrice; proiectoare de ceață; cotieră centrală cu spațiu de depozitare; închidere centralizată; geamuri electrice faţă; 4 airbag-uri; aer condiționat manual.
 
2.      STAR - care ridică prețul cu 805 euro pentru toate motorizările prezentate anterior. Dotările suplimentareîn această versiune față de BEST sunt următoarele: parasolar cu iluminare; climatronic; buzunare pe spatarele scaunelor din față; Pachet Style; Pachet asistență șofer; schimbător de viteză-soft PVC cu inserții metalice.
 
3.      CITY - costă suplimentar față de prima versiune 2.195 euro (TVA inclus). Dotările suplimentare față de pachetul STAR sunt următoarele: jante și anvelope din aliaj 205/55 R16; sistem aprindere faruri pe timp de zi cu LED; combinație lămpi spate tip LED; geamuri electrice spate; schimbător de viteze, frână de mână și volan îmbracate în piele; bord tip ”Super Vision” cu ecran TFT LCD; Pachet consolă centrală.
 
Modelul prezent în test beneficia de motorizarea diesel 1.6 DSL 6MT și echiparea superioară CITY. Pe lângă dotările enumerate anterior, Cee’d-ul prezentat era echipat cu:
 
·      Jante și anvelope aliaj 225/45 R17 325€;
·      Trapă panoramică 2 piese 715€;
·      Pedale din aluminiu 47€;
·      Scaun șofer și pasager cu suport lombar reglabil electric 111€;
·      Senzori parcare 130€;
·      Sistem automat de parcare laterală 260€;
·      Pachet iarnă 143€;
·      Pachet LUX (scaun șofer cu funcție de memorare a poziției; scaun șofer + pasager cu suport lombar; tapițerie din piele; faruri tip xenon + sistem reglare faruri + spălător faruri; buton pornire motor; sistem de atenționare la schimbarea accidentală a direcției de mers; consolă centrală ”Piano Black”; fețe uși din piele artificială) 2.379€;
·      Sistem de navigație + Bluetooth + cameră de mers înapoi 810€;
 
Preţurile din lista de echipări suplimentare de mai sus nu includ însă TVA
 
Kia Cee'd 2012 - trapa panoramica
Acoperişul panoramic care costă 890 de euro
 
Preț total opțiuni suplimentare pe modelul testat - 4.920 + TVA = 6.101€. Adăugat la prețul mașinii de 18.701€ reiese un preț final cu discount de 24.802 euro sau 22.272 euroîn cazul achiziționării tichetelor Remat.
 
În ceea ce privește capitolul siguranță, noul Cee’d a obținut 5 steleîn cadrul testelor EuroNCAP. Pentru a reuși aceasta, noua caroserie prezintă elemente de torsiune realizate din oțel de înaltă rezistență, precum și o rigiditate crescută cu până la 45%.
 
Garanția oferită de Kia este de 7 ani. Aceasta este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 7 ani de garanție sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate Kia și încadrarea în limita de 150.000 km.
 
5. Concluzii
 
Un Cee’d care ajunge la un preț de 24.802 euro cu discount. Nu ne referim acum la prețul cu tichetele Remat pentru că acestea nu sunt valabile în cazul achiziționării pe persoană juridică. Este evident un preț foarte ridicat pentru o mașină din această gamă.
 
Însă, nu trebuie să uităm că acesta este modelul de top, ce cuprinde aproximativ toate dotările posibile. Nu folosim exprimări de tip ”full options” pentru că alegerea unor pachete de opționale exclude alegerea altora șamd. Avem însă tot ce ne-am putea dori pentru o mașină din clasa compactă.
 
Referindu-ne strict la modelul analizat, aceasta s-a dovedit a fi o mașină cu puține minusuri, cu dotări extraordinare și cu un comportament rutier corect.
 
Nu știm câte modele Cee’d se vor vinde în configurația curentă dar ținând cont că prețul de pornire este undeva spre 13.800 euro și poate scădea spre 11.500 cu tichetele Rabla, cu siguranță noua propunere Kia este una foarte interesantă, fiind un pas mare înainte faţă de prima generaţie a modelului fabricat la Zilina.
 
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

8

Motorizări: 

6

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei Kia Romauto - Tel/Fax: 021.305.72.80 precum şi ClubKIA.ro.
 

Etichete: 

Test Drive noul Ford Focus ST 2012

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
 
Sâmbătă, 8 decembrie, a fost o zi cu adevărat specială pentru că am avut prilejul să testăm în premieră pentru România noua generație Ford Focus ST 2012, echipată cu motorul turbo 2.0 litri EcoBoost de 250 CP.
 
1. Prezentare generală
 
Noul hot-hatch oferit de Ford trebuie să facă față într-o clasă foarte specială și unor concurenți extrem de puternici precum VW Golf GTI, Opel Astra OPC sau Renault Megane RS 2012.
 
Majoritatea pasionaților auto cunosc modelul Focus ST MK2, echipat cu celebrul motor Volvo T5 cu 5 cilindri în linie 2.5 litri ce producea 225 CP. Noul model pierde din capacitatea cilindrică, dar câștiga în ceea ce privește puterea oferită, dezvoltând acum cu 25 de cai mai mult.
 
Focus ST 2012 beneficiază de un motor EcoBoost  de 2 litri care produce 250 CP/5.500 turații și 360 Nm. Greutatea declarată de oficiali este de 1.362 kg, ceea ce face ca ST-ul să accelereze de la 0-100 km/sîn 6.5 secundeși să se oprească la o viteză maximă de 248km/h. Consumul mediu declarat este de 7,6 litri/100 km, iar  prețul de pornire fără nici un discount este 29.200 euro inclusiv TVA.
 
Ford Focus ST 2012 pe drum
 
Transmisia este una manuală în 6 trepte, direcția este asistată electric (EPAS) cu raport variabil iar mașina beneficiază de diverse sisteme precum controlul avansat al cuplului motor (Torque Vectoring Control), asistență direcție la accelerare sau sistemul de control al tracțiunii ESP cu 3 moduri de funcționare: on, off și sport mode.
 
Noul design este mult schimbat față de modelul anterior, elementele de ”Kinetic Design” specifice Ford fiind ușor de remarcat chiar și de un necunoscător al mărcii. Se remarcă prezența unui body-kit exterior, grila față trapezoidală tip fagure, eleronul masiv, precum și o evacuare hexagonală poziționată în centrul spoilerul-ului spate ce întărește tenta sportivă a modelului și îi conferă acestuia personalitate. De asemenea garda la sol este diminuată cu 10 mm, iar jantele cu care mașina vine standard sunt pe 18 inchi.
 
Ford Focus ST 2012 - vedere spate
 
Din nefericire pentru fanii modelelor coupe, Focus-ul ST poate fi comandat doar în 2 versiuni de caroserie: hatch-back în 5 uși și sport-wagon.
 
Jost Capito, directorul Diviziei de Performanță Ford și cel care a pus bazele noului proiect ST 2012 susține că noua mașină, datorită noilor tehnologii utilizate, se va apropia ca performanțe de predecesorul Focus RS. Aceasta a mai declarat că toate modelele ST vor fi identice indiferent de regiunea geografică de comercializare, noul Focus fiind un autoturism global. Ford încearcă să satisfacă astfel cerințele tuturor consumatorilor și să obțină o mai bună popularizare a modelului.
 
2. Comportament rutier
 
Trebuie menționat că Focus-ul ST 2012 nu beneficiază de un diferențial cu alunecare limitată precum RevoKnuckle-ul de pe fratele mai mare RS, dar întâlnim sistemul de control al cuplului motor - Torque Vectoring Control. Acesta utilizează electronica sistemului ESP pentru a simula prezența unui LSD. Astfel, în cazul în care una din roți începe să piardă din aderență, sistemul va frâna ușor roata respectivă oferind maxim de tracțiune.
 
De asemenea, mașina dispune de direcție asistată la accelerare, direcția având un răspuns mult mai rapid, similar sistemului oferit de către Mercedes-Benz pe noul SLK.
 
Ford Focus ST 2012 pe sosea
 
Ford Focus ST hatch-back accelerează până la 100 km/h în 6.5 sec, iar versiunea Tournier în 6,7 sec și are o viteză maximă de 248 km/h.
 
Cel puțin pe hârtie, la aceste capitol Focus-ul este sub concurență:
 
· Renault Megane RS 265 CP. Accelerație 0-100 km/h: 6.1 sec. Viteză maximă: 255 km/h;
· Opel Astra OPC 280 CP. Accelerație 0-100 km/h: 6.0 sec. Viteză maximă: 260 km/h;
· Seat Leon Cupra R. Accelerație 0-100 km/h: 6.2 sec. Viteză maximă: 255 km/h.
 
*Nu includem în această comparație VW Golf GTI pentru că cifrele oficiale referitoare la noul model 2013 nu sunt încă cunoscute.
 
Să revenim însă la testul nostru. Am avut la dispoziție versiunea hatch-back în 5 uși culoare metalizată Tangerine Scream și echipare ST 2.
 
Mașina se simte sportiv, zgomotul evacuării făcundu-se simțit în interior în momentul în care acul turometrului atinge cote înalte (aceasta datorându-se și Sound Symphozer-ului Active, care captează, amplifică și transmite în habitaclu sunetele emise de motor).
 
Acest propulsor consumă oficial 7.2 litri la 100km în regim mixt și 5.6 litriîn cazul în care se merge preponderent extraurban. Consumul afișat de computer-ul de bord la finalul testului a fost de 10.2 litri în condițiile în care s-au alternat stilurile de condus.  Trebuie menționat faptul că mașina avea aproximativ 4500 km, așă că acesta poate scădea în viitor.
 
Ford Focus ST 2012 - sofer
 
Referitor la treptele de viteză, computer-ul de bord are opțiunea de a va indica când să treceți în treapta superioară. Însă, când o să vă aflați la volanul unui Focus de 250 CP nu o să vă gândiți la economia de combustibil sau obținerea calificativelor EcoMODE din partea computerului de bord.
 
Suspensia este specială ST, mai rigidă decât a unui Focus normal, oferind o stabilitate ridicată în cazul în care se pune accent pe un tip de condus sportiv . Și cu siguranța acest tip de condus va fi predominant. Mașina trage frumos în orice treaptă de viteză, ajungând rapid la viteze care ar putea duce la pierderea licenței de condus.
 
3. Confort interior
 
Ford oferă pentru noul ST 3 nivele de echipare: ST1; ST2 și ST3, mașina prezentată beneficiind de a doua echipare.
 
Este imperativ să menționăm scaunele sport Recaro cu tapițerie parțial din piele, care oferă un excelent suport lateral. Totuși, acestea se transformă într-un mare dezavantaj în cazul în care conducătorul auto și pasagerul din dreapta nu sunt ”persoane atletice”, accesul și confortul fiind mult diminuat.
 
Ford Focus ST 2012 - interior
 
O altă dotare importantă, ținând cont și de anotimpul care se apropie sunt scaunele și parbrizul încălzite. La o temperatură exterioară de -3 grade Celsius acestea și-au făcut treaba cu brio.
 
Ford Focus ST 2012 - Sony player
 
Radio cd-ul Sony este cel mai bun sistem audio care poate fi comandat pe Focus, vine cu 9 difuzoare și oferă o sunet de excepție. Sony ar fi putut dota totuși acest sistem cu un subwoofer de dimensiuni reduse în portbagaj precum Rockford Fosgate-ul de pe Mitsubishi Lancer sau modelele premium, pentru o calitate mai bună a undelor de frecvență joasă.
 
Poate că sistemul de navigație ar fi completat planșa de bord, dar aceasta mai adauga la prețul mașinii aproximativ 900 de euro, care pot fi utilizați pentru alte opțiuni mai utile, sau mai de efect... Spre exemplu trapa electrică, care aduce un aer proaspăt în interior. Ne-ar fi plăcut un plafon panoramic, dar această opțiune nu este încă disponibilă în configuratorul Ford.
 
Ford Focus ST 2012 - logo volan
 
Pentru exterior putem alege 5 culori metalizate: Frozen White; Colorado Red; Panther Black; Spirit Blue și Tangerine Scream. Ultima dintre acestea este culoarea definitorie pentru ST 2012, mașina fiind ușor de remarcat în orice aglomerație urbană. Pentru cei dintre noi care nu doresc să iasă în evidență sugerăm culoarea neagră, care ascunde din aspectul sportiv al modelului, transformând-ul într-un lup în blană de oaie.
 
4. Buget/Prețuri
 
Prețul de pornire pentru noul ST 2012 este 29.200 euro inclusiv TVA.
 
Pe langă dotările standard cu care vine echiparea ST2, mașina din test era echipată cu următoarele opțiuni suplimentare:
· Vopsea metalizată Tangerine Scream;
· Pachet Confort - MFP 40: senzori de parcare spate, oglinzi rabatabile electric, sistemul ''keyless entry'' ;
· Faruri Bi-Xenon;
· Plafon panoramic electric;
· Radio CD SONY - Pachet ICE 7.
 
Astfel prețul final cu TVA inclus ajunge la 33.091 euro. Suntem în recesiune economică, așă că trebuie să încercăm să negociem cât mai mult posibil. Trebuie cunoscut faptul că discount-ul unei mașini este direct proporțional cu prețul de vânzare. În cazul de față, un preț de 33.000 euro este unul ridicat așa s-a obținut un discount de aproape 10%, având de achitat în final 29.998 euro TVA inclus.
 
Dacă achiziționăm autoturismul pe persoană fizică, putem utiliza și tichetele Rabla, câștigând astfel aproximativ 2500 euro. În concluzie, pentru ST-ul prezent în test s-au achitat27.498 euro cu TVA inclus.
 
La capitolul garanție, Ford oferă 2 ani, dar această se poate mări la 4 ani în cazul achiziționării pachetului ”Garanție Extinsă”. Aceasta este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 2/4 ani sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate Ford și încadrarea în limita de 100.000 km.
 
5. Concluzii
 
Focus ST 2012 este un model nou, total schimbat față de precedesorul său. Aceasta nu are același comportament animalic al RS-ului, dar cu siguranță se încadrează în titulatura de hot-hatch. Chiar dacă pe hârtie performanțele nu se ridică la nivelul concurenților direcți, ST-ul se remarcă prin originalitate, un interior personalizat care abundă în sportivitate, dar cel mai important este posibilitatea utilizării ST-ului ca o mașină de zi cu zi.
 
În opinia noastră prețul de pornire de 29.200 euro este unul ridicat. Nu trebuie să uităm că cel mai bine cotat hot-hatch de pe piață, Renault Megane RS, are un preț de pornire de 23.500 euro.
 
Momentan în România nu s-au vândut decât 3 ST-uri după spusele oficialilor Ford, dar nu trebuie să uităm că mașina a fost lansată abia la jumătatea lunii iunie.
 
Lăsăm însă ultimul cuvânt proprietarului maşinii, un foarte bun cunoscător al maşinilor cu valenţe sportive:
 
“Azi pot si eu să-mi spun primele impresii dupa 1000 km merşi cu noua masină:
 
Ce-mi place:
 
- Consumul - dacă schimbi cum zice ea LA 2000 !!! rpmşi n-o calci subturată consumă 7.8 L/100km ÎN ORAŞ !!!. Am reuşit acest consum, verificat la pompă (106 km merşi cu mare chinuială în oraş - primii km merşi dealtfel cu ea). După aia n-am mai putut rezista şi am mers normal (schimbând la 2800-3000 rpm, cu acceleraţii mai sportive) şi m-am dus la 10.5, însă nu mi se pare exagerat în Ploieşti. La "omor" manânca undeva la 16-19 în oraş, 20-25 dacă o omori pe serpentine (treapta 2 şi 3 schimbat la 5800 rpm), ceea ce mi se pare mai mult decât rezonabil. Înca nu i-am făcut consumul pe autostradă. (…)
- Stabilitatea şi manevrabilitatea - e o plăcere extraordinară s-o duci pe serpentine, indiferent de cât de prost ar fi şoferul, dacă merge cât de cât normal, nu poate s-o facă să derapeze. Sistemul ESP e foarte bine gândit, în varianta "on"îţi aşeaza maşina pe şine, în Sport intervine doar târziu lasându-te să te sperii, iar în mod "off" efectiv se dezactivează complet lasându-te să faci absolut tot ce vrei şi poţi cât încă mai eşti în viaţă. Am scos timpi apropiaţi de RS pe anumite zone strânse. Nu-mi imaginam că o maşină cu 250 CP se poate apropia de una de 450...
E clar, maşină de serpentine!! Cu cât mai strânse sunt curbele, cu cât sunt mai grupate, cu atât iţi pune pe faţă figura aia de când erai mic şi primeai maşinuţa dorită de Moş. Faţă de RS e mai lenta însă la limită iţi satisface toate poftele şi e iertatoare, mult mai iertatoare cu şoferul.
 
Nemulţumiri:
- Bordul e rachetă spaţială, nu ma pot adapta cu el, nu e aproape nimic intuitiv. Trebuie să fac "cursuri" de utilizare... sau poate din cauză că am 50 de ani?
- Faza scurtă e cam chioară, asta mă deranjează cel mai mult! E auto-leveling, deci n-o pot regla nici pe "lungime"
- Are boala maşinilor cu cauciucuri late: raza de viraj e jalnică (peste 12 m). La asta mă cam aşteptam, însă zici ca sunt o blonda la volan când vreau s-o parchez...
- Frânele - la utilizare intensă cedează! (va fi primul upgrade, OBLIGATORIU, nu-mi dau seama de ce au folosit frâne obişnuite pe o aşa maşină...)”.

 

Nota generală: 

8

Comportament rutier: 

8

Interior: 

7

Motorizări: 

8

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5

 

 

Test Drive ISUZU D-MAX Double Cab 2012

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
 
Marți, 11 decembrie, am început ziua nerăbdători să testăm noul pick-up Isuzu D-Max.  Așteptările nu erau mari la început, mai ales că nu priveam cu ochi încrezători genul acesta de automobil.
 
Desigur, sunt persoane ce lucreză proponderent pe terenuri accidentate, care au afaceri ce presupun transportul de obiecte în off-road sau pur și simplu își doresc o mașină impunătoare. Cu toate acestea, nu găseam suficiente motive pentru a achiziționa un autovehicul, aşa cum se prezintă Isuzu D-Max pe “cartea de vizită”.
 
La sfârșitul zilei de test-drive, toate aceste preconcepții erau de domeniul trecutului, iar noi înțelegeam încă o dată cât de greșit este să cataloghezi ceva înainte să deții suficiente informații. O greșeală pe care sper să nu o mai repetăm.  
 
Acestea fiind spuse, să vedem cine a reușit să ne convingă...
 
1. Prezentare generală
 
Isuzu D-MAX 2012, care pătrunde pe piața internă la 10 ani de la apariția vechiului model și încearcă să facă față într-o gamă aglomerată, în care concurența devine din ce în ce mai acerbă: Ford Ranger, Volkswagen Amarok, Nissan Navara, Toyota Hilux sau Mitsubishi L200.
 
D-MAX se laudă cu cea mai mare gardă la sol din segment - 235 mm, cea mai lungă benă - 1552 mm, cel mai bun consum - 7,4 litri mixt/100 km, 3000 kg sarcină tracțiune și patru stele Euro NCAP.
 
Isuzu D-Max 2012
 
Am avut la dispoziție versiunea cu cabină dublă, cutie manualăși echipare de top: Premium. Se mai poate opta pentru cabină simplă sau cabină extinsă.
 
Trebuie să știți că este disponbilă o singură motorizare turbo-diesel EURO 5 de 2.5 litri și 163 CP, care poate fi însoțită de o transmisie manualăîn 6 viteze sau una automată cu 5 trepte.
 
2. Comportament rutier / teren accidentat
 
Propulsorul dezvoltă 163 CP la 3600 rpmși 400 Nm cupluîncepând cu 1.400 de turații. Diferențele majore față de modelul anterior, sunt reducerea cilindreei de la 3 la 2.5 litri, în condițiile păstrării puterii dezvoltate și obținerii unui consum mai scăzut.
 
Aceasta înseamnă în prima fază costuri mai mici cu impozitul anual, care scade de la 2000 RON la aproximativ 930, dar și o atenție sporită  pentru mediul înconjurător, emisiile de CO2 fiind acum de doar 194 g/km.
 
Motorul este unul twin-turbo, care cuplat la o cutie manuală cu șase rapoarte, împinge D-MAX-ul la o viteză maximă de 180 km/h. Viteză pe care nu o recomandăm în cazul nici unei mașini din acest segment pentru că pur și simplu acestea au altă destinație. Tocmai de aceea secundelenecesare unei accelerații până la 100km/h nu au nici o relevanță.
 
Isuzu D-Max 2012 pe asfalt
 
Beneficiem de un reductor controlat electronic, cu ajutorul căruia putem schimba modurile de tracțiuneîntre 4x2, 4x4 sau 4x4 cu reductor pentru sarcinile heavy-dutty.
 
Pe asfalt am folosit în proporție de 90% modul 4x2, acesta fiind cel mai indicat pentru obținerea unui consum decent, fiind nevoiți să alegem tracțiunea integrală doar când am intrat pe drumuri înzăpeziteși acoperite cu porțiuni de gheață.
 
Motorul se simte puternic, are reprize bune, dar greutatea mare a mașinii nu poate fi ignorată. Totuși, nu am simțit nevoia unui propulsor mai puternic, nici în cazul efectuării unor depășiri în forță sau rulării rapide pe un drum virajat.
 
Timoneria cutiei de viteze este foarte corectă, iar treapta a sasea este foarte utilă în cazul rulării cu peste 90-100 km/h pentru obținerea unui consum redus pentru un pick-up. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să obținem consumul declarat de Isuzu de 7.4 litri mixt, sau 6.5 litri extraurban, dar acest lucru nu este o surpriză pentru nimeni.
 
Isuzu D-Max 2012 pe sosea
 
D-MAX a consumat pe DN1 București-Ploiești aproximativ 8 litri, iar în mod off-road cu 4x4 și 4x4 low cuplat consumul a urcat spre 10.3 litri/100 km. Valori foarte bune pentru o mașină cu un motor de 2500 cmc.
 
În ceea ce privește suspensia, mașina își va arata adevărata față atunci când bena va fi încărcată cu câteva sute de kg, deoarece comportamentul sportiv este diminuat în favoarea unei capacități mare de tractare - 3000 kg și de transport - 975 kg. Mașina se înclină destul de mult în cazul abordării virajelor în forță iar spatele tinde să fugă dacă bena e complet goală. Pentru aceste momente D-MAX vine în dotare standard cu control electronic al stabilității (ESC) și sistem de control al tracțiunii (TCS) cu ABS.
 
După un drum pe asfalt de aproximativ 100 km în care Isuzu ne-a permis să ne acomodăm cu motorul, poziția înaltă de conducere și etajarea vitezelor, ajungem în sfărșit la locul mult așteptat - unde putem testa abilitățile off-road ale lui D-MAX.
 
Isuzu D-Max 2012 offroad
 
În cazul de față a fost vorba despre un drum acoperit cu zapadă din plinîn prima fază și apoi cu noroi. Problema mare a fost faptul că mașina prezentă în test era echipată cu anvelope all-seasonsși nu de iarnă. Acestea și-au arătat rapid limitele, în scurt timp fiind nevoiți să ne întoarcem din drum. Am resimțit lipsa unui diferențial blocabil, care ne-ar fi permis poate să înaintăm.
 
A urmat apoi joaca pe un teren acoperit cu apă și noroi unde Isuzu ne-a încântat, dând impresia că poate trece peste orice provocare îi aruncăm.  Am comutat modul 4x4 lowși am simțit cu adevărat ce înseamnă un pick-up din generația 2012. Senzația de siguranță este totală, iar garda la sol de aproape 24 de cmîși spune cuvântul din plin.
 
3. Confort interior
 
Modelul prezent în test beneficia de echiparea de topPremium, care includea printre altele:
 
· Scaune încălzite pe două niveluri;
· Sistem-ul audio de top ”Exciter”cu 6 boxe, dintre care 2 difuzoare montate pe plafon pentru un sunet cât mai calitativ ce permite experiență sunet 3D surround.
· Conectivitate IPod și Bluetooth;
· Tapițerie din piele maro;
· Comenzi pe volan pentru cd-player și cruise control;
· Climatronic;
· 6 airbag-uri;
 
Principalul dezavantaj identificat este imposibilitatea comandării interfeţei multimedia cu touchscreen, care ar îmbunătăți aspectul interior.
 
În această echipare D-MAX arată foarte bine la interior, timpul vechilor design-uri spartane ale pick-up-urilor fiind de mult apuse. 
 
Isuzu D-Max 2012 - interior
 
Scaunele electrice și îmbrăcate în piele sunt principală atracție, acestea oferind un suport lateral apreciabil în cazul rulării cu viteză pe trasee off-road. Chiar dacă aspectul și confortul sunt mult îmbunătățite, nu recomandăm tapițeria din piele pentru un autovehicul din acest segment, doarece poate fi greu de întreținut.
 
Isuzu D-Max 2012 - climatizare
 
Consola centrală este dominată de sistemul audio și cel al climatronic-ului, care este mono-zonă, dar foarte intuitiv. Spațiile de depozitare sunt la ordinea zilei în Isuzu. Am început să „scotocim” interiorul și au început să apară suporturile de pahare, un al 2-lea torpedou situat deasupra celui normal sau caseta de depozitare de deasupra consolei centrale. Deasemenea pasagerii din spate au la dispoziţie un suport pentru pahare amplasat central.
 
Isuzu D-Max 2012 - spatii de depozitare
 
Ceasurile de bord sunt simple, iar în echiparea de top sunt dominate de culorile alb și roșu. Sunt gradate pănâ la 220km/h, iar în mijloc este încadrat computerul de bord, care afișează informațiile referitoare la modul de tracțiune, consum mediu, instant, range-ul și nivelul combustibilului.
 
4. Buget
 
Unul dintre avantajele principale ale modelului prezentat este costul de achiziție. Prețul de pornire pentru Isuzu D-MAX este de 22.825 € pentru modelul cabină simplă 4x4 6MT. Echiparea mai slab dotată pentru versiunea cu cabină dublă ajunge la 26802 euro.
 
Modelultestat de noi avea un preț de 32.365 . Dealerul oferă un discount de 10%, astfel că prețul final ajunge la 29129 euro. În cazul utilizării tichetelor REMAT, putem achiziționa D-MAX-ul prezentat pentru 26.518 euro.
 
În ceea ce privește capitolul siguranță, noul D-MAX a obținut 4 steleîn cadrul testelor EuroNCAP.
 
Garanția oferită de Isuzu este de 36 de luni. Aceasta este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 3 ani de garanție sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate Isuzu și încadrarea în limita de 100.000 km.
 
5. Concluzii
 
După cum spuneam la început, preconcepțiile despre un pick-up cum că ar fi un vehicul complet utilitar s-au pierdut pe drum, rămânând la final cu o impresie foarte frumoasă despre mașina testată.
 
Trebuie să recunosc că nu am avut încredere în Isuzu când am plecat din curtea show-room-ului, gândindu-mă doar la concurenții celebri deja precum Nissan Navara, Mitsubishi L200 sau chiar la noul Ford Ranger. Pe parcurs însă, am ajuns să fiu uimit de cât de versatil este modelul și mai ales de faptul că poate o fi mașină utilizată zi de zi.
 
Nu ne-au plăcutîn special două lucruri:
 
Distanță ramasă de parcus (Range-ul), se modifică foarte ușorîn cazul în care nivelul combustibilului este sub ¾și mașina a fost folosită în off-road. Acest lucru poate fi foarte derutant pentru ca de la 250 km rămași de parcurs, într-un minut CB-ul poate arată low range, iar martorul de alimentare se aprinde constant. De asemenea computerul de bord încetează să mai prezinte distanță ramasă începând cu 140-130 km, singurul afisaj fiind low range.
- Introducerea în treapta de mers cu spatele este foarte dificilă la început, dacă nimeni nu v-a exemplificat modul corect. După 2-3 încercări reușite nu mai reprezintă o problemă dar cel puțin în prima fază este foarte posibil să nimeriți doar treapta I.
 
În concluzie, Isuzu D-MAX este o mașină cu foarte bune calități pe traseu accidentat, cu o ținută bună de drumși un preț de achiziție greu de oferitde către  concurență.
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

6

Interior: 

6

Motorizări: 

6

Prețuri: 

8

Euro NCAP: 

4
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Alexandru Budeanu (Sales manager - Isuzu Rom Auto) - alexandru.budeanu@isuzu-romania.ro
 

Etichete: 

Special - Test Drive VW Golf R20

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive / George Ghiţă

Pentru Auto-Testdrive Moş Crăciuna adus cadoul mai devreme. Sâmbătă am avut la dispoziţie pentru review un VW Golf R20.

Tracțiune integrală 4Motion, cutie automată DSG cu 6 trepte și un motor de 2.0 TFSI și 270 CP. VW Golf R20 standard accelerează până la 100 km/h în 5.5 sec și are o viteză maximă de 250 km/h - cifre pentru modelul de fabrică.
 
Știați toate acestea nu-i asa? Ei bine, nu așa au stat lucrurile și pentru testul nostru. Vă spunem pentru început doar faptul că mașina prezentată avea nu mai puțin de 340 CP.
 
1. Prezentare generală
 
Ce știe să facă un Golf R stock? Este un hot-hatch absolut, deoarece beneficiază de aproape tot ce ne-am putea dori. Transmisie automată DSG cu dublu ambreiajși 6 trepte de viteze, tracțiune integrală 4Motion cu diferențial Haldex și un motor de 2.0 litri care produce 270 CP și 350 NM. Este același propulsor de pe Seat Cupra R și VW Scirocco R, doar că la aceste două modele avem parte de  “doar” 265 CP și tracțiune față.
 
VW Golf R20 - logo
 
Pasionații Volskwagen cunosc modelul Golf V R32, propulsat de clasicul motor în 6 cilindri de 3200 cmc cu un sunet inconfundabil. Acesta beneficia și el de atuuri-le tracțiunii integrale, DSG-ului și producea aproximativ 250 CP.
 
Noul model este cu atât mai impresionant deoarece păstrează vechile atribute, dar utilizează un propulsor în 4 cilindri, mai performant din toate punctele de vedere: 20 de CP în plus, 5.5 sec până la 100km/h (în versiunea cu DSG și 5.7 sec pentru cutia manuală) față de 6.5 sec ale modelului 2005, dar diferența cea mai mare o reprezintă costurile de exploatare. Consumul diminuatși mai ales impozitul anual care scade de la4500 RON la doar 180 RON.
 
Să vedem însă ce am avut la dispoziție pentru review:
 
2. Comportament rutier
 
Mai trebuie spus că un Golf de 340 de CP este o BESTIE? Mașina trage incredibil în orice treaptă de viteză și ajunge la 100 de km/h în aproximativ 4.7 secunde. Amintim doar că BMW M3 de 420 CP face suta în 4.9 secunde și cu asta am spus totul...
 
VW Golf R20 - in motion
 
Modificările aduse pentru moment mașinii sunt următoarele:
 
· Software ECU optimizat Stage 1+ by RBN ce urcă puterea totală la 340 cai și 440 Nm cuplu
· Kit Admisie ITG Maxogen
· Evacuare LongLife TopGear Tubo-back resonated 63 mm, titanium tips
 
Pentru vară maşina este dotată cu jante BBS CH-R Black 8,5jx19 cu anvelope Falken FK452 235/35/zr19 însă pentru sezonul rece R-ul a trecut la jante Borbet pe 17 inch încălţate cu anvelope Nankang 224/45/r17.
 
Cu toate aceste modificări, R20 ne prezintă două fețe total diferite:
 
- poate fi lejer un vehicul de zi cu zi, cu toate setările puse pe Confort, caz în care cutia DSG pusă pe modul Driveva schimba treptele de viteză undeva la 2200 de turaţii/minut, ajungând în  treapta a 6-a încă de pe la 55 de km/h. Caz în care consumul în oraş poate ajunge undeva în jurul valorii de 12 l/100km, ceea ce este excepţional. Singurul lucru care îţi aduce aminte în ce maşină te afli este sunetul produs de evacuarea custom, un sunet însă deloc deranjant, chiar şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate. Suspensia adaptivă – DCC (Dynamic Chasis Control), reprezintă un mare bonus pentru drumurile din România, trecerile peste denivelari fiind făcute în cel mai silenţios mod posibil.
 
4Motion este unul din atuu-rile modelelor R32 încă de la Golf IV. Aderența oferită este impecabilă pe orice tip de carosabil, uscat, umed sau chiar acoperit cu porțiuni de zapadă. Știm că GTI este deja de ani buni un brand pentru modele sport, dar cu tracțiunea integrală adăugată considerăm că gama R îşi merită din plin miile de euro adăugate la preţ.
 
VW Golf R20 - drive
 
- când comutăm însă pe modul Sporttotul se schimbă. Vitezele sunt schimbate mult mai sus iar sunetul motorului îşi face şi el cunoscută prezenţa în habitaclu. Aici cei 340 de CP ai mașinii se fac simțiți cei mai bine. Iar când dorim să ne simțim cu adevărat într-o mașină sport în care vrem să avem control total avem la îndemână padelele de schimbat vitezele de pe volan. Senzația este frumoasă și reprezintă un real avantaj pe drumurile virajate când nu mai trebuie să luăm mâna de pe volan.
 
După caz putem folosi launch-control-ul care pe Golf R automat vine standard, acesta va oferi maximum de tracțiune și vom reuși plecări perfecte. Când am testat acest mod de plecare de pe loc, pe un asfalt umed, senzaţia de control asupra maşinii este totală, simţi cum toata puterea motorului este transmisă pe şosea, roţile nu patinează şi în cateva secunde acul vitezometrului sare de 100. Şoferul era cu zambetul pe faţă iar pasagerii au exclamat în cor “Mamă!!!”.
 
Simțim că ar trebui să vorbim și despre concurenți, însă ne e greu să ne decidem care sunt aceștia. Este aproape imposibil să găsești încă o mașină în aceeași configurație la un preț similar.
 
Avem 3 mașini cu tracțiune față și fără posibilitatea comandării transmisiei automate, toate cu prețuri mult sub cel de pornire al R-ului, de aproximativ 34.000 euro cu tva:
 
· Renault Megane RS 265 CP. Accelerație 0-100 km/h: 6.1 sec. Viteză maximă: 255 km/h
· Opel Astra OPC 280 CP. Accelerație 0-100 km/h: 6.0 sec. Viteză maximă: 260 km/h
· Seat Leon Cupra R 265 CP. Accelerație 0-100 km/h: 6.2 sec. Viteză maximă: 255 km/h
 
Pe de altă parte, o comparație corectă impune prezența tracțiunei 4x4și a cutiei automate de viteză. Iar în acest caz putem alege:
 
· Mitsubishi Lancer RallyArt TC-SST. 240 CP. Accelerație 0-100 km/h: 7.0 sec. Viteză maximă: 230 km/h; Preț 30.200 euro inclusiv TVA pentru echiparea de top
· Audi S3 2.0 TFSI 265 CP. Accelerație 0-100 km/h: 5.7 sec. Viteză maximă: 250 km/h; Preț 39.432 euro inclusiv TVA
 
Considerăm Golf R ca fiind cea mai completă dintre toate mașinile din această gamă, dar prețul ridicat de pornire rămâne o problemă importantă. Pentru cei care nu își permit să cheltuiască peste 30.000 de euro pentru un hatchback sportiv, dar țin totuși ca această să beneficieze de tracțiune 4x4 și transmisie automată recomandămVW Golf V R32, dacă puteți trece peste disconfortul psihologic de a oferi statului 1000 de euro pentru impozitul anual...
 
3. Confort interior
 
Vorbim de o mașină germană, într-o echipare de top. Știm deja că interioarele pline de sobrietate de la VW sunt la mare căutare în țara noastră, iar R-ul nu face excepție.
 
Materialele folosite sunt de cea mai bună calitate. Chiar dacă interiorul nu beneficiază de foarte multe artificii stilistice are totuși o pronunțată tentă sportivă, totul fiind perfect ergonomic. Avem în față un Golf, ceea ce înseamnă că nu vom întâlni o planșă de bord aglomerată, cu n-butoane, obositoare chiar, precum la unii din concurenții direcți.
 
VW Golf R20 - interior
 
Scaunele sunt sport, cu un excelent suport lateral. Noi nu am avut probleme, nici măcar în curbele abordate într-o viteză ridicată. Totuși, scaunele tip scoică Recaro schimbă mult în bine aspectul interior, dar prețul acestora este aproape prohibitiv.
 
Unitatea multimedia RCD 510 ne pune la dispoziție un ecran generos de 7 inch, cu touchscreen, pregătire Bluetooth pentru telefon și compatibilitate card SD. Pe ecranul LCD poţi vedea ce transmite camera reverse atunci când DSG-ul este pus în R. Asta este o opţiune foarte utilă, care ar trebui adaugată cam la orice maşină din actalele generaţii.
 
O altă dotare importantă care și-a dovedit utilitatea este asistentul de fază lungă, care schimbă automat faza scurtă dacă din față vin alte vehicule. Vorbim desigur de ”high beam assist” care este foarte rapid, participanții la trafic nefiind deranjați niciun moment.
 
Sistemul audio Dynaudio este cel mai bun sistem audio ce poate fi comandat pe VW, vine cu 8 difuzoare și oferă o sunet de excepție. Aportul este adus și de amplificatorul de 300 de W alături de procesorul digital, dar toate acestea costă 518 de euroîn plus față de sistemul standard de pe Golf.
 
VW Golf R20 - Dynaudio
 
Mașina din test beneficia însă și de uși + podea antifonate, care reduceau simțitor  zgomotele exterioare şi vibraţiile + un subwooferși un amplificator Alpine montate ulterior.
 
4. Buget/Prețuri
 
Pe langă dotările standard cu care vine echiparea R20, mașina din test era echipată cu următoarele opțiuni suplimentare:
 
· Cutie automată DSG
· Suspensie adaptivă cu 3 moduri de setare: Normal, Confort și Sport
· Faruri adaptive cu Bi-xenon
· Sistem audio ”Dynaudio Confidence”
· Pachet iarnă: scaune încălzite, duze parbriz încălzite
· Unitate multimedia cu touchscreen Radio CD RCD510
· Parkpilot cu cameră de dat cu spatele şi senzori de parcare
· Jante pe 19 inchi ”Talladega Black” echipate cu anvelope Dunlop SP Maxx 235/35/19
· Climatronic automat pe două zone
· Vopsea metalizată Rising Blue
 
Cum am mai spus-o, costurile de achiziție pentru Golf VI R sunt ridicate, mai ales că mașina are nevoie de un minim de opțiuni suplimentare pentru a oferi confortul interior dorit. Spre exemplu, am fost surprinși neplăcut să aflăm că mașina vine standard la prețul de 34.000 euro fără sistem de climatizare automat.
 
În această configurație, mașina din test a ajuns la un preț de 39.800 euro, iar după discount-ul aplicat de dealer, prețul final a ajuns la 34.500 euro inclusiv TVA. Poate multora dintre voi acest preț li se va părea foarte mare, dar nu trebuie să uităm ce oferă VW în acești bani: 270 de cai, tracțiune 4x4, transmisie automată DSG– lucruri care te fac să simţi cu adevărat că ai o maşină specială.
 
La capitolul garanție, VW oferă 4 ani,. Aceasta este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 4 ani sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate VW și încadrarea în limita de 120.000 km.
 
5. Concluzii
 
VW Golf R20 este o mașină excelentă din toate punctele de vedere. Principalul său concurent ca preț și performanțe este Ford Focus RS dar sunt două mașini total diferite. Principala problemă identificată este prețul ridicat. Tocmai de aceea, foarte multe persoane pasionate de compactele sportive aleg un GTI sau chiar un GTI ED 35 și îi adaugă cât mai multe opțiuni ajungând la un preț final cu TVA sub 30.000 euro.
 
VW Golf R20 - review
 
După cum am spus mai sus, pentru o mașină similară celei prezente din test trebuie să scoateți din buzunar peste 35-37.000 euro, sumă totuși mare pentru un hot-hatch. Nu știm dacă în acești bani am recomanda altceva, dar putem afirma cu maximă sinceritate că după încheierea testului am rămas mai mult decât plăcut impresionați.
 
Lăsăm însă ultimul cuvânt proprietarului maşinii, fost proprietar și de Ford Focus ST:
 
Masina se comporta foarte bine, suspensia este genială pe drumuri stricate în modul confort și stă bine pe drum în sport. Consumul este cam 12.5 mers doar în oraș chiar dacă traficul a fost ok. Oricum modul comfort este foarte bun pt drumurile din RO. De aceea, această suspensie este în momentul de față mult mai practică decât una reglabilă. (…)Mașina trage foarte bine (nu am exagerat), cutia este senzaționalăși consumul undeva pe la 10.7 regim mixt, care este foarte bun ținând cont că motorul nu s-a lasat încă.

Direcția este foarte ok, iar suspensia adaptivă iși merită toți banii, la fel și sistemul keyless. Încă un plus pentru asistentul de fază lungă. Mașina se comportă exemplar și m-am îndrăgostit de 4x4. Chiar nu mă interesează greutatea mașinii și pierderile prin transmisie, aderența fenomenală face toți banii”.
 

Nota generală: 

8

Comportament rutier: 

8

Interior: 

7

Motorizări: 

8

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulțumim pentru sprijinul acordat Shadows Racing Team Vâlcea, RBN ChipTuning România, precum şi vwForum.ro.

Test Drive noul Hyundai i20

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
Auto-Testdrive vă propune astăzi un test cu un model important pentru clasa mică - Hyundai i20. Am testat luna trecută noua Dacia Sandero, iar acum dorim să analizăm concurenții acestuia într-un segment din ce în ce mai căutat odată cu venirea crizei.
 
Este vorba despre noul Hyundai i20, un model de la care marca coreeană așteaptă volume mari de vânzări, echipat cu propulsorul de 1.2 litri pe benzină și 85 de CP în echiparea de top Highway.
 
1. Prezentare generală
 
În România noul i20 poate fi achiziționat în două versiuni de motorizare:
 
-  1.2 litri benzină 85 CP disponibili la 6.000 rpm. Consum mediu 4.9 litri/100 km
-  1.1 litri  diesel 75 CP  disponibili la 4.000 rpm. Consum mediu 3.8 litri/100 km
 
Hyundai i20 2012 - masina de oras
 
Noul i20 vine pe piața din România la 3 ani după lansarea primului model, iar design-ul exterior mult schimbat ne transmite din start că avem de-a face cu mai mult decât un simplu face-lift. Acesta preia din trăsăturile fratelui mai mare i30 caracteristicile liniei de design Hyundai "fluidic sculpture" fiind evidente dacă privim mașina din față.
 
2. Comportament rutier
 
Noi am avut la dispoziție propulsorul pe benzină de 1.2 litri și 85 de CP. Aceasta dezvoltă mai mult cu 7 cai față de modelul anterior și are un cuplu motor de 121 Nm la 4.000 turații. În practică însă, nu am sesizat diferențe majore față de fostul motor. Vorbind de o cilindree mică, confirmăm faptul că motorul este unul silențios, la relanti zgomotul produs fiind aproape inexistent. Răspunsurile accelerației sunt corecte pentru o utilizare preponderent urbană,  ceea ce înseamnă că persoanele care se vor aștepta la un comportament sportiv  vor fi puțin dezamăgite.
 
Hyundai i20 2012 - comportament rutier
 
Suspensia este orientată tot spre confort, făcând cu brio față drumurilor cu denivelări sau trecerilor peste căile de tramvai prezente la tot pasul în orașele noastre. Am testat i20 și în afara localităților, pe o secțiune de drum virajat și mașina s-a comportat onorabil, în limitele acestui segment.
 
O primă nemulțumire apare în dreptul sistemului de frânare, care își face bine treaba dar am fost nevoiți deseori să acționăm cu forța pedala de frână pentru a obține efectul dorit. Poate un răspuns mai rapid în prima jumatate a cursei pedalei ar fi de dorit în cazul unei utilizări preponderente în oraș.
 
În primele 3 trepte de viteze i20 nu simte nevoia unui motor mai puternic, iar până spre viteza de 80-100 km/h mașina se mișcă bine, dar dacă vom depăși 120-130 km/h zgomotul devine puternic în interior, ușor deranjant.  Încă o dovadă în plus că i20 este o mașină construită pentru aglomerațiile marilor orașe.
 
Avem o transmisie manuală în cinci trepte, aceeași de la modelul lansat în 2008. Timoneria este exactă, vitezele se schimbă foarte ușor singurul inconvenient identificat de noi fiind materialele folosite la schimbătorul de viteze. Acesta este dintr-un plastic destul de dur, chiar dacă vorbim de ultimul nivel de echipare disponibil la i20. Considerăm că acesta, alături de volan ar fi putut fi îmbrăcate în piele oferind un plus de stil și confort interiorului.
 
Hyundai i20 2012 - drive
 
În ceea ce privește performanțele, acestea se încadrează din nou în limitele clasei, fără a excela la un anumit capitol. Accelerația până la 100km/h se realizează în 12.7 secunde, iar viteza maximă se oprește la 168 km/oră. Perfect normal pentru un motor de doar 1.2 litri și 85 de cai. Totuși, opinia noastră este că acestea nu reprezintă un factor decisiv în alegerea unei mașini din clasa mică.
 
3. Confort interior
 
Am ajuns la capitolul interior. Să vedem cu ce ne convinge de data aceasta noul model de clasă mică oferit de Hyundai.
 
Vorbim de un generație nouă, așa că trebuie să subliniem în prima fază diferențele față de ediția anterioară. Primul lucru pe care l-am observat a fost iluminarea cadranelor de bord: o combinație simplă de 3 culori: albastru, alb și roșu pentru acele turometrului și vitezometrului.
 
Hyundai i20 2012 - bord
 
Un mare plus este climatizarea automată, disponibilă standard pentru echiparea Highway, o opțiune foarte apreciată pentru un model în acest interval de preț. Important de menționat ar fi și pregătirea USB și auxiliar, localizate sub consola centrală. Un detaliu negativ îl putem considera lipsa geamurilor electrice pentru pasagerii din spate, țînând cont că analizăm cea mai dotată versiune.
 
Hyundai i20 2012 - climatizare
 
Pentru depozitare portbagajul ne oferă un volum total de 295 litri și beneficiază și de un spațiu compartimentat deasupra roții de rezervă.
 
Mașina prezentă în test dispunea de 6 airbag-uri (frontale, laterale și cortină), control electronic al stabilității (ESP)  și încă un sistem de management al stabilității denumit VSM.
 
4. Buget/Prețuri
 
Prețul de pornire pentru Hyundai i20 este de 12.590 euro. Importatorul oferă însă o reducere semnificativă ce coboară prețul la 9.862 euro pentru versiunea Comfort cu motorul de 1.2 litri pe benzină.
 
Pentru versiunea diesel, în echiparea de bază prețul cu discount este de 11.263 euro. 
 
Varianta testată de noi, Highway, are un preţ de 11.065 euro. La acesta putem adăuga RABLA, în condițiile în care autoturismul este achiziționat pe persoană fizică.
 
Principalul concurent în materie de prețuri de achiziție este modelul Sandero propus de Dacia. Acesta pornește de la aproximativ 7.300 de euro și poate ajunge spre 11.000 euro în echiparea de top cu navigație, scaune încălzite etc.
 
În ceea ce privește costurile de exploatare, Hyundai anunță pentru motorul pe benzină un consum mediu de 4.9 litri/100 km, 4.2 în afara localităților și 6.1 în oraș. Noi am mers aproximativ 200 de km cu mașina testată și putem afirma cu sinceritate că ne-am apropiat de datele oficiale. Cu clima pornită, am scos pe ruta București-Ploiești un consum de 4.8 litri, iar strict în oraș 6.2 litri cu 3 persoane în mașină.
 
Garanția oferită pentru acest model este de 5 ani, integrală și fără limită de kilometri. De asemenea, Hyundai oferă 5 ani verificări tehnice periodice gratuite și asistență rutieră.
 
Trebuie să menționăm și testele EuroNCAP, unde i20 a obținut 5 stele, adică nota maximă în domeniul siguranței.
 
5. Concluzii
 
Dacă sunteți în căutarea unuei mașini de oraș, este evident că aveți la dispoziție o gamă foarte largă de modele dintre care vă puteți alege favorita. Modele precum Dacia Sandero, Ford Fiesta,  Citroen C3, Peugeot 208 sau chiar VW Polo ne demonstrează din plin acest lucru.
 
Hyundai i20 2012 - test drive
 
Principalele atu-uri prin care Hyundai încearcă să ne convingă cu noul i20 sunt  dotările numeroase și prețul atractiv. Spre exemplu, autoturismele germane au din start prețuri cu câteva mii de euro mai mari la echipări similare.
 
Hyundai i20 este o mașină care nu iese în evidență pe soșea, dar se achită cu brio de sarcinile la care este supus - consumul respectiv costurile de exploatare.
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

6

Interior: 

5

Motorizări: 

4

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5

Etichete: 

Test Drive KIA Optima 2012 1.7 CRDI

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
 
După review-ul cu nou lansatul Cee’d am avut prilejul să testăm şi noua limuzină propusă de KIA și anume Optima 2012, echipată cu motorul turbo diesel CRDI de 1,7 litri și 136 CP.  Încântarea este cu atât mai mare deoarece Auto-Testdrive are ocazia să prezinte în premieră națională un test cu Kia Optima, aflată la cea de-a treia generaţie.
 
1. Prezentare generală
 
Să vedem ce aruncă în luptă Kia într-o clasă foarte aglomerată unde modelele VW Passat, Ford Mondeo sau chiar Opel Insignia fac legea de ani buni.
 
Test drive KIA Optima 2012 - lateral
 
Designul este semnat tot de Peter Schreyer, mașina fiind ușor de remarcat pe stradă, în mulțimea de modele nemțești, unele anoste ca design. Evident, primele întrebări ale curioșilor au fost „Ce mașină este aceasta?’’.
 
Test drive KIA Optima 2012 - stopuri LED
 
Din punct de vedere vizual, mașina din test se evidenția prin pachetul opțional Sport, care include jante pe 18 inci, un eleron discret pe capota portbagajului, grilă radiator sport și scaune cu susținere laterală îmbunătățită. Luminile de zi beneficiau de tehnologia LED, care schimbă plăcut aspectul și conferă o identitate proprie modelului. Este important de precizat faptul că acest model câștigătorul concursului de design Red Dot 2011 - Germania.
 
2. Comportament rutier
 
Kia ne pune la disponziție pentru modelul Optima doar două motorizări: una pe benzină și un motor diesel, cu puteri de 165, respectiv 136 de CP ce pot fi cuplate la două tipuri de transmisii - manuală sau automată, ambele cu şase rapoarte. Aici apare și prima noastră nemulțumire legată de acest model și anume faptul că pentru piața externă este disponibil și un propulsor pe benzină de 2.4 litri și 180 CP. Nu știm câte unități de acest gen s-ar vinde în România dar concurenţa oferă o gamă mai largă din care putem alege.
 
Ford-ul oferă pe Mondeo motorizări de top: diesel-ul de 163 CP sau  EcoBoost-ul de 240 CP iar VW Passat beneficiază de motorizări între 105 și 300 CP etc. Astfel, la capitolul motorizări disponibile, Kia este puțin în spatele concurenței.
 
Test drive KIA Optima 2012 - pe sosea
 
Să revenim însă la testul nostru. Am avut la dispoziție propulsorul diesel CRDI de 136 CP echipat cu o transmisie automată în 6 trepte. Este un motor silențios și gândit parcă pentru o utilizare economică. Am reușit câteva depășiri în forță, dar nu trebuie să vă așteptați la un comportament sportiv pentru că vorbim totuși de o mașină care dorește să ne ofere un confort cât mai ridicat.
 
La început am avut impresia că mașina este submotorizată, dar după 5-10 km în care am avut ocazia să ne acomodăm cu motorul și cutia de viteze am ajuns la concluzia că totul este perfect echilibrat.
 
Am folosit cutia de viteze atât în modul Drive cât și pe modul Manual cu opțiunea de schimbare a treptelor cu ajutorul padelelor din spatele volanului. În D, mașina schimbă lin, urmărind un consum mic de combustibil, dar este foarte rapidă la kickdown-uri sau accelerări bruște. Chiar am fost impresionați de rapiditatea reacțiilor în condițiile în care nu există un mod Sport. Dacă suntem în depășire și cu accelerația la podea, cutia schimbă spre 4200 de turații, ceea ce este suficient pentru orice tip de conducător.
 
Test drive KIA Optima 2012 - driver
 
Una peste alta, cutia de viteze automată de la KIA este, în opinia noastră, peste mult mediatizata cutie PowerShift de la Ford dar încă sub nivelul DSG-ului de la VW.
 
Test drive KIA Optima 2012 - padele volan
 
Acest propulsor consumă oficial 6 litri la 100km în regim mixt și 4.9 litriîn cazul în care se merge preponderent extraurban. Consumul nostru pe ruta București-Ploiești dus-întors a fost de 5.2 litri, în condițiile în care s-a  mers foarte constant. La mers legal pe DN1 am reuşit performanţa de a consuma şi 4.5 l/100km, pe o distanţă de 40 de kilometri. După o serie de serpentine și curbe abordate mai agresiv consumul a urcat spre 6.3 litri în condițiile în care vitezele s-au schimbat doar pe modul manual și peste 2800 turații.
 
Test drive KIA Optima 2012 - consum
 
Cifrele oficiale susțin o accelerație până la 100 km/hîn 11.6 secundeși o viteză maximă de 196 km/h. Deloc impresionante, dar Optima urmărește alte obiective din punctul nostru de vedere. Noi nu am depășit în mod normal viteza de 120 km/h, viteză la care mașina se simte foarte stabilă iar zgomotul exterior nu vine decât de la anvelope. Odată ce însă te apropii sau depăşeşti 140 de km/h motorul se face auzit în habitaclu, puţin cam tare pentru clasa din care face parte Optima.
 
Direcția asistată electric sporește confortul șoferului prin oraş dar  nu este pe placul tuturor, mai ales dacă veniți de pe o mașina cu o direcție mai dură. Chiar şi la viteze de peste 100 de km/h volanul se mişcă extrem de uşor, lucru ce îţi dă o uşoară impresie de nesiguranţă. Suspensia şi toate sistemele electronice de siguranţă însă compensează acest mic neajuns şi „lipesc” maşina de asfalt, indiferent dacă vorbim de schimbarea benzii de mers sau de abordarea unor curbe aproape de limită.
 
Test drive KIA Optima 2012 - comportament rutier
 
Fiind vorba de o maşină cu pretenţii luxoase din clasa mare, suspensia îşi face cu bine treaba şi la capitolul confort, trecererile peste denivelări, linii de tramvai sau peste nelipsitele gropi fiind făcută în linişte pentru pasageri.
 
3. Confort interior
 
Deja obișnuiți cu interiorul de pe Cee’d-ul echipat de top, Optima nu avea cum să dezamăgească. Același mod de organizare a planșei de bord orientată către conducătorul auto și din nou... multe butoane. Prea multe butoane – ai nevoie de un timp îndelungat să te adaptezi la ele iar la primele drumuri şansele să apeşi pe ceea ce nu vrei tind spre maxim.
 
KIA Optima 2012 - interior
 
Pe uşa şoferului se află toate comenzile pentru geamurile electrice, reglajul şi rabatarea oglinzilor precum şi cele pentru deschiderea portbagajului şi a buşonului de alimentare cu motorină. În stânga volanului se mai află o serie de butoane – reglarea luminozităţii bordului, activarea sistemului Lane Keeping Assistant, activarea/dezactivarea ESP-ului etc - care însă sunt ascunse privirii şoferului, lucru ce face cam dificilă acţionarea comenzii pe care o doreşti. În acest loc găsim şi comanda de ON/OFF a sistemului de parcare automată - la activarea căruia totul pare minunat, numai că daca vrei să parchezi lateral pe partea stânga, pe o stradă cu sens unic, o să ai supriza să afli că Optima nu ştie să parcheze decât pe partea dreaptă… Cel puţin noi nu am reuşit acest lucru, oricâtă răbdare am avut şi având numeroase locuri disponibile pe stanga pentru parcarea laterală.
 
Scaunele faţă beneficiază de încălzire, cel al şoferului având şi funcţie de ventilaţie, foarte utilă vara. Însă şi aici ne lovim de problema butoanelor de comandă – situate în dreapta schimbătorului de viteze, asimetric, sunt cel puţin la început destul de greu de acţionat. Nu acelaşi lucru putem spune despre butoanele pentru încălzirea locurilor spate, fiecare din acestea fiind amplasat pe uşă, într-un loc foarte uşor de observat.
 
Nu era disponibilă pe maşina de test opţiunea pentru volan încălzit, una dintre cele mai utile funcţii de confort pe timp de iarnă.
 
Plafonul vine “decorat” cu trapa electrică panoramică, cu 2 moduri de deschidere, ce se întinde pe întreaga dimensiune a acoperişului și nu ne permite să uităm că suntem totuși într-o mașina de peste 25.000 de euro. Efectul obţinut atunci când vezi cerul prin plafon este de neegalat.
 
Test drive KIA Optima 2012 - trapa panoramica
 
Ceasurile de bord sunt clasice, turometrul şi vitezometrul încadrând un display LCD de dimensiuni generoase, care prezintă toate informaţiile necesare şoferului. Acestea însă sunt afişate într-un mod puţin neeficient, în ciuda graficii moderne – şoferul neavând posibilitatea să urmărească mai multe date în acelaşi timp pe ecran (consum mediu, viteză medie, range etc). De aceeaşi “boală” suferă şi sistemul similar de pe Ford Mondeo – Converse.
 
Consola centrală e dominată în partea superioară de sistemul media cu touchscreen, MP3, bluetooth și navigație. Telefonul se conectează la el fără probleme, fiind preluate toate datele utile din acesta – ultimele apeluri efectuate/primite şi agenda telefonică – totul contribuind la confortul conducătorului auto.
 
Test drive KIA Optima 2012 - multimedia
 
În plus față de Cee’d, Kia Optima din testul nostru a venit echipată cu sistemul audio Infinity. Acesta se aude bine, dar nu putem spune că este ceva ‘’wow!’’. Dacă nu am fi observat siglele prezente pe fiecare boxă, nu am fi știut că beneficiem de un sistem audio premium.
 
Scaunele sunt acţionate electric iar cel de la şofer poate memora poziţia preferată. Tapițeria din piele este după părerea noastră un must haveîn cazul în care vă doriți o limuzină, iar cea din Optima arata și se prezenta foarte bine. Materialele folosite par foarte bune, mare parte a  interiorului fiind tapițată cu piele la acest nivel de echipare. Nu face excepţie aici nici jumătatea de bord de pe partea şoferului ce încadrează consola centrală şi instrumentele de bord.
 
Un mare plus îl oferim spațiului pentru locurile pasagerilor din spate, acesta fiind mai mult decât mulțumitor la drum lung.
 
Portbagajul oferă un spațiu de depozitare de 550 litri dar fiindcă vorbim de o caroserie în patru uși poate fi dificil de accesat pentru obiectele de mari dimensiuni, deoarecere gura de acces este îngustă.
 
4. Buget/Costuri
 
Pentru achiziția unui Kia Optima sunt disponibile 3 versiuni de echipare: Classic, Comfort și Executive.
 
Prețul de pornire pentru modelul de intrare în gamă Comfort este de 19.784 euro pentru motorul turbo-diesel de 136 CP şi de 18.544 euro pentru motorul pe benzină de 165 CP.
 
Modelul prezent în test beneficia de echiparea de mijloc Comfort + foarte multe dotări opționale:
 
· Transmisie automată 1048€;
· Pachet SPORT (Grilă radiator tip sport, bare de protecție tip sport, jante și anvelope - 18" din aliaj (225/45R Nexen Tire), H.P.D (High Performance Damper), discuri frână față 17" + discuri frână spate 15", spoiler spate, stopuri spate tip LED, roată de rezerva de dimensiuni normale din aliaj) 903€;
· Pedale de aluminiu 16€;
· Scaune față încălzite 129€;
· Pilot automat cu funcție de limitare a vitezei 81€;
· Schimbător de viteză tip pedală la volan 87€;
· Trapă + Rama uși tip "High Glossy Black" 911€;
· Pachet XENON – faruri tip xenon, sistem aprindere automată lumini pe timp de zi (LED), include spălător faruri 596 €;
· Scaun pasager față cu reglaje electrice 322€;
· Cheie deschidere uși de la distanță + buton pornire motor + mânere exterioare cromate uși 322€;
· Senzori parcare 161€;
· Lane Keeping Assistant System 378€;
· Sistem navigație (include Bluetooth cu buton de activare vocală, cameră pentru mers cu spatele, Sistem audio Infinity) 1934€;
 
Preţurile din lista de echipări suplimentare de mai sus includ TVA.
 
Preț final cu dotări suplimentare30.052 euro sau 27.452 euroîn cazul achiziționării tichetelor Remat.
 
În ceea ce privește capitolul siguranță, noul Optima a obținut 5 steleîn cadrul testelor Euro NCAP.
 
Garanția oferită de Kia este de 7 ani. Aceasta este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 7 ani de garanție sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate Kia și încadrarea în limita de 150.000 km.
 
5. Concluzii
 
Kia Optima este cu siguranță o mașina interesantă. Design-ul, atât exterior cât și interior este foarte modern, materialele folosite sunt de calitate și mai ales dotarile nu încetează să ne surprindă. Din nefericire, toate acestea se reflectă și în prețul de achiziție, care ajunge la 30.052 euro în cazul modelului testat.
 
Totuși, dacă nu ne grăbim și începem să analizăm ce oferă mașina de față o să realizăm că prețul nu este atât de ridicat.
 
Opinie personală, în cazul în care vorbim strict de ROMÂNIA: singurul dezavantaj al noului model este “sigla de pe capotă”. Evident nu mă refer aici la calitatea Kia sau la anumite probleme, ci pur și simplu la faptul că un român decis să-și achiziționeze o limuzină în jurul sumei de 30.000 euro va vedea în fața ochilor doar modelele nemțești.
 
Cu toate acestea, după cele două teste cu modele Kia de generație 2012, noi ne-am convins că produsele constructorilor auto au devenit mai apropiate ca niciodată, diferențele între mărcile de volum și cele premium fiind din ce în ce mai mici.
 
Test drive KIA Optima 2012 - profil
 
Recomandarea noastră este un model Kia Optima în varianta cu transmisie manuală și echipare Comfort, care vă va scoate din buzunar în jur de 23.164 euro, sau chiar 20.564 dacă folosiți tichele Rabla. La acest preț Optima devine accesibilă și oferă totuși o gamă largă de echipamente standard.
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

8

Motorizări: 

6

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei Kia Romauto - Tel/Fax: 021.305.72.80 precum şi ClubKIA.ro.
 

Etichete: 

Test Drive Hyundai Elantra 1.6 MPi Highway

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
Auto-Testdrive vă propune astăzi un nou test cu un model din clasa compactă. Am testat luna trecută noul Hyundai i20, iar acum a venit rândul pentru sora mai mare Elantra. Ne propunem să analizăm cât mai multe din propunerile acestui segment, deoarece reprezintă una din cele mai importante piețe din domeniul vânzărilor auto.
 
Este vorba despre modelul Hyundai Elantra, lansat în urmă cu doi ani, care a venit echipat cu un propulsor aspirat de 1.6 litri pe benzină și 132 de CP, în echiparea Highway.
 
1. Prezentare generală
 
Trebuie să știți de la bun început că Elantra a fost conceput pentru piața americană, dar succesul ridicat de peste hotare a făcut ca Hyundai să-l prezinte pe piața europeană ca o alternativă sedan la hatchback-ul i30.
 
Pentru piața din România putem alege un singur propulsor și anume benzinarul de 132 CP în 4 cilindri și 1.6 litri.
 
La capitolul transmisii avem două alternative: o cutie manuală sau una automată, ambele cu șase trepte de viteză.
 
Hyundai Elantra Highway
 
2. Comportament rutier
 
Motorul pe benzină de 1.6 litri dezvoltă 132 de cai la 6300 de turații/minut și are un cuplu motor maxim de 158 Nm la 4.850 turații/minut. Faptul că nu beneficiem de aportul unei turbine este evident mai ales pentru persoanele care vin de pe mașini diesel cu un cuplu ridicat sau au condus ultimele motoare turbo pe benzină – un trend care a început de doi-trei ani dar după puțini kilometri am reușit să ne acomodăm cu propulsorul aspirat.
 
Elantra a fost gândită pentru utilizările preponderent urbane, iar acest fapt îl putem confirma după finalizarea unui test de 250 km. Cei 132 de CP își fac treaba foarte bine dacă turometrul nu scade sub 3500 de rotații și chiar putem simți unele urme de sportivitate. Începând cu 4000 de ture sunetul motorului se face bine simțit în habitaclu, fără însă a fi deranjant.
 
Hyundai Elantra - comportament rutier
 
Suspensia este una orientată mai mult spre confort, senzațiile transmise la trecerile peste gropi sau peste trecerile de cale ferată fiind similare cu cele dintr-o Skoda Octavia. Cu toate acestea noi am rămas plăcut impresionați de stabilitatea demonstrată pe o serie de drumuri virajate. În condițiile unui carosabil umed Elantra și-a păstrat foarte bine traiectoria aleasă de şofer, nefiind necesară intervenția ESP-ului decât pe un drum acoperit cu zăpadă.
 
Hyundai Elantra - la volan
 
O mare diferență față de modelul i20 am identificat-o în ceea ce privește sistemul de frânare, care reacționează mult mai promt și rapid. O scurtă apăsare a pedalei de frână și mașina frânează puternic, dând impresia de siguranţă.
În ceea ce privește cutia de viteze, beneficiem de o transmisie manuală în șase trepte. Timoneria este exactă, iar vitezele se schimbă foarte ușor. În viteza a 5-a la 100km/h Elantra are 3000 de turații, iar în viteza a 6-a turometrul arăta doar 2500 de rotaţii/minut.
 
În ceea ce privește performanțele Elantra nu excelează dar se păstrează în limitele segmentului din care face parte. Accelerația până la 100km/h se realizează în 10.7 secunde iar viteza maximă se oprește la 200 km/oră. Poate din acest punct de vedere ar fi interesantă o propunere din partea Hyundai pentru un propulsor mai puternic. Un motor turbo spre 150-170 de CP, care să poate concura cu rivalii Ford Focus sau Opel Astra.
 
3. Confort interior
 
Să vedem ce ne oferă Elantra la capitolul interior într-o versiune de echipare medie.
 
Începem cu siguranța. Din dotările cele mai importante menționăm 6 airbag-uri (frontale, laterale și cortină) și controlul electronic al stabilității (ESP). 
 
Un lucru care ne-a impresionat de la bun început a fost vizibilitatea extrem de bună, design-ul exterior și geamurile fiind de asemenea natură încât să aveți o vizibilitate aproape perfectă.
 
Hyundai Elantra - interior
 
Consola centrală este dominată de climatizarea automată pe două zone, disponibilă standard pentru echiparea Highway precum și de unitatea audio care este conectată la un system de 6 difuzoare. Acestea sunt luminate în albastrul caracteristic Hyundai, puţin cam deranjant prin intensitatea lui. În ceea ce privește calitatea sunetului, aceasta este mulțumitoare pentru un utilizator fără pretenții, dar nu mai mult de atât. Cele 6 boxe se aud clar, sunetul nu este distorsionat, sistemul audio încadrându-se în linia celor entry-level care echipează cele mai multe maşini compacte de pe piaţă.
 
Hyundai Elantra - audio
 
O dotare care ţine de confortul şoferului, prezentă pe maşina de test, este senzorul de ploaie, care-şi face foarte bine treaba mai ales în perioadele de iarnă, atunci când carosabilul din România este arareori uscat.
 
Prima nemulțumire mai importantă apare în dreptul geamurilor electrice care nu beneficiază de funcția de coborâre/urcare automată prin impuls decât în cazul geamului de la șofer, care doar coboară în acest fel.
 
Mi putem menționa și intrările USB şi cea audio auxiliară, localizate sub climatizarea automată, ascunse estetic de pachetul de fumători.  De asemenea consola centrală dispune de două prize auto, lucru util pentru cei care folosesc un GPS sau un încărcător auto.
 
4. Buget/Prețuri
 
Prețul de pornire cu discount pentru Hyundai Elantra este de 16.682 euro. Importatorul oferă însă o reducere semnificativă ce coboară prețul la 13.954 euro pentru versiunea Elantra
 
Varianta testată de noi, Highway, are un preţ de listă de 17.922 euro. Mult? Atunci menționăm prețul promoțional oficial care reduce costurile de achiziție la 15.070 euro. La prețul de mai sus mai adăugăm 46 de euro pentru pachetul legislativ și 310 euro pentru vopsea metalizată (prețurile includ TVA).
 
În ceea ce privește costurile de exploatare legate de benzină Hyundai anunță pentru acest motor un consum mediu de 6.4 litri/100 km, 5.2 în afara localităților și 8.5 în oraș. Noi putem afirma cu sinceritate că ne-am apropiat de datele oficiale. Am obținut un consum mediu de 6.6 litri. Am pornit apoi EcoMode-ul care vă va ajuta în obținerea unui consum cât mai economic.  Ce face practic acesta? Ne indică când să trecem în treapta superioară de viteză, iar asta se întâmplă cam de la 2200-2400 de turații. Se poate vorbi totuși despre un mers subturat, dar am putut utiliza acest mod în afara localităților și nu am întâmpinat probleme de acest gen. Este important de menționat faptul că am obținut o reducere a consumului mediu până la 6.1 litri în urma acestei setări. Așa că cel puțin teoretic veți obține o oarecare diminuare a consumului dacă o să utilizați această dotare.
 
Hyundai Elantra - slogan
 
Garanția oferită pentru acest model este de 5 ani, integrală și fără limită de kilometri. De asemenea, Hyundai oferă 5 ani verificări tehnice periodice gratuite și asistență rutieră.
 
Această versiune nu a fost testată de organizația Euro NCAP, însă faptul că este înrudită foarte apropiat de modelul i30 ne face să credem că nu stă deloc rău la acest capitol.
 
5. Concluzii
 
Trebuie să vă hotărâți întâi ce vă doriți de la următoarea mașină. Aveți nevoie de o mașină adaptată traficului urban, dar care să va ofere și spațiul necesar concediilor lungi? Atunci segmentul automobilelor compacte este soluțiaîn opinia noastră.
 
Aici alegerile sunt mai variate ca niciodată. Aproape toţi ceilalţi fabricanţi de automobile pun la dispoziţia pieţei din România versiuni sedan ale modelelor compacte – Renault Fluence sau Chevrolet Cruze sunt principalii rivali, versiunile similare de la Focus, Astra sau Octavia fiind situate undeva mai sus din punct de vedere al preţurilor. Volkswagen nu oferă deocamdată decât Jetta bazată pe vechiul Golf VI.
 
Propunerea Hyundai este Elantra. O mașină corectă din toate punctele de vedere și mai ales cu un preț accesibil. 15.070 de euro nu sună mult pentru o mașină cu volan și schimbător îmbracat în piele, climatizare automată, jante pe 16 inchi și 132 de CP.
 
Hyundai Elantra - concluzii test drive
 
În concluzie, impresia generală la sfărșitul zilei de test a fost că am avut la dispoziție o mașină cu un design atrăgător, comodă și care satisface în mod egal așteptările unui tânăr de 25-30 de ani sau ale unui șofer trecut de prima vârsta. Nu multe autoturisme se pot laudă cu acest lucru și poate ca aceasta să fie fix avantajul competitiv de care are nevoie Elantra pentru a se vinde bine pe piața internă.
 
Va urma un test drive și cu modelul i30 și apoi vă vom face cunoscută alegerea noastră între compactele propuse de coreenii de la Hyundai.
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

6

Interior: 

6

Motorizări: 

4

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

n/a
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei AUTOMAR - Tel: 0244.520.933.
 

Etichete: 


Test Drive MINI COOPER

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive / Gabriel Petrescu
Weekendul care tocmai a trecut am avut prilejul să testăm o maşină după care toată lumea întoarce capul pe stradă – un automobil ce a intrat deja în legendă şi care a născut sute de mii de fani pe întreg mapamondul – este vorba de celebrul MINI, brand reinventat de BMW în urmă cu 12 ani.
 
Modelul cu care am ieşit la promenadă pe străzile din Bucureşti, într-una din puţinele zile cu soare din această perioadă, a fost MINI COOPER, vopsit Chili Redşi echipat cu motorul pe benzină de 1.6 litri ce dezvoltă o putere de 122 CP.
 
1. Prezentare generală
 
Povestea actualei generaţii MINI a început în 1994, atunci când BMW a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al constructorului britanic Rover, ce deţinea MINI la acel moment. Momentul de cumpănă a venit în 2000, când BMW a hotărât să renunţe la Rover şi să rămână în portofoliu doar cu brandul MINI.  Începând cu anul 2001 a fost produs primul model MINI redesenat, maşină ce s-a bucurat de un success enorm  încă de la început.
 
Elementele de design care-ţi aduc mereu aminte de vechiul MINI, cel care era partenerul de nădejde al lui Mr. Bean în celebrele comedii, au venit să apropie şi mai mult consumatorii de noul model, pentru a continua legenda. Ţinem doar să menţionăm că în 1999 MINI a fost desemnată a doua cea mai influentă maşină a secolului XX, după Ford T Model.
 
MINI COOPER - test drive 2013
 
Din 2001 şi până în momentul de faţă familia MINI a crescut neîncetat, ajungând în 2013 la nu mai puţin de 8 modele (One, Coupe, Cabrio, Roadster, Clubman, Clubvan, Countryman, Paceman), fiecare dintre ele cu o varietate de submodele – ONE (ONE D, ONE MINIMALIST), COOPER (COOPER D), COOPER S (COOPER SD) şi JOHN COOPER WORKS.
 
La capitolul motorizări se poate alege dintr-o gamă largă de motoare pe benzină sau diesel: toate cele patru propulsoare pe benzină având 1.6 litri, cu puteri cuprinse între 75 şi 211 CP, în timp ce la turbo-diesel putem alege două de 1.6 (90 sau 112 CP) şi alte două de 2.0 litri (112 sau 143 de CP).
 
După ce am enumerat lucrurile de mai sus, la care se adaugă enorma listă de opţionale şi accesorii, putem spune că numai dacă nu vrei nu ai de unde alege şi configura un model care sa-ţi fie pe plac.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție modelul MINI COOPER echipat cu  propulsorul pe benzină de 1598 cmc și 122 CP, cuplat la o transmisie automată Steptronic cu 6 trepte de viteză (echipare opţională). Motorul îşi face auzită prezenţa încă de când apeşi butonul de START, împreună cu evacuarea creând o atmosferă tipică MINI, exact ceea ce se vrea de la o astfel de maşină.
 
MINI COOPER - comportament rutier
 
MINI COOPER cântăreşte doar 1150 de kg, ceea ce face ca mașina să se miște destul de bine când turometrul sare de 3000 rotații/minut.  Dacă dorim un comportament cu adevărat sportiv putem alege vârfurile de gamă COOPERS sau JOHN COOPER WORKS.
 
Am folosit cutia de viteze în modul Drive atât la un condus potolit cât şi accelerând puternic. Diferenţele sunt sesizabile la kick-down - dacă în mod normal cutia schimbă destul de jos în ture iar schimbările de trepte se simt, atunci când eşti în depășire și cu accelerația la podea, cutia schimbă spre 5000 de turații/minut, ceea ce este mai mult decât suficient pentru plimbările extra-urbane.
 
Când te afli la volan ai mereu tendinţa să te bucuri de acest “privilegiu”, direcţia şi răspunsul tandemului motor/cutie făcându-te să vrei a folosi maşina aproape de potenţialul său dinamic maxim.
 
MINI COOPER - road
 
Suspensia este setată pe sportivitate, virajele sau curbele strânse găsind COOPER-ul în elementul său, acesta invitându-te parcă la “joacă” de fiecare dată când rulează pe astfel de drumuri. La manevrabilitatea excelentă contribuie şi raza de bracaj extrem de mică, datorată lungimii maşinii (doar 3.72 m).
 
Cu toate acestea la mersul în Bucureşti, unde sunt nelipsite gropile, liniile de tramvai, denivelările de orice fel sau limitatoarele de viteză, MINI COOPER îşi menajează foarte bine pasagerii, şocurile fiind absorbite în mare măsură de suspensii.
 
MINI COOPER - motor
 
Motorul de 122 CP are un consum declarat de 5,4 litri la 100km în regim mixt și 6,9 litriîn cazul în care se merge preponderent urban. În practică, în București un rezervor de 40 de litri se consumă cam în 500 de km, în condiţiile utilizării în zilele lucrătoare pe o distanţă de circa 20 de km dus-întors. Rezultatul este foarte bun, comparat cu consumul real al oricărui alt motor aspirat de 1.6 litri, în nebunia din capitala noastră.
 
3. Confort interior
 
La interior totul inspiră originalitate, oriunde ai întoarce capul recunoşti elemente tipice MINI – vitezometrul imens amplasat deasupra consolei centrale fiind punctul principal de atracţie.
 
Cercurile şi liniile curbe definesc tot ce înseamnă instrumente de bord, cadrane, afişaje,  mânere sau manete de reglaj. Şi scaunele urmează aceleaşi linii. Pedalele de acceleraţie şi frână sau footrest-ul nu fac nici ele excepţie de la regulă – toate trei fiind ovale.
 
MINI COOPER - interior
 
Automobilul din test avea ca şi echipament opţional pachetul Pepper – ce include volan îmbrăcat în piele, covoraşe din velur, climatizare automată, reglare manuală a scaunului şoferului pe înălţime, faruri de ceaţă, computer de bord, radio MINI Boost CD cu MP3 şi pachetul de lumini ambientale de interior.
 
Toate comenzile importante sunt situate pe consola centrală, sub vitezometrul ce include afişajul unităţii audio şi butoanele acesteia – climatizarea automată afişează principalele date pe un display rotund cu o margine cromată iar butoanele de reglaj necesare acesteia sunt grupate intuitiv.
 
MINI COOPER - vitezometru
 
Butoanele pentru comenzile geamurilor electrice, dezaburire, inchiderii centralizată sau cele pentru farurile de ceaţă sunt grupate într-un cluster aflat sub comenzile  climatizării, aducând aminte de comenzile din carlinga unui avion – efectul obţinut fiind extraordinar. În aceeaşi idee sunt adunate şi butoanele de la plafonieră.
 
Turometrul ce înglobează display-ul computerului de bord este situat chiar în dreptul privirii şoferului, senzaţia de sportivitate fiind amplificată prin acest lucru. În dreapta volanului găsim locul unde se introduce cheia (şi aceasta venind din altă ligă ca şi design), având alături butonul START/STOP.
 
Cutia automată Steptronic este comandată de un levier cu un design futurist, puţin cam lung totuşi, însă care nu deranjează deloc folosirea altor butoane sau comenzi. Rama de jos a schimbătorului este, cum se putea altfel, una rotundă, cu margine cromată.
 
MINI COOPER - Steptronic
 
Pachetul de lumini ambientale la care am făcut referire mai sus este o încântare pentru ochi seara şi noaptea. Acesta constă în LED-uri multicolore amplasate în diferite elemente din interior – în clapetele de deschis uşile, în plafonieră precum şi în prinderile centurilor de siguranţă de pe stâlpii laterali.
 
Materialele folosite la interior îţi aduc aminte că MINI este sub tutela BMW.
 
Portbagajul este suficent de mare pentru clasa din care face parte MINI, având un volum de 160 de litri. Pentru weekend-urile pe care dorim să le petrecem în afara orașului  și în care avem nevoie să luăm cu noi mai multe bagaje decât poșeta soției și aparatul foto putem apela la rabatarea banchetei...
 
Singurele bile neagre pe care le putem da interiorului şi confortului şoferului ţin de scaune, care, în ciuda designului original, sunt extrem de mici şi nu au nici cel mai bun suport lateral, respectiv de lipsa oglinzilor laterale încălzite (fapt cauzat de combinarea unor opţionale comandate), un lucru cel puţin ciudat la o asemenea maşină.
 
4. Buget/Costuri
 
Pentru a alege un model de MINI este nevoie de multă răbdare, configuratorul şi listele de opţionale părând că nu se mai termină, dar rezultatul final fiind exact ceea ce vrea un iubitor al mărcii britanice.
 
Prețul de pornire pentru modelul de intrare în gamă, MINI ONE, este de 16.926 de euro. Acesta are sub capotă motorul de 1.6 litri benzină de 75 CP. Cel mai scump model, în echiparea standard, este sportivul JOHN COOPER WORKS, care costă 32.426 de euro. Modelele turbo-diesel au ca plajă de preţ intervalul 19.902 – 27.094 euro.
 
Modelul prezent în test, MINI COOPER, avea un preţ de pornire de 20.894 euro, la care s-au adăugat 3.410 euroîn opţionale – cutia automată Steptronic şi Pachetul Pepper– rezultând un total de 24.304 euro. La acest preţ s-a aplicat o reducere specială oferită de dealer în perioada când s-a achiziţionat maşina, care a făcut ca preţul efectiv plătit să fie de 17.552 de euro.
 
Toate modelele MINI beneficiază de  operaţiuni gratuite de întreţinere timp de 5 ani sau 50.000 km parcurşi. Această opţiune poate fi însă eliminată, câştigându-se în jur de 180 de euro în acest fel la preţul final al maşinii.
 
Toate modelele beneficiază de:
 
- 12 ani garanţie pentru caroserie (coroziune), pentru toate MINI înmatriculate pentru prima dată după 1 ianuarie 2004
- 3 ani pentru vopsea
- 2 ani pentru întreg autovehiculul
- 2 ani pentru Piesele MINI Originale
- 2 ani pentru Accesoriile MINI Originale
 
5. Concluzii
 
MINI COOPER-ul din testul nostru s-a arătat ca fiind o mașină cu posibile valențe sportive. Chiar dacă nu am beneficiat de modelul COOPER S, raportaţi la greutatea mașinii cei 122 CP de sub capotă și-au facut treaba extraordinar de bine.
 
Astfel, MINI COOPER poate îmbina foarte bine caracterul de mașina de oraș, practică, cu cel de mașina pentru tinerii care aleg un stil de condus mai dinamic.
 
MINI COOPER - concluzii
 
Ergonomia este de asemenea la un nivel ridicat, chiar dacă unii dintre dumneavoastră pot avea mici probleme la început până se acomodează cu stilul propus de designerii MINI pentru planșa de bord. Interiorul deosebit este ceva specific acestui model și ar fi fost păcat dacă generațiile actuale nu ar fi păstrat vechile forme.
 
Sfatul nostru este să faceți un test drive cu modelul și vă garantăm că o să rămâneți cu o impresie mai mult decât plăcută. Abia atunci o să înţelegeţi zâmbetul de pe feţele şoferilor de MINI, maşini din ce în ce mai prezente în traficul de la noi. Problema achiziționării este apoi doar în mâinile dumneavoastră.
 
Evident că şi prețul este un factor important care trebuie luat în considerare. În această clasă și la acest nivel al prețurilor, piața auto ne oferă diverse alternative, dar niciuna dintre acestea nu conferă stilul, clasa și originalitatea transmisă de MINI COOPER
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

8

Interior: 

7

Motorizări: 

8

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
 

Etichete: 

Test Drive Hyundai ix35 2.0 CRDI 184 CP Style+

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
Auto-Testdrive vă propune astăzi un prim test cu un model SUV. Este vorba despre Hyundai ix35, varianta propusă de constructorul coreean pentru a înlocui modelul Tucson. Acesta concurează în mod direct VW Tiguan, Ford Kuga, Skoda Yeti, Toyota Rav4, Honda CR-V sau Nissan Qashqai.
 
Am testat mașina atât pe șosea cât și pe o porțiune de drum în urcare acoperit cu zapadă, astfel că am reușit să ne formăm o opinie pertinentă pe care o să o detaliem în cele ce urmează.
 
1. Prezentare generală
 
ix35 a fost primul model Hyundai care a beneficiat de linia de design Fluidic Sculpture, iar acest lucru îi conferă în mod cert un aer premium față de modelul precedent Tucson.
 
Test drive Hyundai ix35 - Maneciu
 
Principalul avantaj cu care ne încântă ix35 este disponibilitatea unuia dintre cele mai puternice motoare diesel din segment: propulsorul de 2.0 litri CRDI ce produce nu mai puţin de 184 CP.
 
Din fericire acesta a fost și motorul din testul nostru, probabil cea mai bună soluție pentru această caroserie.
 
2. Comportament rutier
 
Am condus mașina dus-întors pe traseul Ploiești-Slănic-Măneciu-Cheia-Muntele Roșu. În total undeva spre 250 de km, suficienți cât să ne formăm o impresie asupra caracteristicilor SUV-ului oferit de Hyundai.
 
Test drive Hyundai ix35 - DN1B
 
Primul capitol despre care vom vorbi este motorizarea. Propulsorul turbo-diesel de 184 de cai este cuplat la o transmisie automată în 6 trepte ce beneficiază de 2 moduri: Driveși Manual plus opțiunea Eco Mode.
 
Motorul dezvoltă un cuplu de 383 Nm între 1.800 și 2.500 rpm şi fiind cu 14 CP mai puternic decât varianta de 170 CP oferită de cel mai cunoscut concurent și anume VW Tiguan. 184 de cai pentru o autoturism de aproximativ 1700 kg sunt mai mult decât suficienți pentru un SUV de familie, fix ceea ce se dorește a fi ix35.
 
În primele trepte de viteză mașina se mișcă foarte  rapid, noi ajungând rapid la viteza de 100-120 km/h fără mari probleme. Personal, găsesc acest propulsor varianta cea mai adecvată pentru a echipa un ix35 raportat la celelalte propulsoare posibile din configuratorul Hyundai.
 
Test drive Hyundai ix35 - driver
 
Cutia de viteze automată este încă un punct pozitiv (ajungem în curând și la nemulțumiri, nu vă impacientaţi…). Aceasta răspunde rapid și intuiește bine dorințele conducătorului auto. Chiar și în modul Driveîn momentul când accelerația este apăsată la podea cutia schimbă la 4.200 rpm. Vorbim totuși de un motor turbo-diesel, ceea ce înseamnă o reacție foarte potrivită dacă veți conduce mașina într-un mod sportiv.
 
Stabilitatea a fost bună, ținând cont că afara era lapoviţă, asfaltul fiind mereu ud iar DN1A recunoscut pentru numărul ridicat de viraje și serpentine. Am mers atât constant, cât și accelerat acolo unde drumul ne-a permis, iar ix35 nu ne-a dat emoții.
 
Totuși, când vine vorba de suspensie, deși aceasta este orientată spre confort, am gasit-o puțin cam rigidă la trecerile peste gropi sau denivelări de pe drumurile mai slabe calitativ.
 
În ceea ce privește performanțele, SUV-ul Hyundai are o accelerație de la 0 la 100 km/h în 10.1 secunde și o viteză maximă de 195 km/h. Cifre onorabile pentru o mașina care se dorește a fi economică, adresată confortului și familiei.
 
Să ajungem însă la punctul culminant al testului nostru. 
 
Pentru cei care nu cunosc traseul către Muntele Roșu, de lângă Cheia, acesta este unul foarte anevoios pe timp de primăvară-vară din cauza drumului care urcă foarte mult și a numărului extrem de ridicat de curbe în ac de păr. Și da, am spus primăvară-vară. Noi am avut parte de un traseu acoperit complet cu zăpadă și gheață și o ninsoare ca-n povești când am ajuns sus.
 
Test drive Hyundai ix35 - urcare zapada
 
A fost astfel cel mai bun prilej pentru a comuta modul 4x4 Lock și a testa cu adevarat abilitățiile pe zăpadă ale ix35.
 
Test drive Hyundai ix35 - snow
 
Surprinzător poate pentru amatorii de mărci premium și mai ales pentru cei care susțineau că cei doar 18 cm ai gărzii la sol oferite de ix35 nu vor face față, dar acesta s-a comportat exemplar pe un asemenea traseu. Deși am fost ferm convinși la început că nu avem nici o șansă să ajungem până sus, am plecat totuși de la ideea că vom reuși câteva cadre reușite și ne vom întoarce din drum când acesta nu ne va mai permite să înaintăm.
 
Test drive Hyundai ix35 - Muntele Rosu
 
Realitatea a fost cu totul alta, ajungând sus la Muntele Roşu fără probleme, acolo fiind doar noi şi ninsoarea din ce în ce mai abundentă.
 
3. Confort interior
 
ix35 a fost proiectat în totalitate în Germania, la centrul din Russelsheism al Hyundai, iar acest lucru se observă pentru cei care cunosc interiorul modelului Tucson.
 
Design-ul planșei de bord este plăcut chiar și în cazul variantei fără navigație. Noi nu am avut la dispoziție echiparea de top, dar am beneficiat totuși de dotări precum tapițeria din piele sau sistemul de climatizare automat pe două zone.
 
Test drive Hyundai ix35 - bord
 
Comenzile sunt la îndemână, totul este bine așezat dar se poate observa o oarecare economie la calitatea unora dintre materialele prezente pe planșele ușilor și a consolei centrale. În variant de echipare cea mai completă materialele se prezintă într-un mod mult mai plăcut, ceea ce înseamnă că depinde numai de dumneavoastră și de suma pe care sunteți disponibili să o cheltuiți pentru configurarea cât mai plăcută a spațiului interior.
 
Test drive Hyundai ix35 - ceasuri bord
 
Consola centrală are o ergonomie bună, fiind dominată de unitatea audio cu MP3 și climatizarea automată pe două zone. Am observat de la bun început și trebuie să notăm calitatea sunetului provenit de la unitatea audio, net superioară celei din Elantra (pe care am testat-o săptămâna trecută).
 
Important de menționat ar fi și pregătirea USB și intrare audio auxiliară, localizate sub climatizarea automată, în fața levierului cutiei automate.
 
Test drive Hyundai ix35 - sofer
 
Şoferul are toate comenzile la îndemână, scaunele faţă fiind unele bine profilate, comode la drum lung, în timp ce pe bancheta spate pot sta fără probleme trei persoane.
 
Portbagajul este foarte încăpător, contribuind pozitiv prin capacitatea de 591 de litri  la organizarea unor călătorii de vacanţă pentru o familie numeroasă.
 
La capitolul siguranță ix35 vine standard cu 6 airbag-uri (frontale, laterale și cortină), controlul electronic al stabilității (ESP) şi asistența la urcarea şi coborârea pantelor.
 
4. Buget/Prețuri
 
Hyundai ix35 are un preț special de pornire de 18.170 euro cu TVA pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.6 GDI 135 CP 2WD și transmisie manuală cu 6 rapoarte.
 
Prima variantă diesel, 1.7 CRDi 115 CP 2WD 6MT vă va scoate din buzunar aproximativ 21.989 euro cu TVA.
 
Acestea fiind spuse, recomandăm totuși să optați pentru o variantă cu tracțiune 4x4, iar prețurile de pornire sunt următoarele:
· 2.0 MPI 163 CP 4WD 5MT Style+ (Preț 21.270 euro cu TVA)
· 2.0 CRDi 184 CP 4WD 6MT Style+ (Preț 24.717 euro cu TVA)
 
În ceea ce privește consumul, Hyundai ix35 are un consum oficial de 9.1 litri pentru o utilizare urbană și 6.1 litri pentru 100 de km în afara localităților. Cifre bune pentru un motor de 184 CP și o mașină din această clasă.
 
În realitate noi am obținut un consum mediu de 8.7 litri în condițiile în care am efectuat câteva depășiri în forță și reprize de accelerare similare. Când am început să urcăm serios și am comutat modul 4x4 Lock consumul a crescut spre cifra 9.3, perfect acceptabil țînând cont că nu am depășit 30 km/h.
 
Trebuie să recunoaștem însă că nu am utilizat modul Eco, care ne-ar fi putut asigura un consum mai mic. Raportat la concurență, consumul mediu al rivalului VW Tiguan 2.0 TDI 170 CP este cu 0.2 litri mai mare, iar Ford Kuga 2.0 TDCi Powershift consumă pe hârtie în regim mediu cu 0.7 litri mai mult. Asta înseamnă că Hyundai ix35 este una din mașinile cele mai economice din această gamă, dar nu trebuie să uităm că acestea sunt doar cifrele oficiale, în final totul rezumându-se doar la modul dumneavoastră de condus.
 
De asemenea, există posibilitatea alegerii variantei diesel de 1.7 litri și 115 CP dacă vă doriți costuri de întreținere mai scăzute, dar performanțele vor fi pe măsură.
 
Printre dotările importante de menționat ale modelului din testul nostru se numără următoarele:
· 6 airbag-uri standard
· Sistem electronic al stabilității (ESP) + Asistența la urcarea și coborârea pantelor
· Jante din aliaj 225/60 R17 inchi
· Proiectoare de ceață
· Climatizare automată pe două zone
· Sistem de pornire Start/Stop
· Oglindă interioară heliomată
· Sistem de iluminare bord Supervision
· Tapițerie din piele
 
În aceste condiții prețul promoțional pentru modelul testat în echiparea Style+ este de 20.633 euro fără TVA și 25.285 euro cu TVA.
     
La acesta se mai adaugă 385 euro pentru vopseaua metalizată sau 434 euro cu TVA pentru vopseaua perlată
 
Garanția oferită pentru acest model este de 5 ani, integrală și fără limită de kilometri. De asemenea, Hyundai oferă 5 ani verificări tehnice periodice gratuite și asistență rutieră.
 
La capitolul siguranță, Hyundai ix35 a obținut 5 stele Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
În această versiune de echipare și motorizare, ix35 are toate calitățile necesare unui SUV de până în 25.000-30.000 de euro.
 
În ultima perioadă acest segment a devenit din ce în mai căutat pe piața europeană, astfel că toate mărcile care se respectă oferă în acest moment un crossover de clasă mică sau un SUV compact. Și amintim aici VW Tiguan, Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage, Toyota Rav4 sau Nissan Qashqai, doar câteva din alternativele între care puteți alege.
 
Avantajul modelului propus de Hyundai este reprezentat în prima fază de costul de achiziție mai mic decât al modelelor mai sus precizate, iar în al doilea rând de opțiunea echipării cu unul dintre cele mai puternice motoare turbo-diesel din segment (2.0 CRDI şi 184 CP).
 
Test drive Hyundai ix35 - zapada
 
Rămâne doar la latitudinea dumneavoastră ce vă doriți de la un SUV compact. Este evident că fiecare din  modelele enumerate anterior are avantaje și dezavantaje, la fel ca și ix35.
În concluzie, Hyundai ix35 beneficiază de un foarte bun raport calitate-preț și va poate surprinde foarte plăcut la un test-drive.
 
Puncte pozitive identificate:
· Motor puternic + cutie exactă
· Stabilitate foarte bună
· Capacități bune off-road
 
Puncte negative identificate:
· Materiale mai slab calitative în echipările de bază
· Consumul înregistrat mai mare decât cel oficial
 
Recomandarea Auto-Testdrive: chiar dacă presupune un efort financiar alegeți motorul de 184 CP
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

6

Motorizări: 

6

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei AUTOMAR - Tel: 0244.520.933.
 

Etichete: 

Test Drive Peugeot 208 1.2 VTi Allure

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-testdrive
Peugeot 208 este autoturismul propus de marca franceză pentru clasă mică, un segment ce înseamnă în jur de 30% din vânzările totale la nivel global. Nu trebuie să uităm că francezii au o istorie importantă în această clasă și s-au bucucrat de un succes ridicat de-a lungul anilor. Aşa că Auto-Testdrive vă propune astăzi un review al celei mai recente creaţii Peugeot din acest segment - 208 1.2 VTi Allure.
 
Începând cu anul 1983, odată cu debutul modelului 205 și continuând cu 206 sau 207, Peugeot a înregistrat vânzări în jurul cifrei de 15 milioane de autoturisme de clasă mică. Speranțele sunt ridicate, problema cea mai mare fiind concurența extrem de acerbă din segment, mărci precum VW, Ford, Opel sau Skoda având un cuvânt puternic de spus.
 
1. Prezentare generală
 
Peugeot 208 a fost prezentat în premieră la Salonul Auto de la Geneva de anul trecut. Vorbim practic de înlocuitorul modelului 207, ce împarte aceeași platforma tehnică PF1 cu acesta, dar se diferențiază prin desing-ul exterior în prima fază, iar apoi prin detaliile tehnice. Acesta are o greutate cu 173 kg mai redusă decât modelul anterior și un spațiu interior mai generos. 
 
Diferențele principale la nivel de caroserie vor fi reprezentate de faptul că 208 nu va beneficia de modele Cabrio și SportWagon (Break) precum fratele 207, după spusele oficialilor Peugeot.
 
Peugeot 208 - drive test
 
Exteriorul este modificat coplet față de 207, partea frontală aducând parcă cu fratele mai mare 508, atenția pentru design și detalii fiind ușor de identificat și de către un necunoscător al mărcii. Amintim aici grila frontală cromată, farurile cu tehnologie LED sau ramurile geamurilor care conferă mașinii un aspect premium.
 
Partea din spate păstrează tonul de nou, dar se pot observa mai bine vechile trăsături ale modelului 207 dacă ne concentrăm atenția asupra design-ului haionului sau a blocurilor optice. Inscripția „Peugeot” cromată este prezentă și aici, iar stopul suplimentar de ceață este așezat central.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție motorizarea de 1.2 litri pe benzină VTi și 82 de cai putere. Am fi putut alege și propulsorul diesel 1.4 Hdi, dar acesta era disponibil doar într-o versiune de echipare inferioară și chiar ne doream să testăm cea mai bine echipată versiune prezentă pe 208.
 
Peugeot 208 - drum virajat
 
Primul capitol despre care vom vorbi este motorizarea. Propulsorul pe benzină, este cuplat la o transmisie manuală în 5 trepte și are 104 g/km emisii de CO2. Acesta dezvoltă un cuplu de 118 Nm la 2.750 rpm şi 82 cai putere la 5750 de turații. Nu trebuie să uităm că mașina are o greutate proprie de doar 975 kg, nefiind în niciun caz vorba de o autoturism submotorizat.
 
Pentru cei care doresc un motor mai puternic este posibilă varianta de 1.6 litri și 120 CP tot pe benzină sau diesel-ul 1.6 Hdi de 92, respectiv 115 CP.
 
Noi am găsit potrivit acest propulsor pe o caroserie de aproximativ o tonă, dar depinde foarte mult de stilul de condus al fiecăruia și de regimul în care se circulă: urban sau extraurban. Peugeot 208 este o mașina concepută în special pentru traficul aglomerat din cadrul marilor orașe de la motorizări disponibile până la suspensie sau cursa cutiei de viteze.
 
Peugeot 208 - driver
 
Cutia de viteze este etajată corect, dar se pot simți anumite sunete la schimbatul treptelor. Senzație ce credem că poate fi cauzată și faptului că mașina de test avea doar 2000 de km la bord. Cursa schimbătorului este oarecum lungă pentru traficul în oraș, dar bine adaptată drumurilor în afara localităților.
 
În ceea ce privește performanțele, motorul de 1.2 litri propulsează 208-ul de la 0 la 100 km/h în 14  secunde. Viteza maximă este de 175 km/h. Cifre onorabile pentru o mașina de oraș care se dorește a fi economică și adresată confortului.
 
Peugeot 208 - comportament rutier
 
Suspensia este clar orientată spre confort, persoanele din interior resimțind foarte puțin trecerile peste gropi. denivelări sau linii de tramvai. Acesta este un mare punct pozitiv pentru că mașina chiar s-a comportat exemplar la acest capitol.
 
Direcţia este asistată electric, 208 fiind extrem de manevrabil la viteze mici, devenind automat mai fermă în cazul în care se rulează cu viteză ridicată. Parcările și întoarcerile frecvente chiar au fost o plăcere de această dată.
 
3. Confort interior
 
Ajunși la capitolul interior, menționăm că 208 este cunoscut și apreciat pentru originalitatea de care au dat dovadă designerii mărcii franceze în ceea ce privește planșa de bord.
 
În primul să vorbim despre volanul sport de mici dimensiuni, în 3 spițe, îmbrăcat în piele și cu marginea inferioară plată, ce denotă un caracter dinamic. Acesta beneficiază de o poziționare cu totul inedită: sub ceasurile de bord.
 
Peugeot 208 - bord
 
Practic, cadranele de bord sunt situate deasupra volanului pentru o vizibilitate mai bună, senzația transmisă fiind că stați cu volanul în „poală”. În regim extraurban nu este o problemă, dar în cazul deplasărilor rapide în oraș cu opriri frecvente acest aspect poate deveni deranjant în cazul unor persoane cu o greutate corporală mai ridicată.
 
Planșa de bord este continuată de sistemul multimedia cu touchscreen, care ne aduce aminte de o tabletă Android și integrează funcții precum: radio, Bluetooh, conexiune USB sau chiar streaming audio. Este una dintre opțiunile must-have pentru 208, deoarece transformă plăcut habitaclul mașinii.
 
Peugeot 208 - display multimedia
 
Scaunele îmbracate cu tapițeria Maille 3D Ekmet Bleu au un suport lateral excelent fiind în același timp și foarte comfortabile. Modelul din test beneficia și opțiunea scaune față încălzite pe 3 niveluri, o alegere inspirată pentru perioadele cu temperaturi scăzute.
 
Noi am fost plăcut impresionați de calitatea materialelor, majoritatea fiind finisate într-o nuanță interesată de negru lucios, în stilul ornamentelor prezente la Kia Cee’d sau VW Golf 7. Fețele ușilor și planșa de bord sunt confecționate din materiale destul de moi, plăcute la atingere.
 
Peugeot 208 - vitezometru
 
Pe lângă diferențele de design, față de modelul anterior, Peugeot 208 are un portbagaj cu o dimensiune de 285 litri (cu 15 litri mai mult decât în cazul variantei 207) și 5 cm în plus la capitolul spațiu pentru pasagerii din spate, datorită unei reproiectării a banchetei și a haionului.
 
Climatizarea automată pe două zone are un design special, butoane pentru +/- fiind asemănătoare cu cele de pe MINI Cooper.
 
În concluzie, ergonomia de care dă dovadă Peugeot 208 este una corectă, dar câștigă la capitolul originalitatea față de concurenții direcție precum: Skoda Fabia, VW Polo sau chiar Dacia Sandero.
 
La capitolul siguranță 208 vine standard cu 6 airbag-uri (frontale, laterale și cortină), controlul electronic al stabilității (ESP) şi asistența la frânarea de urgență.
 
4. Buget/Prețuri
 
Peugeot 208 are un preț special de pornire de 10.776 euro cu TVA pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.0 E 68 CP în versiune de echipare ACCESSși transmisie manuală cu 5 rapoarte.
 
Prima variantă diesel, 1.4 HDi 68 CP 5MT vă va scoate din buzunar 12.649 euro cu TVA.
 
Acestea fiind spuse, recomandăm totuși să optați pentru o variantă de echipare ACTIVE sau ALLURE. De asemenea, sunt disponibile și două cutii robotizate în 5 și 6 trepte pentru propulsoarele diesel de 68 și 92 de cai.
 
În ceea ce privește consumul, Peugeot 208  1.2 VTi are un consum oficial de 5.6 litri pentru o utilizare urbană și 3.9 litri pentru 100 de km în afara localităților. Cifre extrem de bune pentru un propulsor pe benzină și favorabile în condiții de recesiune economică. . .
 
În realitate noi am obținut un consum exterior de 4.3 litri conducând pe ruta Ploiești-Câmpina dus-întors cu o viteză maximă în afara localităţilor de 100-110 km/h și în un consum mediu de 5.5 litri la finalul testului, în condițiile în care  am efectuat câteva depășiri mai în forță sau am „abuzat” în câteva rânduri de maşină pentru a-i testa comportamentul rutier pe drumuri virajate în urcare.
 
Pentru cei dintre dumneavoastră care doresc cifre și mai economice, se poate alege propulsorul turbo-diesel de 1.4 litri și 68 CP care promite un consum mediu de doar 3.4 litri și un consum extraurban de 3.2 litri. Cifre suprizător de bune, care transformă Peugeot 208 într-una din cele mai economice autoturisme din segment.
 
Peugeot 208 - slogan
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare ALLURE din testul nostru se numără următoarele:
 
· 6 airbag-uri standard (frontale șofer + pasager; laterale față și tip cortină)
· Sistem electronic al stabilității (ESP) + Asistența la frânarea de urgență
· Jante din aliaj Diamantees Gris Hephais R17 inchi
· Proiectoare de ceață
· Climatizare automată pe două zone
· Iluminare interioară cu LED
· Oglindă interioară electromată
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
· Faruri cu aprindere automată + Ștergătoare parbriz automate
· Ecran Touch-Screen + 6 boxe, comenzi audio pe volan și USB
 
Pe lângă acestea, 208 din testul nostru beneficia și de următoarele dotări opționale: cotieră centrală față: 97 euro; geamuri electrice spate + oglinzi rabatabile electric: 193 euro; Scaune față încălzite: 226 euro; vopsea metalizată Rouge Noir: 290 euro (Prețurile includ TVA).
 
În aceste condiții prețul promoțional pentru modelul testat în echiparea de top este de 14.791 euro cu TVA.
     
Garanția oferită pentru acest model este de 2 ani integrală și fără limită de kilometri, 12 ani garanție anticoroziune și 3 ani garanție pentru vopsea.
 
La capitolul siguranță, Peugeot 208 a obținut 5 stele Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
Peugeot 208 este o mașină cu totul nouă. Diferențele față de modelul anterior 207 sunt vizibile din orice unghi am privi, atât referitor la exterior, dar mai ales la interior.
 
208 este în primul rând un autoturism original. Este principalul lucru prin care se diferențiază de concurența germană sau coreeano-japoneză. Formele fluide prezente la tot pasul sau artificiile stilistice de la interior fac ca Peugeot 208 să transmită senzații puternice și dorința de a petrece cât mai mult timp la volan, într-un interior cu totul deosebit.
 
Peugeot 208 - review
 
Există alternative mai ieftine sau mai performante, dar 208 are ceva specific, are un aer de mașină modernă și stilată capabilă să vă scoată din monotonie.
 
Rămâne doar la latitudinea cumpărătorilor să decidă ce își doresc de la următorul autoturism de clasă mică: preț redus coreean, sobrietate germană sau clasă și stil latină.
 
Am identificat:
 
Puncte pozitive:
· Design interior original
· Materiale interioare de o calitate ridicată
· Ţinuta de drum excelentă
 
Puncte negative:
· Timoneria cutiei de viteze
· Lipsa CD-Player-ului în echiparea de bază ACCES
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

7

Motorizări: 

7

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei EURIAL Ploieşti - Mădălina PETRESCU Tel: 0743.089.574 .
 

Etichete: 

Test Drive Dacia Lodgy 1.5 dCi 90 CP Laureate

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-Testdrive
După testul cu noul Sandero am avut ocazia să vedem cum se comportă monovolumul propus de Dacia începând cu 2012.
 
După ce Logan MCV a fost ani la rând propunerea Dacia pentru cei care au o familie mai numeroasă, oferind opţional varianta cu şapte locuri, a venit rândul unui model complet nou, care oferă suficient spaţiu pentru pasageri şi bagajele lor.
 
Pentru review-ul de astăzi, Auto-Testdrive a avut la dispoziție versiunea Laureate, în configurația cu 7 locuri şi echipată cu propulsorul turbo-diesel de 1.5 litri dCi și 90 CP.
 
1. Prezentare generală
 
Dacia Lodgy a fost lansată în premieră la Salonul Auto de la Geneva din 2012 și a luat publicul prezent prin surprindere, toată lumea fiind impresionată de noua creație.
 
Pentru a configura monovolumul autohton avem de ales între două motorizări diesel (1.5 dCi 90 CP și 110 CP) și două pe benzină (1.6 MPi 85 CP și 1.2 TCe 115 CP) și trei versiuni de echipare: ACCES, AMBIANCE și LAUREATE.
 
Dacia Lodgy - review
 
Printre concurenții Daciei Lodgy putem enumera Citroen Berlingo Multispace, Renault Grand Scenic, Opel Zafira Tourer sau Ford Grand C-Max, toate însă cu prețuri de pornire mult mai ridicate decât modelul din testul nostru.
 
2. Comportament rutier
 
Modelul din test avea sub capotă motorul dCi de 1.5 litri turbo-diesel ce dezvoltă 90 de cai putere. Un motor economic, ce este cu 600 de euro mai ieftin decât cel de 110 CP. Alegerea variantei potrivite de motorizare rămâne doar la latitudinea dumneavoastră, în funcție de ce vă doriți de la Lodgy.
 
În ciuda dimensiunilor generoase, monovolumul Dacia are o greutate proprie de doar 1313 kg, cifră bună pentru media acestui segment, ceea ce face ca performanţele dinamice ale motorului dCi să nu sufere foarte mult din cauza greutăţii maşinii.
 
Dacia Lodgy - test sosea
 
Propulsorul turbo-diesel dCi, în versiunea de 90 CP, este cel mai economic din gama Dacia și este cuplat la o transmisie manuală în 5 trepte. Acesta beneficiază și de tehnologia Daciaeco2 ce implică emisii de CO2 mai mici de 120 g/km, minim 7% plastic reciclat pentru elementele din automobil fabricate din acest material și producția doar în fabrici certificate și acreditate ISO 14001. Doar motorizările dCi beneficiază de certificarea Daciaeco2.
 
Motorul în 4 cilindri este Euro 5, beneficiază de injecția directă Commom Rail cu turbocompresor şi dezvoltă un cuplu maxim de 200 Nm la 1.750 rpm şi o putere de 90 de cai la 3.750 de turații/minut. Pentru cei care doresc un motor mai puternic este posibilă alegerea variantei de 110 CP tot diesel sau a propulsorului pe benzină TCe de 115 CP (care oferă performanțe mai bune, dar și un consum mai ridicat cu aproximativ 1.5 litri față de motorizările diesel).
 
Noi am găsit potrivit acest propulsor pe caroseria de 1.3 tone a lui Lodgy, fără a avea probleme în depășiri, însă pentru diferența de 600 de euro recomandăm alegerea unui propulsor cu 20 de cai mai potent. De ce? Pentru că exista posibilitatea ca în momentul când vor fi ocupate 5 sau chiar toate cele 7 locuri mașina să nu mai reacționeze la fel de bine.
 
Dacia Lodgy - comportament rutier
 
Cutia de viteze are o timonerie exactă, având treptele de viteză etajate mai lung în vederea obținerii unui consum cât mai economic.
 
Datele oficiale publicate de dacia indică o accelerație până la 100 km/h în 12.4 secunde şi o viteză maximă de 169 km/h.
 
Lodgy câștigă la capitolul izolare fonică, sunetul motorului fiind mai pronunțat abia după ce treci de 3000 de turații/minut.
 
Suspensia este orientată spre confort, persoanele din interior resimțind destul de puțin trecerile peste denivelări. Așa cum îi stă bine oricărei mașini de familie, Dacia Lodgy nu te invită niciun moment la „porniri” de pilot de WRC atunci când eşti la volanul ei.
 
3. Confort interior
 
Mașina este gândită pentru a satisface atât nevoile famiilor numeroase cât și pe cele ale persoanelor care își doresc un autovehicul spațios cu care să poată transporta la un moment dat bagaje multe sau voluminoase.
 
De ce spunem asta? Pentru că al treilea rând de scaune poate fi rabatat sau înlăturat complet în doar 1-2 minute, iar bancheta spate poate fi rabatată complet, Lodgy ajungând la dimensiuni impresionante ale spaţiului care se poate umple cu bagaje. În cifre este vorba de 827 de litri în configurația cu 5 locuri și 2617 litri pentru varianta în care sunt rabatate toate cele 5 scaune. Sună bine, nu?
 
Interiorul este similar cu cel regăsit pe noile Dacia Logan şi Sandero. Accentul este pus pe o ergonomie cât mai exactă și cât mai multe spații de depozitare. Aici amintim torpedoul generos, spațiul de depozitare din partea superioară a bordului sau numeroasele suporturi pentru sticle și pahare pentru locurile spate.
 
Dacia Lodgy - interior
 
Materialele folosite sunt de o calitate medie, reflectată și de prețul de achiziție. Nu trebuie  să vă așteptați la o calitate similară cu cea propusă de Ford C-Max sau Zafira Tourer, dar Lodgy nu dezamăgește la acest capitol.
 
Planșa de bord este dominată de sistemul audio și sistemul de aer condiționat. Aici se poate opta şi pentru dotarea opțională Media Nav care include sistemul de navigație cu touchscreen de 7 inchi pentru doar 300 euro cu TVA inclus ce schimbă în mod plăcut interiorul. Sistemul audio regăsit pe mașina prezentă în test beneficiază totuși de comenzi pe volan, priză USB și Bluetooth și oferă un sunet clar, fără distorsiuni, dar fără pretenții de sistem premium.
 
Dacia Lodgy - sistem audio
 
Un plus important pe care l-am remarcat este poziţionarea comenzilor pentru geamurile electrice pe uşi, fără a continua tradiţia butoanelor plasate pe consola centrală de la Logan.
 
Să ajungem și la locurile spate. Cele 2 pe care le oferă Lodgy în plus față de o berlină normală. Spațiul oferit este decent, muțumitor chiar, singura problemă identificată de noi fiind faptul că locul pentru bagaje se diminuează foarte mult atunci când în maşină călătoresc şapte pasageri. Dar nu le putem avea pe toate niciodată, nu?
 
Dacia Lodgy - sapte locuri
 
În concluzie, 7 persoane pot călători comfortabil în Dacia Lodgy, aceasta fiind o mașina cu un interior primitor și un spațiu extrem de generos la interior.
 
La capitolul siguranță, Lodgy vine standard cu 4 airbag-uri şi asistența la frânarea de urgență.
 
4. Buget/Prețuri
 
Dacia Lodgy are un preț de pornire de 9.500 euro cu TVA pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.6 și 85 CP în versiune de echipare ACCESSși transmisie manuală cu 5 rapoarte.
 
Prima variantă diesel, 1.5 DCi 90 CP 5MT în versiunea AMBIANCE cu 5 locuri vă va scoate din buzunar 12.600 euro cu TVA. Versiunile cu 7 locuri adaugă la oricare din motorizări 500 de euro cu TVA.
 
Dacia Lodgy - logo
 
Modelul din testul nostru era echiparea de top LAUREATE cu 7 locuri și are un preț de pornire de 14.100 de euro.
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare LAUREATE  prezentate se numără următoarele:
· Proiectoare de ceață
· Aer condiționat
· Limitator de viteză
· Geamuri electrice spate
· Consolă centrală Noir Brillant, ce include contur consolă şi aeratoare AC cromate
· 4 airbag-uri (frontale și laterale)
 
Pe lângă acestea, Lodgy din testul nostru beneficia și de următoarele dotări opționale: sistem electronic al stabilității (ESP) + ASR, jante din aluminiu pe 15 inchi Empreinteși vopsea metalizată.
 
Totul se traduce într-un preț final cu dotări opționale de 15.070 euro cu TVA inclus.
 
Oficial, Dacia Lodgy 1.5 dCi 90 CP are un consum de 4.2 litri pentru o utilizare mixtă, 3.8 litri consum extra-urban și 4.9 consum în oraș. Cifre care la prima vedere par extraordinar pentru o mașină de asemenea dimensiuni.
 
În realitate noi am obținut un consum mediu de 4.9 litri conducând atât economic cât și puțin mai rapid pentru a observa cum se comportă mașina.
     
Garanția oferită pentru acest model de Dacia este de 3 ani integrală sau 100.000 km.
 
La testul de siguranţă Euro NCAP Dacia Lodgy a obţinut 3 stele.
 
5. Concluzii
 
Dacia Lodgy este un model excelent pentru piața europeană la acest preț. Putem spune că lacunele vechiului Logan MCV la capitolul spațiu pentru pasagerii din spate au dispărut în totalitate.
 
Lodgy este un autoturism adresat în primul rând familiștilor și celor care au nevoie de spațiu, dar își doresc în același timp costuri de întreținere reduse. Dacia a reușit să îmbine frumos dorințele clienților și să creeze o mașina cu adevărat utilă și modernă.
 
Este evident că există și puncte negative, cum ar fi stabilitatea la viteze mari sau dinamica de care dă dovadă Lodgy, dar nu trebuie să fim cârcotași.
 
Dacia Lodgy - Auto-Testdrive
 
Dacia Lodgy este o mașina corectă. O mașina nouă, de generație actuală, care într-o configurație cu un motor turbo-diesel (preferatul românilor) și 7 locuri costă în jur de 13.000 euro pentru o echipare medie.
 
Am identificat:
 
Puncte pozitive:
· Spațiu foarte ridicat pentru pasageri şi bagaje
· Modularitate foarte bună pentru bancheta şi locurile din spate
· Preț accesibil
· Consum redus
 
Puncte negative:
· Calitatea unor materiale prezente la interior
· Dinamica rutieră
 
Recomandarea Auto-Testdrive: Alegeți motorizarea de 110 CP dCi dacă veți utiliza constant mașina cu 5 sau 7 persoane la bord. 
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

5

Interior: 

6

Motorizări: 

7

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

3
 
Review-ul a fost realizat cu sprijinul Poliserv - Dealer Autorizat Dacia, Str. Ştrandului nr. 146 Ploiești - Tel/Fax: 0244593585 Mobil: 0720880922
 

Etichete: 

Test Drive Hyundai i30 1.6 GDI 135 CP Exclusive

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-Testdrive
Auto-Testdrive vă propune astăzi un review al modelului Hyundai i30. Alternativa hatch-back propusă de constructorul coreean pentru cei care nu vor să accepte profilul sedanului Elantra. Chiar dacă ați fi tentați să credeți că cele două automobile sunt una şi aceeaşi maşină până la urmă, diferențele sunt notabile mai ales în ceea ce privește dinamica rutieră sau în privinţa calităţii materialelor folosite la interior.
 
În timp de Elantra a fost gândită și proiectată pentru piața americană, i30 se adresează în special continentului european, încercând să câștige un loc fruntaș în lupta cu deja celebrele VW Golf, Ford Focus sau Opel Astra. Pentru a vă convinge de cele de mai sus vă spunem doar că modelul de față este proiectat în Germania, la centrul Hyundai din Russelsheim și construit în Cehia, Nosovice.
 
1. Prezentare generală
 
Noua generaţie Hyundai i30 înlocuiește modelul produs de coreeni încă din 2007 și își face debutul pe piața auto într-o perioadă foarte dificilă pentru acest domeniu, în ceea ce privește vânzările de autoturisme noi.
 
Designul exterior împrumută elemente stilistice atât de la Elantra cât și de la i40, continuând formele fluide caracteristice modelelor Hyundai recent apărute. Probabil unii dintre dumneavoastră cunosc faptul că i30 și Kia Cee’d împart aceeași platformă tehnică, iar asemănările la exterior sau la interior sunt vizibile pe alocuri.
 
Hyundai i30 - test
 
Partea frontală este dominată de luminile de zi cu tehnologie LED și de proiectoarele de ceață de dimensiuni impresionante, în timp ce în partea din spate regăsim stopuri cu margini mai ascuțite decât cele prezente pe Kia Cee’d.
 
Pentru a configura un i30 aveți la dispoziție o gamă bogată de motorizări și anume:
· 3 propulsoare pe benzină: 1.4 litri Gamma 100 CP, 1.6 MPI 120 CP și 1.6 litri GDI 135 CP
· 3 motorizări turbo-diesel CRDi: 1.4 litri 90 CP, 1.6 litri 110 CP, respectiv 1.6 litri 128 CP
 
2. Comportament rutier
 
Am condus mașina dus-întors pe traseul Ploiești - Vălenii de Munte – Slănic - Câmpina, totalizând undeva spre spre 220 de km, pentru a reuși să ne formăm o părere cât mai obiectivă. Pentru testul nostru am avut la dispoziție cel mai puternic motor prezent pe i30 și anume propulsorul pe benzină de 1.6 litri cu tehnologia GDI (Gasoline Direct Injection).
 
Hyundai i30 - driver
 
Acesta furnizează o putere de 135 CP la 6.300 rotații/minut și un cuplu maxim de 164 Nm la 4.850 turații. Valori normale pentru o motor aspirat.
       
Nu trebuie să uităm acest lucru când conducem i30, deoarece dacă schimbăm treptele de viteză sub 2.500-3.000 avem toate șansele ca motorul să fie subturat și să avem impresia că mașina nu are suficientă putere. Senzație care dispare după ce acul turometrului depășește valoarea de 4.000 rotații, propulsorul de 135 CP începând să-și arate adevarată față. Am efectuat unele depășiri fără nici o problemă, avantajați poate și de cutia de viteze în 6 trepte cu o timonerie extrem de exactă.
 
După ce ajungem la 5.000-5.500 de rotații, sunetul motorul își face mai bine simțită prezența în habitaclu, dar nu putem spune că este deranjant.
 
Am vrut să vedem cum se comportă i30 și în cazul unor drumuri virajate abordate mai rapid, iar acesta nu a dezamăgit. Stabilitatea a fost foarte bună, singurele reproșuri putând fi aduse anvelopelor de iarnă care nu se ridică la performanțele unor cauciucuri similare de vară. Diferențele notabile le-am identificat în momentul în care am oprit controlul stabilității (ESP), lucru nerecomandat deoarece mașina începe să fugă de spate destul de simțitor la abordarea curbelor într-un mod mai „curajos”.
 
Hyundai i30 - comportament rutier
 
Practic suspensia noului i30 este un compromis foarte bun între comfort și stabilitate, oferind un răspuns ferm în aproape orice condiții. Denivelările și gropile sunt absorbite frumos, lin, putând chiar discuta despre o mașina potrivită nu numai pentru tineri ci și în cazul unei familii.
 
Direcția este diferită de cea prezentă pe Elantra, i30 beneficiind de sistemul FlexSteer cu direcție asistată electric și 3 moduri de setare: Normal, Sport și Comfort. Diferențele sunt sesizabile, pe modurile Normal şi Comfort existând însă o ușoară senzație de artificial pentru persoanele care fac trecerea de la autoturisme cu o direcție neasistată electric. În modul Sport direcţia transmite un feedback mult mai corect şoferului, drept pentru care o recomandăm spre folosire la drumurile extra-urbane.
 
În ceea ce privește performanțele, i30 echipat cu motorul de 135 CP accelerează pe hârtie de 0 la 100km/h în 9.9 secunde și atinge o viteză maximă de 195km/h. Comparativ, cele mai bune cifre obținute în acest segment de putere sunt obținute de VW Golf 7 1.4 TSI 140 CP care atinge suta în doar 8.4 sec și are o viteză maximă de 212 km/h. Totuși, cei 135 de cai ai motorului GDI s-au achitat onorabil de toate sarcinile, fiind un motor pe care îl recomandăm pentru achiziția unui i30.
 
3. Confort interior
 
Noul i30 ne oferă un interior plăcut schimbat, comparativ cu modelul anterior. Coreenii au încercat să îmbunătățească calitatea materialelor folosite și să concureze astfel cu interioarele oferite de mărcile europene.
 
În echiparea prezentă, Exclusive, am avut parte de climatizare automată pe două zone, pedalier sport din aluminiu sau tapițerie mixtă piele cu stofă.
 
Hyundai i30 - interior
 
Design-ul planșei de bord este plăcut și modern, chiar dacă nu am beneficiat de sistemul multimedia cu navigație și touchscreen prezent pe fratele Cee’d.
 
Volanul în 4 spițe este îmbrăcat în piele păstrând linia de design cu multe butoane și anume: comenzi pentru volum/căutare posturi radio, cruise-control, computer de bord etc. În total nu mai puțin de 14 comenzi. . .
 
Consola centrală este dominată de unitatea audio MP3   cu 8 difuzoare și climatizarea automată pe două zone Clean Air. Calitatea sunetului oferit este peste ce oferă Elantra într-o echipare similară. Totuși, un sistem audio premium, dedicat pentru i30 ar fi indicat, deoarece Ford oferă pentru Focus sisteme audio Sony, iar Volkswagen echipează în versiunile de vârf modelul  Golf cu sisteme Dynaudio.
 
Hyundai i30 - sistem climatizare
 
Important de menționat ar fi și pregătirea USB, intrarea audio auxiliară și mufa iPod localizate sub climatizarea automată, în fața levierului cutiei de viteze.  
 
La capitolul spațiu de depozitare, portbagajul oferă o capacitate de 378 de litri, iar la interior putem enumera cotieră față/spate, spațiu în consola centrală și suporturi pentru sticle în uși.
 
În ceea ce privește siguranța, i30 vine standard cu 6 airbag-uri (frontale, laterale și cortină), controlul electronic al stabilității (ESP), asistența la frânarea de urgență şi HAC (hill assist control).
 
4. Buget/Prețuri
 
Hyundai i30 are un preț special de pornire de 12.825 euro cu TVA pentru versiunea Classic echipată cu motorul pe benzină 1.4 MPI 100 CP și transmisie manuală cu 6 rapoarte.
Primul propulsor diesel, 1.4 CRDi 90 CP 6MT în echipare similară vă va scoate din buzunar aproximativ 14.561 euro cu TVA.
 
În ceea ce privește consumul, Hyundai i30 „mănâncă” oficial 8.0 litri pentru o utilizare urbană și 4.7 litri pentru 100 de km în afara localităților. Rezultă un consum mediu oficial de aproximativ 6 litri pentru 100 km parcurși. În realitate noi am obținut un consum mixt de 7.1 litri în condițiile unui mers mai alert, iar când am schimbat treptele de viteză în funcție de indicațiile computerului de bord acesta a scăzut spre 6.5 litri.
 
Hyundai i30 - slogan
 
Printre dotările importante de menționat ale modelului din testul nostru se numără următoarele:
 
· 6 airbag-uri standard (șofer+pasager față, laterale față și cortină)
· Sistem electronic al stabilității (ESP) + Asistența la frânarea de urgență
· Geamuri electrice față+spate
· Consolă centrală cu cotieră
· Jante din aliaj 205/55 R16 inchi
· Proiectoare de ceață
· Pedalier cromat
· Climatizare automată pe două zone cu sistem de purificare și dezaburire automată
· Oglindă interioară heliomată
· Sistem de iluminare bord Supervision
· Tapițerie mixtă piele/stofă
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
 
În aceste condiții, prețul promoțional pentru modelul testat în echiparea Exclusive este de 15.938 euro cu TVA. La acesta se mai adaugă 310 euro pentru vopseaua metalizată sau 360 euro cu TVA pentru vopseaua perlată
 
Garanția oferită pentru acest model este de 5 ani, integrală și fără limită de kilometri. De asemenea, Hyundai oferă 5 ani verificări tehnice periodice gratuite și asistență rutieră.
 
La capitolul siguranță, Hyundai i30 a obținut 5 stele Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
Hyundai i30 încearcă să se impună într-un segment foarte popular în țara noastră, dar mai ales într-o clasă în care concurența e mai acerbă ca oricând: VW Golf 7 oferă în standard materiale excelente la interior, Ford Focus are una din cele mai interesante game de motorizări șamd.
 
Hyundai i30 - concluzii test drive
 
Cu toate acestea, i30 are cu siguranța de partea sa un factor foarte important și anume: raportul calitate-preț.
 
Pe lângă acesta, modelul coreean a dat dovadă cu adevărat de un comportament rutier excelent, reușind să ne surprindă într-un mod foarte plăcut.
 
Am identificat:
 
Puncte pozitive:
· Preț accesibil
· Stabilitate și dinamică rutieră excelentă
· Gamă bogată motorizări
 
Puncte negative:
· Calitatea unor materiale prezente la interior
· Lipsa unui sistem audio premium
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

7

Motorizări: 

7

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei AUTOMAR - Tel: 0244.520.933.
 

Etichete: 

Test Drive Citroen C-Elysee 1.6 VTi Exclusive

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-Testdrive
Am avut ocazia săptămâna aceasta să testăm una dintre cele mai noi creații ale francezilor de la Citroenși anume C-Elysee, "fratele geamăn" al modelului Peugeot 301. Acesta va concura în principal modele ca Skoda Rapid, Seat Toledo, Chevrolet Aveo Sedan sau chiar Dacia Logan în echipările de vârf.
        
Un test interesant, care ne-a oferit un prim contact cu un autoturism din această gamă.
 
1. Prezentare generală
 
Citroen C-Elysee este una din cele două variante propuse de grupul PSA pentru segmentul compactelor de volum sau de buget redus, în special pentru piața din Europa Centrală și de Est. Acesta este produs la uzina Citroen din Vigo, Spania.
 
Citroen C-Elysee
 
Nu trebuie confundat cu modelul de clasă compactă C4, C-Elysee fiind proiectat pe o platformă complet nouă, putând fi comparat totuși cu C3, alura sedan oferind alte avantaje în materie de spațiu și confort. Se ajunge practic la o lungime de 4.43 metri, 1.75 m lățime, un ampatament total de 2.56 metri și un portbagaj extrem de încăpător, care are nu mai puțin de 506 litri.
 
La nivel vizual, partea frontală transmite robustețe prin grila cromată Citroen de dimensiuni mari și farurile deja marcă înregistrată. Cromul este un element des întâlnit la acest model, sugerând eleganța franțuzească, cu care C-Elysee se deosebește ușor de modelele nemțești. Amintim aici grila față, partea inferioară a grilei radiatorului sau conturul geamurilor.
 
Citroen C-Elysee - profil
 
Designul pe ansamblu este unul reușit. Nu este o mașină după care o să se întoarcă privirile pe stradă, fiind însă o mașină bine echilibrată din acest punct de vedere şi care o să vă surprindă ochii în mod plăcut.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție cea mai puternică motorizare - propulsorul de 1.6 litri pe benzină VTi ce produce 115 cai putere. Acesta poate fi însoțit de o transmisie automată în 4 trepte sau una manuală cu 5 viteze, maşina de test fiind echipată cu cea manuală.
 
Motorul VTi dezvoltă un cuplu maxim de 150 Nm la 4.000 rpm iar cei 115 CP sunt livraţi la 6.050 de turații/minut, în timp ce masa proprie a autoturismului este de 1.165 kg. În concluzie vorbim de un motor care dezvoltă în jur de 100 cai putere/tonă, o valoare bună pentru acest segment.
 
Citroen C-Elysee - drive
 
Traseul din testul nostru a îmbinat atât traficul din oraș cât și rularea pe drumuri naționale. Motorul de 115 cai se mișcă bine după ce acul turometrului depășește valoarea de 2.500-3.000 de turații, iar când ajunge aproape de cuplul maxim dezvoltat vă poate oferi siguranța unor depășiri fară probleme.
 
Cutia de viteze este similară cu cea de pe Peugeot 208-ul testat de noi recent, ceea ce înseamnă o etajare corectă dar o timonerie care în unele momente scoate nişte sunete care nu prea îşi au locul în mod normal.
 
În ceea ce privește performanțele, motorul de 1.6 litri oferă pentru C-Elysee o  accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 9.4 secunde și o viteza maximă de 188 km/h. Cifre foarte bune pentru această clasă, mult peste cele oferite de alternativele 1.2 VTi sau diesel-ul din gamă.
 
Citroen C-Elysee - motion
 
În ceea ce privește manevrabilitatea și ținuta de drum, Citroen C-Elysee se încadrează în limitele clasei, cu un răspuns bun și rapid pentru manevrele din oraș (virări, întoarceri rapide). În exterior, la viteze de 100-110 km/h mașina se simte stabilă, un oarecare discomfort putând fi amintit în ceea ce privește zgomotul de rulare, care începe să se amplifice după această viteză.
 
3. Confort interior
 
Ajungem la capitolul interior, unde ne așteptăm să găsim materiale de slabă calitate și reduceri de costuri la tot pasul. Poate de ’’vină” este echiparea de top Exclusive, dar noi NU ne putem plânge din această privință.
 
Da, sunt folosite plastice mai tari pentru plafon, sau pentru planșele ușilor, dar consola de bord arată chiar foarte bine pentru acest segment de preț. În varianta de echipare prezentată avem parte de aer condiționat cu afișaj digital, cotieră centrală față sau volanul şi schimbătorul de viteze îmbrăcate în piele.
 
Citroen C-Elysee - plansa de bord
 
În primul rând atenția ne este atrasă de volanul cu un design aparte, îmbrăcat în piele și cu marginea inferioară plată, ce denotă în același timp un caracter dinamic dar și o atenție pentru detalii.
 
Planșa de bord cu decor Sunsilver este dominată de sistemul audio și afisajul digital al sistemului de aer condiționat. Avem parte și de tehnologie Bluetooh sau conexiune USB, suficiente pentru ca C-Elysee să se înscrie cu brio gama maşinilor dotate cu toate sistemele necesare confortului pasagerilor.
 
Un oarecare minus pentru Citroen poate fi trecut în dreptul poziționării comenzilor pentru acționarea geamurilor electrice pe consola centrală, în fața schimbătorului de viteze. Aceasta nu reprezintă o problemă reală după ce v-ați obișnuit cu mașina, dar la început puteți avea tendința să căutați butoanele pe portiere.
 
Citroen C-Elysee - consola centrala
 
Afișajul CD Player-ului este responsabil și de informațiile computer-ului de bord, respectiv consumul mediu, viteza medie, kilometri rămași de parcurs etc. Față de echipările de intrare în gamă (Attractionși Seduction), modelul din test era echipat cu  4 difuzoare, poziționate pe bord, respectiv pe poliţa de deasupra portbagajului.
 
Satelitului pentru comenzile sistemului audio, poziționat în dreapta volanului, îi cam punem însă utilitatea sub semnul întrebării, deoarece se află la doar câţiva centimetri distanță față de butoanele de pe CD Player. Mult mai util ar fi fost ca acest satelit să fie înlocuit de butoane amplasate pe volan.
 
Citroen C-Elysee - vitezometru
 
Tapițeria textilă Waxe Mistral de culoare crem/albă este de mare efect, dar poate cauza probleme la întreținere, fiind greu de păstrat în starea originală. Cu toate acestea, spălătoriile auto și soluțiile de curațat au devenit mai performante ca niciodată, astfel că puteți opta pentru această configurare dacă doriți un plus la capitolul stil și eleganță.
 
La capitolul siguranță modelul din test vine standard cu 4 airbag-uri (frontale şi laterale), ABS, asistența la frânarea de urgență - AFU precum și cu ESP.
 
4. Buget/Prețuri
 
Citroen C-Elysee are un preț de pornire de 10.900 euro cu TVA pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.2 VTi 72 CP în versiune de echipare Attractionși transmisie manuală cu 5 trepte. Acest motor nu poate fi configurat în alte variante de echipare.
 
Propulsorul turbo-diesel 1.6 HDi 92 CP ridică prețul la 13.900 euro cu TVA pentru varianta medie de echipare, iar motorul pe benzină de 115 cai și cutie manuală începe de la 13.790 în echiparea de top Exclusive.
 
Dacă sunteți interesați de achiziția unui C-Elysee dotat cu o cutie pilotată (disponibilă pentru 1.2i 72 CP) va trebui să suportați un cost suplimentar de 600 euro cu TVA sau 800 euro pentru cutia automată disponibilă doar pentru 1.6 VTI 16V.
 
Citroen C-Elysee 1.6 VTi 115 CP are un consum oficial de 8.8 litri pentru o utilizare urbană și 5.3 litri în afara localităților. Cifre care ne aduc la o medie de 6.5 litri pentru parcurgerea a 100 de kilometri. În realitate, noi am obținut un consum mixt de 7.6 litri în condițiile în care traficul  urban era destul de aglomerat iar pe drumurile din afara oraşului nu am depăşit 110 km/h.
 
Nu trebuie uitat faptul că mașina din test avea doar 1.200 km, ceea ce înseamnă că motorul încă nu și-a terminat nici măcar rodajul, consumul urmând să scadă în mod normal cu minim 0.5 litri. 
 
Pentru cei dintre dumneavoastră care doresc consumuri mai economice, puteți opta pentru propulsorul turbo-diesel de 1.6 litri HDi și 92 CP care promite un consum mediu de 4.3 litri și un consum extraurban de doar 3.9 litri.
 
Citroen C-Elysee - Stadion Petrolul Ploiesti
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare Exclusive din testul nostru se numără următoarele:
 
· 4 airbag-uri standard (frontale șofer + pasager + laterale)
· Sistem electronic al stabilității (ESP) + Asistența la frânarea de urgență
· Jante din aliaj Tuorla  185/65 R15 inchi
· Proiectoare de ceață
· Geamuri electrice față + spate
· Aer condiționat cu afișaj digital
· Cotieră centrală față
· Decor planșă de bord și consolă centrală Sunsilver
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
· Sistem audio cu 4 difuzoare, comenzi audio pe volan și USB
 
Modelul testat de noi beneficia și de culoare metalizată (350 euro) ajungând la un preț final de 14.140 euro. La acesta se adaugă discountul oferit de dealer în valoare de 1.697 euro și ajungem la un preț final de vânzare de 12.443 euro pentru varianta 1.6 VTi 115 CP Exclusive.
 
Practic, discounturile oferite de dealer pentru Citroen C-Elysee sunt următoarele:
 
· În cazul achiziției pe persoană fizică între 700 şi 1.000 de euro
· În cazul achiziței pe persoană juridică între 8 - 12% în funcție de nivelul de echipare
     
Garanția oferită pentru acest model este de 2 ani integrală și fără limită de kilometri, 12 ani garanție anticoroziune și 3 ani garanție pentru vopsea.
 
La capitolul siguranță, acest model nu a fost testat încă de organizația Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
Citroen C-Elysee este noul sedan propus de marca franceză pentru gamă modelelor de volum sau de masă, de la care se așteaptă vânzări ridicate. Nu putem spune low-cost pentru că nu ar fi corect nici față de de Elysee, nici față de concurență. Din punctul nostru de vedere, modelele low-cost au prețuri de achiziție sub 10.000 euro și duc lipsă de unele dotări elementare în vederea obținerii unor costuri de producție cât mai reduse.
 
C-Elysee e o prezență nouă pe piața românească și rămâne de văzut dacă va reuși să se impună, mai ales cu lansarea modelelor Skoda Rapid și mai nou a Seat-ului Toledo, care au prețuri apropiate și fac parte din același segment de piață.
 
Citroen C-Elysee - concluzii test drive
 
Noi am rămas cu o impresie plăcută după acest test, deși trebuie să recunoaștem că în trecut am avut unele dezamăgiri legate de foste modele Citroen, dar se pare ca marca franceză a eliminat multe din greșelile trecutului și e pregătită pentru noi începuturi. 
 
Am identificat:
 
Puncte pozitive:
· Prețuri competitive
· Motor 1.6 VTi  115 CP capabil
· Portbagaj generos cu o capacitate de 506 litri
 
Puncte negative:
· Timoneria cutiei de viteze
· Poziționarea butoanelor pentru acționarea geamurilor electrice pe consola centrală
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

6

Interior: 

6

Motorizări: 

6

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

n/a
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Lucian MARIN, ARENA AUTO PLOIEŞTI - Tel: 0744 690 868
 

Etichete: 

Test Drive KIA Cee’d 1.6 GDI CITY

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
După ce am testat în decembrie anul trecut modelul coreean KIA Cee’d, propulsat de motorul CRDI de 1.6 litri, 128 CP, şi echipat cu toate opţiunile posibile în listă, am hotărât că ar fi necesară si o probă cu un model mai „cu picioarele pe pământ” din punctul de vedere al echipării, aşa că am condus un Cee’d cu motorul pe benzină de 1.6 litriGDI şi 135 de CP, echipare City.
 
1. Prezentare generală
 
Nu credem că mai sunt foarte multe de spus despre “revoluţia” coreenilor de la KIA din ultimii ani, modele precum noul Cee’d sau Optima arătând faptul că distanţa ce îi separa de marii constructori de tradiţie din Europa s-a redus aproape de zero.
 
Noul Cee’d poartă amprenta de design a lui Peter Schreyer, neamţul fiind numit între timp chiar preşedinte al KIA, lucru nemaiîntâlnit până acum – ca un non-coreean să ajungă într-o poziţie atât de înaltă de conducere.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - front
 
Estetic, semnătura “tiger nose” sare prima în evidenţă, marginea cromată ce încadrează grila frontală neagră fiind punctul forte al părţii frontale a maşinii. Farurile cu lumini de zi pe LED completează cu success noua imagine a Cee’d-ului.
 
Elementele cromate care mărginesc geamurile laterale precum şi oglinzile laterale ce înglobează semnalizările frumos desenate completează şi ele nota de eleganţă a întregii maşini.
 
Mașina de test era echipată cu jante de aliaj pe 16 inch, spunem noi compromisul ideal între frumuseţe şi practică, într-o Românie în care şoselele sunt orice numai un punct forte nu.
 
2. Comportament rutier
 
Cum vă spuneam şi în introducere, motorul responsabil de propulsia Cee’d-ului avut săptămâna trecută la dispoziţie a fost unul pe benzină, aspirat şi cu injecţie directă, de 1.6 litri. Adică acelaşi motor de sub capota “fratelui” Hyundai i30, testat acum două săptămâni. Promovat sub indicativul GDI (Gasoline Direct Injection), motorul din test produce 135 de CP la 6.300 turaţii/minut şi oferă un cuplu maxim de 164 Nm la 4.850 rpm.
 
Este un motor cu suficent de multă putere pe hârtie însă nu poţi scoate nişte performanţe decente din el decât dacă sari de 3.000 de turaţii/minut, ceea ce pentru un şofer care a condus foarte mult timp o maşină cu un motor turbo-diesel poate fi o problemă, cel puţin la început. Dar în cazul unor călătorii cu familia, cei 135 de cai sunt arhisuficienţi, mai ales că motorul este cuplat la o cutie de viteze manuală, ce face ca turaţiile şi implicit zgomotul motorului să fie scăzute la viteze mari.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - driver
 
Totuşi credem că ar fi cazul ca oamenii de la KIA să se gândească serios la dezvoltarea şi implementarea unor motoare turbo pe benzină, de cilindree mică – 1.0 EcoBoost de la Ford sau 1.2 TSI de la Volkswagen fiind liderii de necontestat la acest capitol. Să nu uităm că şi Dacia/Renault au dezvoltat motorul TCe de 0.9 litri şi 90 de CP, micuţul motor ce se fabrică în România fiind foarte bun şi ca performanţe, şi la consum. Ştim că noile versiuni GT ale Cee’d şi Pro Cee’d vor avea sub capotă un motor turbo pe benzină de 1.6 litri ce dezvoltă 200 de CP, aşa că primul pas este făcut.
 
Trenul de rulare este unul care ţine maşina foarte bine pe drum, nicio secundă având impresia că se poate întâmpla ceva rău, indiferent de cât de multe denivelări găseşti într-o curbă. Suspensia independentă spate este cea care face diferenţa, rezultând în acelaşi timp şi un confort asigurat pasagerilor, care nu resimt foarte tare gropile sau orice alt „obstacol” de la nivelul asfaltului.
 
Dacă la maşina testată în decembrie am sesizat unele mici troncăneli venite din partea suspensiei spate la trecerile peste denivelări, la maşina de acum nu am mai auzit nimic.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - test pe sosea
 
Frânele şi-au făcut treaba cu brio, la o utilizare normală sau uşor mai sportivă acestea putând opri maşina în deplină siguranţă.
 
Direcţia asistată electric vine cu trei moduri presetate care pot fi alese de şofer - Normal, Sport și Comfort. Pe Normal sau Comfort există acea senzaţie de “prea moale”, fiind recomandate mai mult pentru condusul în oraş, în timp ce pe Sport volanul devinde mult mai “tare”, această setare fiind perfectă pentru un drum cu foarte multe curbe, feedback-ul transmis şoferului fiind mai aproape de realitate.
 
La capitolul consum, KIA anunţă pe hârtie doar 4,7 litri la suta de kilometri în regim extraurban, target care va putea fi destul de greu de obţinut în realitate. Cu menţiunea că maşina de test avea doar 1.200 de km la bord şi era încălţată cu un set anvelope de iarnă 205/55/R16 ’’no name’’, am reușit să obţinem la un mers legal pe DN1 între Bucureşti şi Ploiesti un consum de 6.4 l/100km, iar din momentul în care am intrat pe drumurile ce străbat dealurile din Prahova, cu multe curbe şi viraje, consumul a sărit spre 8, reuşind să-l aducem cât de cât la normal pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, computerul de bord arătând la sosire 7,4 litri la sută.
 
3. Confort interior
 
Astă-iarnă atunci când ne-am suit pentru prima oară în Cee’d-ul model 2012 senzaţia a fost una de totală uimire, în sensul bun al cuvântului - tapiţeria de piele, afişajul Super Vision, navigaţia cu touchscreen sau trapa panoramică asigurând o atmoferă premium.
 
De data aceasta am găsit o maşină cu scaune normale, de stofă, cu un CD-player old-style cu display matricial roşu, singurul lucru ce amintea de automobilul precedent fiind afişajul-ul care înlocuieşte vitezometrul şi oferă şoferului cele mai importante informaţii. Aţi putea spune că am fost dezamăgiţi... Nici vorbă însă. Coreenii au evoluat foarte mult la tot ce înseamnă calitatea materialelor, a asamblării lor sau la capitolul ergonomie. Aproape totul este pus acolo unde trebuie. De ce spunem aproape – pentru că mânerele şi clanţele de pe interiorul uşilor sunt puse prea în spate raportat la poziţia pasagerilor, nu de puţine ori trebuind să adopţi o poziţie nu foarte naturală pentru a închide sau deschide portiera.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - interior
 
Volanul cu 14 butoane a fost nelipsit, adaptarea la el fiind mai rapidă decât data trecută, atunci când dacă vroiai sa schimbi posturile de radio resetai consumul... Ce ne-a lipsit foarte mult de data aceasta a fost încălzirea din volan, pe care o considerăm un must-have, iarna această opţiune fiind pentru şofer de foarte multe ori mai utilă decît încălzirea din scaun.
 
O altă critică ţine de oglinda retrovizoare, care de data aceasta nu mai era cea heliomată şi care dârdaia indiferent de suprafaţa de rulare pe care am mers cu maşina. Practic nu prea putea fi folosită pentru ceea ce a fost gândită. Numeroasele încercări de reglaj nu au dat rezultate.
 
În rest totul îţi arată că eşti la bordul unei maşini concepută pentru prezentul actual, diferenţa faţă de automobilele ce se construiau acum 6-7 ani fiind evidentă, din aproape toate punctele de vedere.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - CD player
 
Sistemul audio se aude mai mult decât decent, conexiunile USB sau Line-in făcând aproape inutilă folosirea CD-urilor clasice, a căror eră apune uşor-uşor. Sistemul Bluetooth a funcţionat impecabil, în câteva secunde acesta preluând agenda şi ultimele apeluri din telefonul conectat. Deasemenea se putea asculta muzica din telefon prin intermediul acestei conexiuni fără fir.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - climatizarea
 
Zgomotele ce se aud la interior în timpul mersului nu vin decât de la anvelope iar la viteze de peste 120 de km/h motorul sau vântul se fac şi ele simţite, însă deloc deranjant. A, era sa uităm – mai era prezent la bord un „greieraş” care „încânta” urechea stangă a şoferului. Am banuit că vine de la plasticele unde se prinde centura, dar nefiind extrem de agasant, l-am lăsat în pace.
 
Portbagajul are un volum de 380 de litri, suficient pentru o vacanţă sau pentru mersul la supermarket înainte de sărbători.
 
4. Motorizări/Prețuri
 
Nu mai are rost să detaliem din nou toate preţurile şi nivelurile de echipare, cine doreşte să afle acest lucru putând să răsfoiască acelaşi capitol din review-ul de anul trecut.
 
Maşina din testul nostru, echipată la nivelul City, costa 17.032 euro, cu TVA inclus.
 
Dotările ce merită amintite în această echipare sunt climatronicul, jantele din aliaj cu anvelope de 205/55 R16, farurile cu lupă şi lumini de zi cu LED, lămpile spate tip LED, geamurile electrice spate, schimbătorul de viteze, frâna de mână și volanul îmbracate în piele, bordul tip ”Super Vision” cu ecran LCD sau  consola centrală cu cotieră.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - logo KIA
 
Garanția oferită de Kia este de 7 ani, este integralăși transferabilă următorului proprietar. Condițiile pentru a beneficia de cei 7 ani de garanție sunt întreținerea autovehicului doar în service-urile autorizate Kia și încadrarea în limita de 150.000 km.
 
5. Concluzii
 
Cee’d-ul testat data trecută costa aproape 25.000 de euro, şi asta cu discount. Puţine persoane ar fi dispuse să plătească această sumă pentru o maşină compactă, fie chiar şi dotată cu toate opţionalele posibile în catalogul KIA.
Maşina testată de noi de data aceasta a fost mai „normală” din punctul de vedere al preţului, aproape 8.000 de euro în minus fiind o diferenţă foarte mare.
 
Dotările sunt mai mult decât suficiente pentru orice client obişnuit, singura problemă fiind reprezentată de preţurile concurenţei şi nu numai: fratele Hyundai i30 cu acelaşi motor dar echipat ceva mai bine costă până în 16.000 de euro, Ford Focus Titanium cu motorul EcoBoost de 1.0 litru şi 125 de CP ajunge la un preţ final, după aplicarea unui discount, de sub 17.000 de euro.
 
Aici credem că ar trebui să umble puţin repezentanţii KIA România, dacă vor să repete mega-succesul primei generaţii de Cee’d – rezultatul fiind o maşină dotată peste medie la preţuri sub concurenţă. Este şi păcat pentru noua generaţie KIA Cee’d, maşina fiind una care depăşeşte la câteva capitole „granzii” germani care domină la ora actuală piaţa automobilelor compacte.
 
Kia Cee'd 1.6 GDI City - nume
 
În concluzie, un viitor Cee’d cu motor turbo pe benzină, de cilindree mică, şi dotat aşa cum a fost cel din testul nostru – vândut la un preţ mai mic decât concurenţa – ar fi reţeta perfectă pentru KIA.
 
Am identificat la maşina testată:
 
Puncte pozitive:
  • Design-ul exterior
  • Vizibilitatea excelentă
  • Atmosfera de la bord şi materialele folosite
Puncte negative:
  • Motorul ce este depăşit de noile propulsoare turbo oferite de concurenţă
  • Ergonomia planşelor interioare ale portierelor
  • Preţul ridicat

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

7

Motorizări: 

6

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei Kia Romauto - Tel/Fax: 021.305.72.80 precum şi ClubKIA.ro.
 

Etichete: 


Test Drive Toyota Auris 2013 1.33 l Dual VVT-i Terra

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
Redactorii Auto-TestDrive au avut parte de primul contact cu noua generație a modelului Toyota Auris 2013, care a ajuns foarte de curând şi în showroom-urile din România. Practic, discutăm în cazul de faţă de urmaşul vechiului model care a avut greaua misiune să înlocuiască cu succes extrem de bine vânduta Corolla hatchback.
 
După cum bine cunoaștem cu toții, clasa compactă este una dintre cele mai aglomerate în momentul de faţă, astfel că noul Auris trebuie să concureze cu modele precum Ford Focus, VW Golf 7, Renault Megane sau mai noile coreene Hyundai i30 şi Kia Cee’d, în momente de recesiune economică și mai ales în momente în care potenţialii clienţi sunt mai critici și mai exigenți ca oricând.
 
1. Prezentare generală
 
Noul Auris este radical schimbat. Se dorește o apropiere de modelele europene, piață unde Toyota are așteptări foarte ridicate pentru anii următori, chiar în aceste zile japonezii lansând la Salonul Auto de la Geneva şi versiunea break – Auris Touring Sports.
 
Noul Auris - fata
 
În ceea ce privește designul exterior, spatele aduce ușur cu Hyundai i30 prin forma stopurilor, dar partea frontală este foarte originală și mult schimbată comparativ cu modelul precedent, luminile de drum cu tehnologie LED sau elementele cromate fiind de mare efect. Farurile cu lupă mai înguste şi mai lungi contribuie la crearea unui dinamism pe care noul Auris îl afişează indiferent din ce unghi ai privi maşina.
 
Diferențe simțitoare apar și la capitolul dimensiuni, modelul actual fiind cu 3 cm mai lung dar având o înălțime cu 5,5 cm mai mică față de versiunea 2007/2009. Greutatea totală a scăzut cu aproximativ 50 de kg.
 
Noul Auris - spate
 
Auris 2013 este oferit în cinci versiuni de motorizări: două diesel (1.4 litri D-4D 90 CP; 2.0 litri D-4D Start&Stop 124 CP), două propulsoare pe benzină (1.33 litri Dual VVT-i 99 CP; 1.6 litri Valvematic 132 CP) și o variantă hibrid VVT-i 1.8 litri + un motor electric care duc la o putere totală de 136 CP și un consum de doar 3.9 litri la suta de kilometri.
 
Aceasta din urmă este poate cea mai interesantă opțiune pentru cei își vor permite achiziționarea unui asemenea model, deoarece oferă un compromis excelent la nivel de  performanțe/consum/emisii CO2.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție motorizarea de intrare în gamă și anume propulsorul de 1.33 litri pe benzină VVT-i ce produce 99 cai putere. Surprinzător la început, pentru o mașină cu o putere de sub 100 cai, dar acesta vine însoțit de o transmisie manuală în 6 trepte.  
 
Motorul VVT-i dezvoltă un cuplu maxim de 128 Nm la 3.800 rpm, iar cei 99 CP sunt disponibili în totalitate la 6.000 de turații/minut.
 
Mașina din test avea doar aproximativ 220 de km înregistraţi la bord la începutul testului nostru, astfel că motorul se simțea încă nerodat, fiind evident faptul că odată cu trecerea kilometrilor comportamentul acestuia va suferi modificări în bine. Nu trebuie totuși să vă așteptați la reprize puternice de accelerații, deoarece acest propulsor este orientat strict spre obținerea unui consum cât mai eficient.
 
Noul Auris - comportament rutier
 
Totuși, acesta își face bine treaba, dacă depășiți valoarea de 3.000 de turații, dar pot exista cazuri în care simțiți nevoia unei puteri suplimentare. Tocmai de aceea recomandăm orientarea spre motorizarea superioară de 1.6 litri Valvematic dacă doriți exclusiv benzină.
 
Cutia de viteze este un mare plus deoarece timoneria este extrem de exactă, treapta a 6-a fâcundu-și cu brio treaba în afara localităților, reușind să contribuie la asigurarea unui consum de sub 5 litri extraurban.
 
Noul Auris - cutie 6 trepte
 
În ceea ce privește performanțele, motorul de 1.33 litri oferă o accelerație de la 0 la 100 km/h în 12.6 secunde și o viteza maximă de 175 km/h. Cifre comparative cu cele promise şi de primul motor diesel din gamă, D-4d-ul de 1.4 litri și 90 cai.
 
Suspensia este orientată spre confort, gropile și denivelările fiind bine absorbite, dar nici stabilitatea nu are de suferit, Auris păstrându-și trasa corect și în cazul unor viraje abordate în viteză. Nu putem vorbi de un comportament asemănător Focus-ului oferit de Ford – unde stabilitatea pe viraje este exemplară, dar modelul nipon nu se face de rușine în niciun moment.
 
Noul Auris - drive
 
Un punct în minus important pentru Toyota Auris, la fel ca în cazul coreeanului i30 de la Hyundai poate fi lipsa unei motorizări mai puternice în gama de propulsoare. De ce?
 
Pentru ca majoritatea concurenților oferă pe modelele din clasa compactă şi puteri cuprinse în range-ul de 150-200 CP, fără a aduce în discuție versiunile sport. Ne gândim aici la Ford Focus 1.6 EcoBoost de 150 CP sau 180 de CP, Opel Astra de 180 CP sau chiar VW Golf 2.0 TDI de 150 CP.
 
3. Confort interior
 
Auris poate fi comandată în 3 versiuni de echipare: Terra, Lunași Sol, versiunea din testul nostru fiind prima dintre cele enumerate mai sus. Fapt ce înseamnă că nu am beneficiat de dotările de top precum Sistemul Toyota Touch & Go cu touchscreen și servicii web, tapițerie de piele sau cameră video pentru mersul înapoi.
 
Noul Auris - interior
 
Cu toate acestea, chiar și în cazul echipării Terra Toyota ne-a pregătit câteva surprize rar întâlnite pe o mașină echipare de bază. Amintim aici luminile de zi cu tehnologie LED DRL, aer condiționat pe o singură zonă cu reglare automată, dar mai ales scaune față încălzite și reglaj lombar electric. Sistemul audio citeşte MP3-uri şi are intrare USB.
 
Ajungând la consola centrală, acesta încadrează printr-o margine cromată sistemul audio și display-ul pentru avertizările referitoare la activarea/dezactivarea airbag-ului și cele ale centurilor pasagerilor. De menționat faptul că Toyota Auris beneficiază de avertizare sonoră şi vizuală și pentru centurile aferente banchetei spate.
 
Noul Auris - consola centrala
 
Planșa de bord se continuă cu sistemul de climatizare pe o singură zonă, care vine cu o setare nouă și anume modurile: Soft, Fastși Normal, iar în continuarea acestuia priza de 12 V, priza USB și cel mai important: setările pe 2 trepte ale scaunelor încălzite șofer + pasager față.
 
Volanul are un design interesant, chiar și în versiunea în care nu este îmbrăcat în piele. Totuși avem parte de brațul inferior cromat + comenzi audio integrate.
 
Un minus pe care l-am identificat la interior este lipsa geamurilor electrice spate, dar nu trebuie să uităm că discutăm doar de prima variantă de echipare, unde prețul de achiziție este cel care primează în dauna dotărilor și a opțiunilor suplimentare.
 
Noul Auris - ceasuri bord Terra
 
De asemenea, în cazul echipărilor superioare cadranele de bord au o așezare simetrică stânga-dreaptă, beneficiind în același timp de un computer de bord de dimensiuni mai mari. Pentru echiparea Terra vitezometrul este supradimensionat în comparație cu turometrul, design puțin neobișnuit.
 
La capitolul siguranță, modelul din test vine standard cu:
 
· 7 airbag-uri (frontale, laterale, tip cortină + airbag pentru genunchii șoferului)
· ABS cu sistem EBD (de distribuție electronică a forței de frânare)
· asistența la frânarea de urgență BA + funcție de semnalizare a frânării de urgență
· controlul stabilității vehiculului VSC
· controlulul tracțiunii TRC
· asistență la pornirea din rampă HAC
 
4. Buget/Prețuri
 
Toyota Auris are un preț de pornire în România de 15.971 euro cu TVA pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.33 VTV-i 99 CP în versiune de echipare Terrași transmisie manuală în 6 trepte. La acest preț se adaugă o reducere promoțională, ceea ce înseamnă că prețul final de vânzare pentru un Auris de bază este de 14.508 euro cu TVA inclus.
 
Propulsorul diesel de 1.4 litri D-4D 90 CP are un preț promoțional de 16.368 euro cu TVA pentru prima varianta de echipare.
 
În cazul achiziției unui Toyota Auris dotat cu cutie automată CVT, aceasta implică un cost suplimentar de 1.500 euro cu TVA.
 
Noul Auris - 5 ani garantie
 
În ceea ce privește consumul, modelul din test cu motorul de 99 cai pe benzină are un consum oficial de 7 litri pentru o utilizare urbană și 4.7 litri în afara localităților. De aici rezultă un consum mediu de aproximativ 5.5 litri pentru parcurgerea a 100 de kilometri.
 
În realitate, am obținut un consum extern de 5 litri pentru un traseu pe DN1 și în jur de 7 litri în oraș, cifre foarte apropiate de realitate, în condițiile în care mașina avea doar 250 de km parcurși.
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare Terra din testul nostru se numără următoarele:
 
· 7 airbag-uri standard
· Sistemele electronice de siguranță: ABS, EBD, BA, VSC, TRC, HAC amintite anterior
· Oglinzi exterioare electrice + semnalizare integrată
· Lumini de drum cu tehnologie LED DRL + Follow me home
· Geamuri electrice față
· Aer condiționat cu reglaj automat pe o zonă
· Cotieră centrală față
· Cotieră spate cu suport de pahare
· Radio CD & MP3 cu 4 boxe și priză USB
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
· Sistem audio cu 4 difuzoare, comenzi audio pe volan și USB
     
Garanția oferită pentru acest model de Toyota este de 5 ani integrală sau 160.000 km.
 
La capitolul siguranță noua Toyota Auris a obţinut maximul de 5 stele la testele Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
Toyota Auris încearcă prin noul model să lase deoparte imaginea de mașina pentru persoanele de vârsta a doua sau cel puțin de mașină liniștită, corectă care nu surprinde prin nimic.
 
Auris 2013 este o evoluție sau mai bine spus o revoluție, deoarece intră în rând cu întreg segmentul compact compus din Focus, Golf, Leon, Astra etc, care se adresează în principal tinerilor și mai ales familiilor la început de drum care au nevoie de mașini corecte din punct de vedere al prețurilor dar mai ales de autoturisme care reuseșc să transmită acel „ceva”.
 
Noul Auris - concluzii drive test
 
Sentiment care te convinge să cumperi un autoturism chiar dacă ești conștient ca există alternative mai bune sau mai bine dotate. Din acest punct de vedere, Toyota reușeste un compromis foarte bun între design, comportament rutier și funcționalitate.
 
Așteptăm cu nerăbdare un test cu o versiune mai puternică și mai bine dotată pentru a ne forma o părere și mai obiectivă, deoarece în ceea ce privește concurenții direcți am avut ocazia să testăm unele din cele mai dotate și accesorizate modele.
 
Am identificat:
 
Puncte pozitive:
· Cutie de viteze în 6 trepte + timonerie extrem de exactă
· Scaune față încălzite + scaun șofer cu reglaj lombar electric în echiparea de bază
· Posibilitate achiziție motor hibrid
 
Puncte negative:
· Calitatea unor materiale de pe fețele ușilor
· Inexistența unui motor mai puternic în gamă, comparativ cu concurența
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

6

Motorizări: 

6

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Marius Alexandrescu (marius.alexandrescu@toyotaploiesti.ro) - de la Toyota Ploieşti - Tel: 0744.424.993 , 0244.544.745 .
 

Etichete: 

Test Drive Kia Rio Sedan 1.2 GSL Classic

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
Continuăm testele cu automobile din clasa mică, prin intermediul lui Kia Rio, propus de coreeni în două versiuni de caroserie: hatchback și sedan. Trebuie accentuat acest fapt deoarece momentan sunt puține mărci pe piață care să ofere această facilitate. Noi am testat modelul în patru uşi, în echiparea medie.
 
Kia Rio este câștigătoarea titlului de "Maşina Anului 2012 în România", titlu oferit de Asociația Presei Auto din Romania (APAR), depășind la o diferență semnificativă modele precum Ford Focus sau Hyunda Elantra. Iar în cazul în care nu cunoșteam această informație modelul din test ne reamintește din start printr-o emblemă cromată poziționată lângă logo-ul Rio, de pe capota portbagajului.
 
Să vedem aşadar ce ne oferă Kia raportat la concurență și cu ce reușește să ne surprinde Rio.
 
1. Prezentare generală
 
Lansată în 2012, noua Kia Rio este schimbată complet față de generația anterioară, exteriorul reușind să se încadreze perfect în design-ul segmentului B, undeva la mijloc între conservatorismul german și stilul latin propus de Renault sau Fiat, spre exemplu.
 
Test Drive Kia Rio - fata
 
Privită din lateral recunoaștem ceva din designul fratelui mai mare coreean, Hyundai Elantra, dar din față Rio respectă total noua reţetă de design Kia, senzația transmisă fiind de robustețe și dinamism.
 
Test Drive Kia Rio - lateral
 
Și interiorul este mult schimbat în bine, deși mai putem recunoaște pe alocuri plastice de o calitate inferioară, un compromis necesar în vederea obținerii unui preț cât mai competitiv.
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziție motorizarea de 1.2 litri pe benzină GSL ce produce 85 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală în 5 trepte. Pe lângă aceasta se mai poate opta pentru propulsorul de 1.4 litri de 109 cai sau diesel-urile de 1.1 litri, respectiv 1.4 litri care produc 75, respectiv 90 de CP.
 
Trebuie să recunoaștem că am fi preferat motorizarea de 109 cai, regăsită și pe modele anterioare de Cee’d, dar să urmărim în continuare cum se comportă acest propulsor aspirat pe sedanul de clasă mică coreean.
 
 
Test Drive Kia Rio / test sosea
 
Multe despre putere sau reprize nu sunt de spus, puterea maximă fiind oferită la 6.000 de rpm, iar cuplul maxim de 120 de Nm la 4.000 rpm, dar nu prin asta încearcă Rio să ne convingă sau să se delimiteze de concurență. Propulsorul de 1.2 litri este destul de silențios (abia dupa 3.000 de turații zgomotul făcundu-se resimțit în habitaclu) și se adresează în principal persoanelor care vor conduce preponderent în mediul urban. 
 
În exteriorul localităților pot apărea totuși probleme în cazul efectuării depășirilor, fiind obligatoriu necesare retrogradări de trepte de viteză. Transmisia își face însă treaba cu brio, vitezele fiind corect etajate în vederea obținerii unui consum economic. Spre exemplu, la viteza de 100 km/h în treapta a 5-a de viteză mașina are 3.100 turații/min.
 
Test Drive Kia Rio - driver
 
Comparativ, concurența oferă pentru intrarea în gamă motorizări precum 1.2 l 60 CP pentru Volskwagen Polo,  1.25 l 60 CP Ford Fiesta sau chiar 1.0 litri 65 CP în cazul lui Opel Corsa. Cifre care ne demonstrează că cei 85 de cai oferiți standard pe Rio nu mai par atât de puțini.
 
Suspensia nu surprinde prin ceva anume, fiind oarecum orientată spre confort. Se aud însă suficient de multe zgomote de la trenul de rulare. Repetăm, Kia Rio este o mașină destinată în special pentru traficul în oraș, în cazul deplasărilor pe drumuri virajate putând fi sesizat un oarecare balans. Mașina din test era echipate cu jante din oțel pe 15 inchi, ceea ce înseamnă că putem discuta despre o îmbunătățire a caracterului rutier în cazul jantelor pe 16 sau chiar 17 inci oferite pe echiparea Comfort.
 
Test Drive Kia Rio - spate
 
Direcția asistată electric este prea moale, întărindu-se insuficient la viteze mari. Lucru care deranjează foarte mult mai ales atunci când vântul din lateral îşi face de cap,  senzaţia pe care o trăieşte şoferul nefiind prea plăcută.
 
În ceea ce privește performanțele, motorul de 1.2 litri oferă pe hârtie o accelerație de la 0 la 100 km/h în 13.1 secunde și o viteza maximă de 168 km/h.  
 
3. Confort interior
 
Rio poate fi comandat în 3 versiuni de echipare: Base, Classicși Confort, versiunea din testul nostru fiind echiparea medie.
 
Ce înseamnă asta? Înseamnă că avem parte de: 6 airbag-uri (frontale, laterale și tip cortină), oglinzi electrice și încălzite, computer de bord cu indicator de schimbare a treptei de viteză, cotieră centrală sau radio CD cu mp3, comenzi pe volan și priză USB.
 
Test Drive Kia Rio - interior
 
Când discutăm despre interior trebuie ținut cont că prezentăm o echipare medie, în cazul variantei de top lucrurile modificându-se radical. Astfel, în cazul nostru planșa de bord este una normală pentru 2013 și pentru această clasă de preț: modernă, fără prea multe artificii tehnice și totul așezat unde trebuie.
 
Surprind din start comenzile tip clapetă avion (în genul Mini) ale instalației de aer condiționat care dau un aer mai deosebit interiorului. Volanul beneficiază și el de multe butoane pentru comenzi, Kia oferind și aici 8 butoane pentru volum, schimbarea posturilor de radio, navigarea prin opţiunile computerului de bord etc. În cazul versiunii de echipare superioare, Confort, mai apar şi comenzile pentru cruise-control sau telefon.
 
Test Drive Kia Rio - butoane aer conditionat
 
Sistemul audio este unul entry-level, calitatea sunetului reprodus fiind una foarte slabă. Punctează însă prin prezenţa USB-ului.
 
O altă problemă este reprezentată de manetele de acţionare manuală a geamurilor spate, care atunci când geamurile sunt complet inchise stau într-o poziţie total aiurea, incomodând pasagerii care vor să-şi sprijine cotul pe faţa de uşă şi nefiind nici foarte estetice în acelaşi timp, în acea poziţie.
 
Test Drive Kia Rio - bancheta spate
 
Spațiul pentru pasageri este foarte bun, pe bancheta din spate putând circula fără probleme 3 adulţi.
 
Zgomotul resimţit în interior la rulare vine în primul rând de la vânt, fiind neobişnuit de mare din această sursă, motorul, după cum spuneam şi mai sus, nefăcându-şi simţită prezenţa decât la peste 3000 de rpm în sus. Zgomotul provenit de la anvelope este foarte mic, o bilă albă pentru Rio.
 
La capitolul siguranță, modelul din test vine standard cu:
 
· 6 airbag-uri (frontale, laterale și tip cortină);
· sistem ESP;
· sistem ESS (Emergency Stop Signal);
· sistem VSM (Vehicle Stability Management).
 
4. Buget/Prețuri
 
Kia Rio Sedan are un preț de pornire în România de 10.345 euro cu TVA pentru varianta echipată cu acest motor în versiunea de bază  și transmisie manuală în 5 trepte.
 
Primul propulsorul diesel din gamă, 1.1 litri DSL are un preț de listă de 11.578 euro cu TVA pentru varianta de echipare Base.
 
Pentru mașina prezentă în testul nostru trebuie să scoateți din buzunar 11.286 de euro cu TVA inclus.
 
Test Drive Kia Rio - masina anului 2012
 
În ceea ce privește consumul, modelul din test cu motorul de 85 cai pe benzină are un consum oficial de 6 litri pentru o utilizare urbană și 4.3 litri în afara localităților. De aici rezultă un consum mediu de aproximativ 5 litri pentru parcurgerea a 100 de kilometri.
 
În realitate, noi am obținut un consum mediu de 5.5  litri pentru un traseu care a inclus DN1 pe o distanţă de 200 de km, precum și traversarea Ploieşti-ului într-o zi din timpul săptămânii, cu trafic mediu. La mers legal, un şofer potolit poate scoate fără probleme un consum de sub 5 litri la suta de kilometri, în afara oraşului.   
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare Classic din testul nostru se numără următoarele:
 
· 6 airbag-uri standard
· Oglinzi exterioare electrice și încălzite
· Geamuri electrice față
· Aer condiționat cu reglaj manual
· Cotieră centrală față
· Radio CD & MP3 cu 4 boxe și priză USB
· Comenzi audio pe volan
     
Garanția oferită pentru acest model de Kia este de 7 ani, primii trei neavând o limită maximă de kilometri, iar următorii patru beneficiind de garanţie în limita a maxim 150.000 de km parcurşi.
 
La capitolul siguranță, Kia Rio a obţinut maximul de 5 stele la testele Euro NCAP.
 
5. Concluzii
 
Kia Rio încearcă să „intervină” într-o clasă foarte disputată, acolo unde Ford Fiesta și Volskwagen Polo au înregistrat cele mai mari vânzări în 2012, şi unde modele recente ca Citroen C-Elysee, Peugeot 301, Seat Toledo sau chiar Dacia Logan vor să facă legătura între o maşină low-cost şi gama automobilelor consacrate din clasa mică.
 
În această clasă încearcă modelul coreean să se impună și să își formeze o reputație odată cu noua generație. Cu siguranță va fi greu deoarece fiecare producător are atu-ul său, dar și Rio are ’’câțiva ași în mânecă’’ prin garanția de 7 ani sau prețurile accesibile. 
 
Rio este în opinia noastră o mașină corectă din toate punctele de vedere, care reprezintă un compromis bun între confort, funcționalitate și costuri de achiziție.
 
Test Drive Kia Rio - fata stanga
 
Recomandăm însă achiziția motorului GSL de 1.4 litri pe benzină și 109 CP care majorează prețul de pornire cu aproximativ 650 de euro (TVA inclus), dar cu siguranță merită diferența din punctul de vedere al performanţelor dinamice.
 
Am identificat la maşina de test:
 
Puncte pozitive:
· Spaţiul pentru pasageri
· Consumul mic
· Preţul
 
Puncte negative:
· Motorul de 1.2 litri insuficient de puternic la drum extra-urban, mai ales dacă în maşină sunt 4 pasageri
· Calitatea unora din materialele folosite la interior
· Direcția asistată electric, care transmite un sentiment de nesiguranţa la viteze mari
 

Nota generală: 

6

Comportament rutier: 

6

Interior: 

6

Motorizări: 

6

Prețuri: 

7

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat companiei Kia Romauto - Tel/Fax: 021.305.72.80 .
 

Etichete: 

Test Drive noul Seat Leon 1.6 TDI 105 CP Style

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive / George Ghiţă
Redactorii Auto-TestDrive au avut plăcerea să testeze noua generaţie a unui model apreciat ani la rând de către iubitorii hatchback-urilor compacte, în special pentru linia de design, dar şi pentru comportamentul rutier exemplar – vorbim aici de Seat Leon.
 
1. Prezentare generală
 
În 2012, odată cu lansarea noului Volkswagen Golf 7, bazat pe noua platformă comună MQB, dezvoltată de grupul Volkswagen AG – a sosit şi rândul noului Seat Leon să bifeze cea de-a treia generaţie, după cele două anterioare – 1M (1999-2006) şi 1P (2006-2012). Noul Leon, cu indicativ de cod 5F, se bazează, cum era şi normal, pe noua platformă MQB.
 
Test drive noul Seat Leon - profil
 
Noul model renunţă la liniile şi formele rotunjite ale generaţiei precedente, absolut toate elementele de design exterior şi interior trecând de la linii curbe la forme născute din intersecţii de linii drepte. Designerii de la Seat au creat un look cu totul nou, care a născut, încă de la primele CGI-uri ale noului Leon, vii dispute în lumea împătimiţilor modelului spaniol.
 
Noile faruri care includ luminile de zi cu LED, stopurile mai înguste şi noile oglinzi retrovizoare sunt punctele de atracţie atunci când priveşti noul Leon pe stradă sau în showroom.
 
Test drive noul Seat Leon - far LED DRL
 
La capitolele dimensiuni şi gabarit, noul Leon este cu 5 cm mai scurt şi cu 90 de kg mai uşor decât vechiul model, ampatamentul mărit cu 5,8 cm (datorat tocmai platformei MQB) creând însă un spaţiu interior superior.
 
Posibilii clienţi au de ales între trei variante de echipare – Reference, Style şi FR – şi şapte variante de motorizări – patru pe benzină (1.2 TSI de 85 sau 105 CP, 1.4 TSI de 122 CP şi 1.8 TSI de 180 de CP), respectiv trei diesel (1.6 TDI de 90 de CP, 1.6 TDI 105 CP şi 2.0 TDI de 150 CP).
 
2. Comportament rutier
 
Am avut la dispoziţie varianta de echipare Style, propulsată de motorul 1.6 TDI de 105 CP, cuplat la o cutie de viteze manuală cu cinci trepte. Adică un model pe care mulţi dintre viitorii clienţi l-ar alege în principal pentru un compromis cât mai bun între performanţe şi economia de combustibil.
 
Test drive noul Seat Leon - comportament rutier
 
Motorul oferă resurse de putere arhi-suficiente pentru orice şofer obişnuit, caracteristica turbo-diesel nelăsând niciun moment impresia că maşina este leneşă. Motorul urcă foarte bine în ture de la 1.500 până la 3.000 rpm, cutia de viteze destul de scurtă contribuind şi ea la obţinerea unor reprize satisfăcătoare atunci când este nevoie de o depăşire.
 
Cifrele declarate oficial de producător indică o acceleraţie de la 0 la 100 de km/h în 10.7 secunde şi o viteză maximă de 192 de km/h, valori mai mult decât decente pentru o maşină din clasa compactă, care cântăreşte 1.281 de kg.
 
Mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri ştiu că hotărârea nemţilor de la Volkswagen AG a fost de a nu mai monta suspensia independentă spate pe automobilele cu o putere de sub 150 de CP, ceea ce înseamnă că modelul testat de noi avea pe spate o suspensie semi-independentă.
 
Astfel, au existat persoane care au tras concluzia, cel puțin în teorie, că aceste modele „mai sărace” vor avea probleme cu menținerea stabilității atunci când şoferul va aborda o curbă cu viteză mare sau va încerca să evite un obstacol.
 
Realitatea este cu totul alta, noi neavând niciun moment senzaţia de nesiguranţă, în toate încercările tipice pentru un test-drive, Leon-ul fiind „testat” fără menajamente pe toate tipurile de asfalt sau de viraje. Ba chiar putem spune că la capitolul ţinută de drum este cu puţin peste noul Golf 7, acesta din urmă punând mai mult accentul pe confort.
 
Test drive noul Seat Leon - driver
 
În concluzie suspensia, chiar şi semi-independentă fiind, contribuie cu succes la o ţinută de drum exemplară, cu mult peste o bună parte din compactele de generaţie actuală.
 
Şi direcţia este cu puţin mai fermă la Leon faţă de Golf, transmiţând un feedback mai bun de la şofer la ceea ce vrei să facă maşina pe drum.
 
Ca şi la noul Golf, proiectanţii au adoptat şi la Leon pedala de acceleraţie clasică, un lucru care nouă ni se pare pozitiv – controlul acceleraţiei fiind mai corect, indiferent de poziţia piciorului pe pedală - , chiar dacă şi aici cei obişnuiţi cu vechea pedală din podea au început să „cârcotească”.
 
Test drive noul Seat Leon - pe sosea
 
Un minus, din punctul nostru de vedere, vine de la oglinzile laterale foarte mici şi cu o formă ascuţită, care nu oferă întotdeauna şoferului cele mai bune repere şi informaţii în trafic sau la parcare.
 
3. Confort interior
 
Noul Seat Leon este schimbat radical la interior faţă de vechea generaţie, nimic numai aducând aminte de consola centrală imensă, în care spaţiul alocat CD-player-ului şi controlului climatizării ocupa doar câteva procente din totalul suprafeţei consolei, restul spaţiului fiind neutilizat – lucru care a îndepărtat nu puţini posibili clienţi ai lui Leon 1P, atunci când urcau în maşină. Am auzit de nenumărate ori fraza „exteriorul este superb, păcat de interiorul aiurea”.
 
Test drive noul Seat Leon - interior
 
Cum spuneam, interiorul este desenat pe baza combinaţiei de unghiuri ascuţite şi linii drepte, rezultatul fiind unul foarte plăcut ochiului şi în acelaşi timp ergonomic.
 
Noul Leon împrumută foarte multe elemente de la VW Golf 7, de la sistemul audio cu touchscreen (standard de-acum înainte pe toate versiunile), la noile manete de semnalizare şi pentru stergătoare şi până la comenzile climatizării. Doar setările tempomatului nu au fost mutate pe volan, rămânând în continuare pe maneta de semnalizare, în stânga.
 
Ceasurile de bord au fost şi ele regândite, celebrul turometru amplasat central fiind acum amplasat în stanga, în mod clasic, şi având aceleaşi dimensiuni ca şi vitezometrul din dreapta lui.
 
Test drive noul Seat Leon - cadrane bord
 
Scaunele sunt în linia clasei compacte, cine doreşte scaune cu un suport lateral mai bun trebuind să se orienteze spre varianta de echipare FR, care oferă scaune sport în standard. Totuşi suportul lateral este bun, asigurând un confort suficient la drum. Locurile din spate însă oferă un spaţiu oarecum limitat, atât pentru genunchi, cât şi pentru cap – în comparaţie cu Golf, acolo unde spaţiul pentru pasagerii din spate este mai generos.
 
În privinţa materialelor folosite, din nou suntem nevoiţi să apelăm la comparaţia cu Golf 7 – în noul Seat plasticele sunt o idee mai „slabe”, asta văzându-se la plasticul de pe consola centrală dintre scaune sau la acela folosit pe partea superioară a portierelor faţă, care cu toate că este moale, nu este aşa de placut ca cel din Golf. La uşile din spate însă s-a respectat aceeaşi reţetă ca şi la Golf – adică plastic tare pe toată faţa de uşă. Calitatea asamblării per ansamblu este una foarte bună, negăsind niciun luft sau alte „scăpări” vizibile.
 
Confortul la rulare se situează în limite mai mult decât decente, suspensia, cu toate că este setată spre sport, menajând cu succes pasagerii. Nu am remarcat zgomote ieşite din comun venite din partea trenului de rulare.
 
Findcă tot am adus vorba de zgomotele resimţite în habitaclu, punctăm şi aici o mai slabă antifonare faţă de noul Golf, motorul de 1.6 TDI făcându-şi simţită prezenţa, dar nu foarte deranjant. Zgomotul la vânt este ca şi inexistent, iar anvelopele se aud doar la viteze de peste 90 de km/h.
 
Sistemul audio standard pe echiparea Style este Media System Colour, care include Radio/CD/MP3/WMA player, touch screen color cu diagonala de 12.7 cm, slot card SD cu intrare AUX şi mufă USB, Bluetooth (inclusiv audio streaming) şi 6 difuzoare. Sunetul oferit este de foarte bună calitate, posibilităţile de setare, cu ajutorul touchscreen-ului, fiind nenumărate. Nu mai este nevoie să detaliem avantajele sistemului Bluetooth, spunând aici că „împerecherea” cu un smartphone este o joacă de copii.
 
Test drive noul Seat Leon - Media System Colour
 
Pe touchscreen şoferul poate seta şi urmări toate funcţiile media sau ale computerului de bord, tot meniul fiind foarte intuitiv şi uşor de accesat.
 
Clienţii pot opta suplimentar pentru Media Sistem Plus sau pentru un sistem de navigaţie, ambele având un ecran mai mare, de 14.7 cm şi 8 boxe pentru sunet. Pentru pretenţioşii în materie de audio există pe lista de opţionale aşa numitul Seat Sound System, ce conţine un amplificator de sunet pe 6 canale, 10 boxe plus un subwoofer în portbagaj.
 
Un „feature” care ne-a dat oarecum bătăi de cap a fost sistemul pentru detectarea oboselii şoferului, de fiecare dată când am încercat să vedem limitele maşinii prin traiectorii schimbate brusc la viteze destul de mari acesta anunţându-ne ca avem nevoie de o pauză de cafea...
 
Portbagajul este în limitele clasei, volumul de 380 de litri fiind suficient pentru două persoane sau pentru o familie cu un copil.
 
La capitolul siguranţă, noul Leon vine cu airbag-uri frontale şi  laterale pentru şofer şi pasager, airbag-uri cortină precum şi airbag pentru genunchiul şoferului, ESC (controlul electronic al stabilităţii) sau controlul presiunii în anvelope – pe toate variantele de echipare.
 
La testul de siguranţă efectuat de Euro NCAP, noul Seat Leon a obţinut maximul de 5 stele.
 
4. Buget/Prețuri
 
Seat Leon 2013 are un preț special de pornire de 14.176 euro cu TVA pentru versiunea Reference echipată cu motorul pe benzină 1.2 TSI 86 CP și transmisie manuală cu 5 rapoarte. Primul propulsor diesel, TDI-ul de 1.6 litri și 90 de cai, în echipare similară vă va scoate din buzunar 16.362 euro cu TVA.
 
În ceea ce privește consumul, Seat Leon 1.6 TDI 105 CP „mănâncă” oficial 5.2 litri pentru o utilizare urbană și 3.5 litri pentru 100 de km în afara localităților. De aici avem un consum mediuoficial de aproximativ 4.1 litri pentru 100 km parcurși.
 
Cifre puțin cam optimiste pentru orice stil de condus. În realitate, noi am obținut un consum exterior pe ruta București-Ploiești dus-întors de 4.7 litri în condițiile în care s-a circulat cu o viteză de 100-110 km/h în afara localităților. Ținem cont și de faptul că motorul avea doar câteva sute de kilometri, așa că putem spera la cifre mai mici.
 
 
Noul Seat Leon 2013
 
Printre dotările importante de menționat ale modelului din testul nostru se numără următoarele:
 
· 7 airbag-uri standard (șofer+pasager față, laterale față, cortină + genunchi șofer)
· Media System Colour cu Radio/CD/MP3/WMA player, touch screen color cu diagonala de 12.7 cm, slot card SD cu intrare AUX şi mufă USB, Bluetooth
· Climatizare automată pe două zone
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
· Hill Hold Control
· Cotieră centrală față
· Oglinda retrovizoare interioara cu reglaj automat antiorbire
· Functie de aprindere automata a farurilor
· Faruri cu functie Coming Home si Leaving Home
· Senzor de lumina si ploaie
· Faruri full LED (faza de intalnire / faza de drum cu tehnologie LED)
· Lumini de zi cu LED
· Blocuri optice spate cu LED Geamuri electrice față+spate
· Oglinzi laterale pliabile elctric
· Jante din aliaj Dynamic 225/45 R17 inchi
· Proiectoare de ceață
· Detector de oboseală a şoferului
 
Astfel, prețul modelului testat, versiune Style, 1.6 TDI 105 CP + dotările opționale ajunge la  20.606 euro cu TVA, dar după discount-ul aplicat de dealer preţul final ajungând la 17.062 euro.
 
Garanția oferită pentru acest model este de 4 ani, 2 ani fără limită de kilometri și încă 2 ani în limita a 120.000 km, 12 ani la perforarea caroseriei împotriva corodării și 3 ani pentru vopsea.
 
5. Concluzii
 
Noul Seat Leon a generat încă de la lansare polemici în rândul iubitorilor mărcii, posesorii vechiului model cu greu acceptând noile linii de design. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci când a fost lansat noul Ford Focus, mulţi dintre proprietarii de modele anterioare criticând schimbarea radicală de design, atât la exterior cât şi la interior.
 
După opinia noastră, noul hatchback de la Seat trebuie „adoptat” fără a te mai uita în urmă, tot ceea ce oferă fiind în pas cu anii în care trăim. De la liniile exterioare directe, completate de farurile ale căror DRL-uri întorc privirile trecătorilor instantaneu, până la tot ce înseamnă sisteme şi tehnologii care fac viaţa mult mai uşoară pentru şofer şi pasageri.
 
 
Noul Seat Leon - review
 
Comparat cu „fratele de platformă MQB”, în speţă noul Golf, Seat Leon este mai agil, stă mai bine pe şosea, transmite un feeeling mult mai bun şoferului, în acelaşi timp fiind mai puţin spaţios, mai slab antifonat şi cu materiale o idee mai slabe. Preţurile sunt în medie cam cu 1000 de euro mai mici decât la VW.
 
În concluzie, Seat Leon 2013 se recomandă din nou a fi o mașină în special adresată segmentului tânăr, persoanelor care apreciază un design modern și o ținută de drum exemplară.
 
Am identificat la maşina din test:
 
Puncte pozitive:
· Stabilitate și dinamică rutieră excelentă
· Consum redus
· Impact vizual foarte puternic
 
Puncte negative:
· Calitatea unor materiale prezente la interior
· Zgomotul motorului resimtit la interior
· Oglinzi laterale de dimensiuni reduse
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

8

Interior: 

7

Motorizări: 

7

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Mihai RADU,  PEX Auto Ploieşti - Tel. 0733.020.412, precum şi vwforum.ro .
 

Etichete: 

Test Drive Toyota Avensis 1.8 l Multidrive Executive

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
Toyota Avensis. Mașina prin care marca niponă încearcă un compromis între clasic și modern, între publicul tânăr și cel trecut de prima vârstă.
 
Am avut parte de un nou test drive cu un model Toyota, dupa review-ul pentru proaspăt lansatul Auris 2013, iar senzația cu care am rămas este una foarte plăcută.
 
Astfel, în cele ce urmează vă prezentăm un Avensis propulsat de motorul Valvematic pe benzină de 1.8 litri și 147 CP cuplat la o transmisie CVT și padele de volan - Multidrive S.
 
1. Prezentare generală
 
Pe scurt, istoria Avensis începe în anul 1997 când Toyota a construit primul model de acest gen în Marea Britanie la fabrica din Derbyshire.
 
Au urmat două generații: 1997-2003 și 2003-2008, modelul  pe care urmează să îl prezentăm astăzi fiind practic face-lift-ul celei de a 3-a generații.
 
Model de clasă medie, Avensis are de dat o luptă foarte puternică cu rivali foarte consacrați  și apreciați precum Passat, Mondeo, Insignia sau Honda Accord, Toyota încercând prin acest model să impună o tendință cât mai premium. De aici și lista bogată de dotări și moduri de accesorizare între care puteți alege dacă doriți să vă configurați propriul Avensis.
 
Test drive Toyota Avensis - prezentare generala
 
Se observă încă de la primul contact cu mașina o oarecare discrepanță între design-ul exterior și cel interior. De ce spunem asta?
 
Pentru că exteriorul este la standarde de 2013, în timp ce ambianţa oferită pasagerilor pare că a rămas puțin în urmă. Nu ne înțelegeți greșit, materiale și finisajele sunt de o calitate foarte bună, dar liniile propriu-zise din interior și mai ales consola centrală ne duc cu gândul foarte mult la conservatorism, fiind făcute parcă pentru un proprietar bine trecut de 40 de ani.
 
Test drive Toyota Avensis - consola centrala
     
În anumite condiții, acest fapt poate reprezenta o problemă, dacă ne gândim puțin la concurenții precum Mazda 6 sau Honda Accord, mașini din aceeași clasă la care interiorul este cât mai actual, atrăgând foarte mulţi clienţi tineri. 
 
La capitolul motorizări, Avensis este oferit în șașe versiuni distincte:
 
· trei propulsoare diesel: (D-4D de 2.0 litri 124 CP, 2.2 litri 150 CP și  cel mai puternic motor din gamă: D-CAT-ul de 2.2 litri și 177 CP
· trei propulsoare pe benzină: (Valvematic de 1.6 litri 132 CP, 1.8 litri 147 CP și 2.0 litri 152 CP)
 
În concluzie, avem cu ușurință între ce alege, iar pentru cei dintre dumneavoastră care sunt surprinși de puterea relativă mică a motorizărilor propuse în raport cu concurența (2.0 TSI pe grupulu VAG care produce aproximativ 211 CP, EcoBoost-urile de pe Ford Mondeo de 1.6 litri și 150 CP sau 2.0 litri și 240 CP) amintim doar că aceasta este tendința și concepția Toyota la absolut toate modelele în vederea obținerii unei fiabilități cât mai ridicate.
 
2. Comportament rutier
 
Pentru review-ul de astăzi am avut la dispoziție motorul pe benzină de 1.8 litri Valvematic, 147 CP și cutie CVT Multidrive S, în a doua versiune de echipare din patru posibile: Executive.
 
Un motor care dezvoltă un cuplu maxim de 180 Nm la 4.000 rpm și 147 CP disponibili în totalitate la 6.400 de turații/minut.
 
Test drive Toyota Avensis - driver
 
Combinat cu transmisia CVT (Continuously Variable Transmission) Multidrive S, putem afirma ca mașina se simte extrem de agilă și urcă foarte rapid în viteză. Se ajunge foarte ușor la viteze de 120-130 km/h acolo unde drumul permite, dar deoarece discutăm de un propulsor aspirat nu o sa aveți aceea senzație de putere cu care sunt obișnuiți conducătorii unor maşini propulsate de motoare diesel sau turbo pe benzină, de puteri similare.
 
Cutia de viteze beneficiază de modurile Drive, Manualși Sport, iar padelele amplasate în spatele volanului sunt o alegere excelentă. Cutia oferă şoferului 7 trepte de viteză prestabilite în modul Manual. Totuși, după ce ne-am acomodat cu mașina, am decis că alegerea cea mai comfortabilă este modul Drive, încetând să mai schimbăm manual treptele pentru a analiza cât mai atent detalii majore precum comportamentul rutier sau stabilitatea în viraje.
 
Test drive Toyota Avensis - Multidrive
 
Aderența și stabilitatea sunt impecabile în orice mod de condus, nereușind să identificăm nici un punct negativ la acest capitol. Iar pentru a fi siguri de acest lucru am ales să testăm mașina pe o serie de drumuri virajate (după cum puteți observa în galeria foto), unde Avensis nu ne-a dat emoții. 
 
Nu trebuie să uităm nici un moment că vorbim despre o mașina orientată spre confort, dar modelul japonez chiar se prezintă foarte bine în ceea ce privește comportamentul rutier.
 
Test drive Toyota Avensis - comportament rutier
 
Un oarecare disconfort poate fi specificat în dreptul zgomotului la rulare, când viteza depășește valoarea de 110 km/h, turațiile motorului alături de vântul care bătea cu foarte multă putere făcându-se resimțite în habitaclu.
 
În ceea ce privește performanțele, motorul de 1.8 litri cuplat la transmisia automată oferă o accelerație de la 0 la 100 km/h în 10.4 secunde și o viteza maximă de 200 km/h. Pentru cifre simțitor mai bune va trebui să vă îndreptați atenția spre propulsoarele diesel de 150 și 177 CP sau chiar același Valvematic de 1.8 dar în versiunea cu transmisie manuală, care scade timpul de accelerație până la 100km/h cu aproximativ 1 secundă.  
 
3. Confort interior
 
Avensis respectă tradiția Toyota și nu beneficiază de pachete opționale dar este oferită în patruversiuni de echipare: Comfort, Executive, Elegance și Luxury, versiunea testată de noi fiind a 2-a dintre cele enumerate anterior.
 
Test drive Toyota Avensis - plansa de bord
 
Diferențele simțitoare la capitolul interior între versiunile de echipare constau:
 
· Tapițeria folosită: stofă neagră pentru primele două și piele în versiunile de vârf
· Aspectul consolei centrale, care trece de la plastic simplu spre combinație lemn+nichel
· Prezența sistemului Toyota Touch & Go începând cu varianta Executive, iar în ultima versiune beneficiem și de sistemul de navigație cu posibilitate vizualizare hărți în mod 3D
· Reglajele scaunelor față, de la manual spre full electric
 
Nu are rost să discutăm despre ergonomieîntr-un model Toyota, obișnuiți fiind după testul cu fratele mai mic Auris, constatăm din start că toate comenzile și butoanele se află fix unde ar trebui și unde este nevoie. Un plus evident pentru un anumit tip de conducători auto, dar și un dezavantaj pentru eventualii clienți care doresc un interior mai “SF” și care reușește să-i “farmece” încă de la primul contact cu autoturismul.
 
Test drive Toyota Avensis - display Toyota Touch
 
Calitatea este prezentă la tot pasul, iar îmbinările sunt fără probleme la nivelul celor dintr-un Volskwagen Passat, în timp ce la capitolul spațiu interior putem vorbi fără a fi subiectivi de una din cele mai spațioase mașini din segmentul ei.
 
Portbagajul cu o capacitate de 509 litri este mai mult decât suficient pentru o familie.
 
La capitolul siguranță noua Toyota Avensis a obţinut maximul de 5 stele la testele Euro NCAP.
 
4. Buget/Prețuri
 
Toyota Avensis are un preț promoțional de pornire în România de 17.257 euro cu TVA, (față de 20.312 euro standard) pentru varianta echipată cu motorul pe benzină 1.6 litri Valvematic 132 CP în versiune de echipare Comfortși transmisie manuală în 6 trepte, iar o cutie automată implică un cost suplimentar de  aproximativ 1.500 euro cu TVA.
 
Primul propulsorul diesel, D-4D-ul de 2.0 litri și 124 CP poate fi achiziționat la un preț de 19.944 euro cu TVA pentru aceeași variantă de echipare.
Să ajungem și la subiectul consum, unde Toyota declară pentru motorul 1.8 l Valvematic un consum oficial de 8.6 litri pentru utilizare în oraș și 5.5 litri pentru uz extern. Ceea ce înseamnă un consum mediu de aproximativ 6.6 litri pentru o distanță de 100 de kilometri.
 
În realitate, noi am obținut un consum mixt de 7 litri, care a combinat o porțiune de drum național dar și o serie de urcări pe serpentine.
 
Test drive Toyota Avensis - slogan
 
Printre dotările importante de menționat ale nivelului de echipare Executive din testul nostru enumerăm următoarele:
 
· 7 airbag-uri standard (frontale; laterale; cortină + genunchi șofer)
· Jante din aliaj pe 16 inchi
· Sistem multimedia Toyota Touch (ecran touchscreen de 6.1 inchi și Bluetooth)
· Cameră video pentru parcarea cu spatele
· Clapete pentru schimbarea vitezelor amplasate pe volan
· Lumini de drum cu tehnologie LED şi DRL
· Geamuri electrice față/spate
· Aer condiționat cu reglaj automat pe două zone
· Cotieră centrală față
· Volan și schimbător îmbrăcate în piele
· Sistem audio cu 6 difuzoare, comenzi audio pe volan și USB
· ABS, EBD (distribuție electronică a forței de frânare)
· BA (asistența la frânarea de urgență)
· VSC + (controlul stabilității vehiculului)
· TRC (controlulul tracțiunii)
 
În aceste condiții, prețul pentru modelul din test, echipat cu motorul pe benzină de 1.8 litri și 147 CP + transmisie automată în 7 trepte și echipare Executive + vopsea metalizată este de 22.568 euro cu TVA după aplicarea unui discount promoțional de 3.150 euro.
     
Garanția oferită pentru acest model de Toyota este de 5 ani integrală sau 160.000 km.
 
5. Concluzii
 
Avensis este răspunsul japonezilor de la Toyota la avalanșa de mașini germane care au acaparat clasa medie. Vorbim aici desigur de Volskwagen Passat, Opel Insignia, Skoda Superb, Audi A4 și mai departe de Ford Mondeo  sau Mercedes Benz Clasa C care în această ordine au fost cele mai vândute modele din clasa D în anul 2012.
 
În aceste condiții, Avensis are o misiune extrem de grea pe piața din România, dar în nici un caz imposibilă. Românii sunt în continuare adepții mărcilor nemțești, dar în perioada actuală se observă cu certitudine o deschidere din ce în ce mai ridicată pentru mărcile coreene sau japoneze care oferă de multe ori un raport dotări-fiabilitate-preț mai atractiv.
 
Test drive Toyota Avensis - concluzii review
 
De ce să achiziționăm un Avensis? Este o întrebare foarte bună, iar răspunsul nostru îl reprezintă garanția de 160.000 de kilometri, prețurile de pornire care sunt printre cele mai bune din clasă și fiabilitatea desăvârșită de care dau dovadă modelele Toyota.
 
Am identificat la Toyota Avensis:
 
Puncte pozitive:
· Prețuri de intrare în gamă foarte atractive
· Sistemul interactiv Toyota Touch & Go
· Calitatea fabricaţiei
· Spațiul interior
 
Puncte negative:
· Designul interiorului la nivel de generație 2007/2008.
· Performanțe mai slabe pentru același motor în cazul cuplării la o transmisie CVT
· Lipsa unui motor de peste 200 CP, comparativ cu ce oferă concurența
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

8

Interior: 

7

Motorizări: 

7

Prețuri: 

8

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Marius Alexandrescu (marius.alexandrescu@toyotaploiesti.ro) - de la Toyota Ploieşti - Tel: 0744.424.993 , 0244.544.745 .
 

Etichete: 

Test Drive noul Seat Toledo 1.2 TSI 105 CP Reference

$
0
0

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
Seat Toledo, Skoda Rapid, Peugeot 301 sau Citroen C-Elysee. Așa arată o parte din gama sedanurilor de volum pentru 2013, prin care fiecare constructor încearcă șă-și crească vânzările în aceste perioade tulburi pentru piața auto.
 
Rămâne de văzut cine o să reușească mai mult...
 
1. Prezentare generală
 
Pentru testul de astăzi am avut la dispoziție a 4-a generație a modelul Toledo, construită pe aceeași platformă cu Skoda Rapid, mașini aproape identice, diferențele fiind făcute doar de detalii minore de ordin estetic.
 
Test Drive noul Seat Toledo
 
În mod cert, modelul de față este o evoluție față de versiunea anterioară ce deriva din Volkswagen Golf 5 și era o alternativă mai spațioasă pentru cei care considerau prea futurist design-ul Leon-ului.
 
Anul 2013 aduce un design complet nou, o caroserie tip sedan și mai ales un raport spațiu-calitate-preț foarte interesant. O mașina destinată în special familiștilor, cu un spațiu interior generos și un portbagaj 550 litri (asta înseamnă peste 50 de litri față de ce oferă Dacia Logan).
 
Test Drive noul Seat Toledo - prezentare
 
Seat ne pune la dispoziție 2 versiuni de echipare: Reference / Style și 4 motorizări: 3 pe benzină: 1.2 TSI de 85 și 105 CP; 1.4 TSI 122 CP și una diesel: TDI-ul de 1.6 litri și 105 CP. Iar pentru cei dintre dumneavoastră care doresc o cutie automată, se poate opta pentru o transmisie DSG cu dublu ambreiaj și 7 rapoarte (doar în combinație cu motorul TSI de 122 cai).
 
2. Comportament rutier
 
Am testat varianta echipată cu motorul pe benzină 1.2 TSI de 105 CP, în echipare Reference și cuplată la o cutie de viteze manuală în șase trepte.
 
Probabil una dintre combinațiile care se vor vinde cel mai bine, deoarece oferă un raport performanţe/preț mai mult decât bun - motorul de 85 de cai putând să nu vă satisfacă în totalitate cerințele, iar cel de 122 CP ridicând prețul de achiziție considerabil.
 
Test Drive noul Seat Toledo - driver
 
Vom pune accent pe acest aspect, deoarece am rămas plăcut impresionați de modul în care se comportă un motor turbo de 1.2 litri pe caroseria sedan a lui Toledo, care cântărește doar 1175 kg.
 
Astfel, cei 105 CP disponibili la 5.000 de turații/minut și cuplul de 175 Nm disponibil între 1.550 și 4.100 rpm imprimă autoturismului un caracter dinamic de necontestat. De ce spunem asta? Pentru că încă de la primele accelerări ne-am convins de caracterul motorului de sub capota Toledo-ului testat, motor care urcă armonios în ture și care duce sedanul spaniol la viteze de 110-120km/h fără prea mult efort.
 
Test Drive noul Seat Toledo - comportament rutier
 
Nu apare acel sentiment de plafonare al motorului după 4.000-4.500 de ture, mașina continuând să tragă liniar și să ne ofere posibilitatea efectuării depășirilor într-o siguranță deplină. Practic motorul TSI de 1.2 litri, combinat cu transmisia în șase rapoarte reprezintă în mod cert două din punctele forte oferite de Seat pe acest model, datorită performanţelor dinamice excelente.
 
Test Drive noul Seat Toledo - TSI
 
Și ca să vă convingeți de cele scrise anterior, amintim că viteza maximă a modelului din test este de 195 km/h, iar accelerația până la 100 km/h se realizează în 10.3 secunde, cifre mai mult decât onorabile pentru acest segment.
 
Stabilitatea în viraje nu lasă de dorit, Toledo fiind la acest capitol peste Citroen C-Elysee, testat de noi luna trecută.
 
Am testat şi propulsorul turbo-diesel de 1.6, cu o putere similară, de 105 CP, avut la dispoziţie cu ocazia testării noului Leon, iar concluzia noastră este că un eventual client ar trebui să aleagă motorul turbo pe benzină, datorită silenţiozităţii, reprizelor de accelerare și feeling-ul transmis, care sunt net superioare faţă de cele oferite de TDI.
 
3. Confort interior
 
Capitolul interior este foarte important pentru fiecare dintre noi, iar în cazul lui Seat Toledo diferențele între cele două echipări disponibile sunt semnificative.
 
Modelul prezentat este echipare de bază Reference plus o serie de dotări opționale, dar la interior apare o oarecare discrepanță față de aspectul exterior și mai ales comparativ cu comportamentul rutier de care dă dovadă mașina.
 
Test Drive noul Seat Toledo - interior
 
Vorbim de un model de orgine germană, așa că din start ergonomia și tot ce ține de funcționalite este la note maxime, dar designul planșei centrale și calitatea unora dintre materiale ne duce cu gândul la eforturile făcute de ingineri în scopul obținerii unor costuri de producţie cât mai mici.
 
Design-ul modern al volanului este cel care salvează foarte mult din interiorul lui Toledo, dar nu putem să trecem cu vederea comenzile sistemului de aer condiționat, care sunt la nivelul generației 2004 de Golf IV sau a spațiului de dimensiuni foarte mari din consola centrală, localizat sub CD Playerul standard.
 
Test Drive noul Seat Toledo - AC
 
Totuși, există șanse ca o serie din neajunsurile prezentate la interior să fie rezolvate. În primul rând, recomandăm echiparea Style, care oferă în plus față de standard (*ne referim aici doar la dotările suplimentare ce țin de confortul pasagerilor):
 
· Cotieră centrală
· Volan, schimbător de viteze și frână de mână îmbrăcate în piele
· Climatronic
· Geamuri spate acționate electric
· Cruise control
 
Aceste dotări, alături de jantele din aliaj R16 inchi și proiectoarele de ceață urcă prețul cu aproximativ 1.800 de euro, dar aduce confortul interior la nivel de 2013, un must-haveîn opinia noastră.
 
Din nefericire prețul o să ajungă spre 16.241 de euro cu TVA dar există șansa ca dealer-ul să vă ofere diverse oferte promoționale.
 
În concluzie interiorul noului Toledo necesită o atenție sporită la momentul configurării pentru a vă asigura dotări la un nivel acceptabil.
 
Test Drive noul Seat Toledo - bord
 
Comparativ cu concurența, regăsim și în Toledo plastice tari pe fețele ușilor sau consola centrală, cei dintre dumneavoastră care doresc mai mult fiind nevoiți să facă trecerea către Leon,  Toledo 2013 încercând să fie o mașină de volum care să ofere mărcii spaniole un plus de vânzări.
 
Portbagajul este unul foarte mare, volumul de 550 de litri fiind cu 170 de litri mai mare decât cel oferit pe Leon, încă o dovadă ca aceasta este un autoturism care se adresează în principal familiștilor.
 
La capitolul siguranţă, noul Toledo oferă în standard airbag-uri frontale şi  laterale pentru şofer şi pasager și airbag-uri cortină, ESC (controlul electronic al stabilităţii) EBA (asistarea frânării de urgență).
 
La testul de siguranţă efectuat de Euro NCAP, Seat Toledo a obţinut maximul de 5 stele.
 
4. Buget/Prețuri
 
Seat Toledo 2013 are un preț de pornireîn România fără discount de 13.986 euro cu TVA pentru versiunea Reference echipată cu motorul pe benzină 1.2 TSI 85 CP și transmisie manuală cu 5 trepte.
 
Pentru motorizarea diesel, TDI-ul de 1.6 litri și 105 de cai, în aceeași echipare va trebui să scoateți din buzunar 16.411 euro cu TVA.
 
Noul Seat Toledo
 
În ceea ce privește consumul, Seat Toledo 1.2 TSI 105 CP consumă oficial 6.9 litri pentru o utilizare urbană și 4.6 litri pentru 100 de km în afara localităților. Practic, un consum mediuoficial de aproximativ 5.4 litri pentru 100 km parcurși.
 
Cifre bune pe hârtie, cu aproximativ 1 litru în plus doar față de propulsorul diesel, care promite 4.4 litri pentru 100 km conduși în regim mixt.
 
Noi am scos o medie de 6.6 litri la suta de kilometri, dar în condiţiile în care am testat maşina „fără milă”, pentru a putea vedea tot ceea ce poate oferi combinaţia TSI / tren de rulare.
 
Printre dotările importante de menționat ale echipării standard se numără următoarele:
 
· 6 airbag-uri standard (șofer+pasager față, laterale față, cortină)
· Geamuri față electrice
· Închidere centralizată
· Aer condiționat
· Radio CD MP3 cu 4 difuzoare
· Oglinzi exterioare acționate electric și încălzite
· Bare de protecție vopsite în culoarea caroseriei.
 
Pe lângă cele de mai sus, modul din test beneficia și de dotări opționale ca: frâne spate pe disc, proiectoare de față cu funcție cornering, cotieră centrală față+spate, ștergător lunetă, culoare metalizată Somontano Redși roată de rezervă de dimensiuni reduse.
 
Astfel, prețul modelului testat, versiune Reference, 1.2 TSI 105 CP + dotările opționale ajunge la   15.168 euro cu TVA, acest preţ fiind unul cu discount însă.
 
Garanția oferită pentru acest model este de 4 ani, 2 ani fără limită de kilometri și încă 2 ani în limita a 120.000 km, 12 ani la perforarea caroseriei împotriva corodării și 3 ani pentru vopsea.
 
 
5. Concluzii
 
Seat Toledo sau Skoda Rapid? Peugeot 301 sau Citroen C-Elysee?
 
Cele două perechi sunt construite pe aceeași platformă tehnică, cu aceleași dotări, motorizări și prețuri similare. Diferențele sunt greu de făcut, chiar dacă Toledo se prezintă peste competitorii francezi la motorizări sau comportament rutier, nu același lucru se poate spune și despre capitolul costuri de achiziție, unde Toledo este simțitor mai scump decât un C-Elysee mai bine dotat.
 
Configuratorul Skoda arată pentru Rapid un preț de pornire de 12.607,08 euro cu TVA pentru varianta 1.2 TSI 85 CP, cu aproape 1.200 euro mai ieftin decât Toledo, dar trebuie ținut cont de faptul că Skoda are 6 nivele de echipare (față de doar 2 la Seat), ceea ce înseamnă că dotările nu pot fi comparate. De asemenea, francezii au prețuri de plecare de doar 11.000 euro pentru motorul de intrare în gamă de 72 CP și aproximativ 14.000 euro pentru cea mai dotată echipare și cel mai puternic motor.
 
Nu putem aștepta decât o ofertă promoțională din partea Seat pentru ca Toledo să fie cu adevarăt o afacere din punct de vedere strict al costurilor de achiziție.
 
Pe de altă parte, la nivelul calităţii asamblării, al feeling-ului oferit și al comportamentului rutier nu avem nimic de reproșat modelul spaniol, care s-a prezentat extrem de bine în testul nostru.
 
Test Drive noul Seat Toledo - concluzii
 
Dacă Toledo se va impune, doar timpul o sa ne-o demonstreze, dar modelul 2013 este o evoluție certă față de versiunile anterioareși reușește să fie o mașina corectă, fără prețenții de model premium, dar completă pentru orice familie în căutarea unui autoturism în range-ul de 15.000 euro.
 
Am identificat la maşina din test:
 
Puncte pozitive:
· Dinamică și comportament rutier excelente
· Motor 1.2 TSI 105 CP performant
·  Spațiul oferit pasagerilor
 
Puncte negative:
· Calitatea unora din materiale prezente în echiparea de bază
· Prețul simțitor mai ridicat decât la concurență
 

Nota generală: 

7

Comportament rutier: 

7

Interior: 

6

Motorizări: 

7

Prețuri: 

6

Euro NCAP: 

5
 
Mulţumim pentru sprijinul acordat domnului Mihai RADU,  PEX Auto Ploieşti - Tel. 0733.020.412 .
 

Etichete: 

Viewing all 138 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>